Vores læser Dorthe Mørch spørger:
Jeg er på slankekur – altså en livsstilsændring. Jeg har på seks måneder tabt mig 36 kg efter at have vejet 104 kg før.
Jeg har brugt uraffineret kokosolie til stegning, undgået næsten alle former for kulhydrater og kun fået dem gennem frugt og grønt. Jeg spiser desuden stenalderbrød og knækbrød med kerner uden mel, osv.
Mit spørgsmål er: Kan man blive ved med at leve på den måde?
Læs også: Spørg Scientariet: Kan man tabe sig ved at tænke?
Lars Klingenberg
Når man slanker sig ved at skære ned på energiindtaget, skal man være opmærksom på, om man får nok næringsstoffer. Her taler vi primært de gode fedtsyrer, aminosyrer (protein), kostfibre og så alle vitaminerne og mineralerne.
Det får de fleste ved en varieret kost (og variation er ikke kød i forskellige former eller kartofler som pomfritter eller chips), men det bliver endnu vigtigere, når den varierede kost indskrænkes i en periode med vægttab (jeg bryder mig i den forbindelse og af mange årsager ikke om begrebet slankekur).
I princippet er der ikke noget problem i at spise på den måde, du angiver – så længe du får, hvad du skal have af næringsstoffer.
Her er det første af de officielle kostråd ganske udmærket: Spis varieret, ikke for meget og være fysisk aktiv.
Læs også: Spørg Scientariet: Hvor hurtigt sætter et måltid sig på sidebenene?
din
Desuden skal du vurdere, hvor meget du har lyst til at tabe dig, og hvordan din kost skal se ud, når du ikke længere skal være i energiunderskud, men i energibalance. Her vil proteinerne sammen med fysisk aktivitet kunne hjælpe dig til en bedre appetitregulering.
Og så bare lige for at slå det fast: Kulhydrater er altså ikke fedende i sig selv. Det er mængden af den samlede energi fra kosten, som er afgørende. Der er ikke noget evidens for, at en total fornægtelse af kulhydrat er en forudsætning for et vægttab. Der er en omfattende sugar shaming i sundhedsdebatten i disse år (som der var med fedt i 1980’erne), men kulhydrat er ikke problemet, medmindre man har problemer med blodsukkerreguleringen (som fx hos kvinder med PCO).
Der er masser i kulhydrat i grøntsager og frugt, og alle undersøgelser peger på den sundhedsgavnende effekt af at spise meget grønt og frugt.
