Spørg Scientariet: Hvor længe holder mine nye vinduer?
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Spørg Scientariet: Hvor længe holder mine nye vinduer?

Illustration: Velfac

Vores læser Peter R. Kristensen spørger:

Hvor lang tid holder nye vinduer normalt, når de har fået sædvanlig imprægnering og overfladebehandling, læs plastmaling?

Hvad gøres der for at forbedre samme vindues holdbarhed?

Peter Krogh, Technical Manager hos Velfac A/S, svarer:

Nu ved jeg ikke, hvilke vinduer du har fået, så jeg vil både komme med nogle generelle betragtninger og nogle, som specifikt vedrører vores vinduer.

Læs også: Spørg Scientariet: Giver friskluftventiler i vinduerne varmespild?

Hos Velfac bestræber vi os på, at vinduet skal holde i minimum 40-50 år. Holdbarheden har dog en stærk sammenhæng med konstruktion og materialevalg, eksempelvis: Trækvalitet, beslag, design, overfladebehandling, indbygning samt drift og vedligehold.

Velfac-vinduer er overfladebehandlet efter en metode, kaldet ’2ØKO’, som er nærmere beskrevet under ’Vinduesindustriens tekniske bestemmelser’. http://www.vinduesindustrien.dk/index.php?id=1286

Kort fortalt stilles der ved denne overfladebehandling krav til eksempelvis lagtykkelse, UV-bestandighed samt overfladebehandlingens indhold af fungicider, som modvirker biologisk nedbrydning af træets overflade.

Plastmaling/akrylmaling, som du nævner, dækker over en stor gruppe af malinger, hvor der er stor forskel på diffusionsgraden. Det er særdeles vigtigt at anvende en maling, hvor producenten har sikret, at træet kan ånde og afgive en evt. fugtophobning.

Ved eventuelle revnedannelser i det udvendige træ anbefaler vi en vandbaseret diffusionsåben maling.

Læs også: Manglende kondenskrav kan bringe forældede ruder tilbage på markedet

For at sikre en lang levetid for vinduet har jeg følgende råd til vedligeholdelse, som bør udføres minimum 1 gang om året:

  • Grebets kolver bør renses og smøres
  • Vask bevægelige dele
  • Bevægelige dele, hængsler, smøres med syrefri olie
  • Glideskinner samt friktionsbremse sprayes med teflon baseret smøremiddel

Ved kystnære områder bør ovenstående råd til vedligeholdelse udføres 2 gange årligt.

Ved evt. revnedannelse i den udvendige overfladebehandling bør denne udbedres med reparationsmaling for at undgå yderligere fugtindtrængning.

Den udvendige aluminium kan over en årrække miste lidt af glansen. Graden vil afhænge af farvevalg samt orientering af elementet. Der kan med fordel anvendes båd- og bilplejemidler, der anvendes ved polering af overflader.

Læs også: Velfac klar med ny vinduesisolering med glastråde

Afslutningsvis vil jeg også gerne give et par anbefalinger ift. indbygningen af vindueselementet, der, som tidligere nævnt, også har en afgørende betydning for holdbarheden.

I forhold til selve montagen er det vigtigt, at vores vejledning følges for at sikre vinduets funktion (eksempelvis opklodsning, område for befæstelse i karmtræet samt indbygningstolerance/krydsmål).

Ved traditionelle vinduesopbygninger anbefaler vi, at elementet trækkes minimum 25-40 mm tilbage fra forkant udvendig facade. Er bygningen projekteret med udhæng, vil dette også forbedre vinduets levetid væsentligt.

Kontrollér, at fugearbejdet er udført ift. den pågældende producents anvisninger. Fuger bør efterses jævnligt for at sikre unødig vandindtrængning, som i værste fald giver rådskader.

Spørg Scientariet

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til Scientariet.

40-50 års levetid; jeg tænker at der her er tale om ramme/karm samt om glas i ruden?

Hvordan med fyldningsgassen (argon, eller i sjældne tilfælde krypton)? Er der udført realistiske målinger af hvordan den isolerende fyldningsgas med tiden fortyndes (med atmodfærisk luft) så at vinduets energimæssige egenskaber forringes.

Ved gennemlæsning af diverse tilstandsrapporter (samt øvrig observans i "den virkelig verden") ses ofte "punkterede ruder" - hvilket formodentlig skyldes at kantforseglingen er utæt hvorved fyldningsgassen er forsvundet ... Vinduet er stadig funktionsdygtigt på det tidspunkt (i forhold til en lang række parametre), men i forhold til energi så virker det jo ikke optimalt længere.

  • 6
  • 0

Velfac vinduer rådner. De skal males. De er dyre.
Træ/alu vinduer ser næsten mere kunstige ud en plast.
Moderne plastvinduer er milevidt fra 1gen -designmæssigt ( karmbredde mm) .
( har huse med begge dele)

  • 5
  • 1

Velfac vinduer rådner. De skal males. De er dyre.


Der bruges ofte noget dårligt træ. At de så males med plastmaling(der ofte er vandbaseret) gør det ikke bedre. Hårdt træ som lærk mv. skal også males men holder længere. Plastforsegling af mur/træ ødelægger altid mere end det gavner, så måske er det derfor de sælges malede.
Plastvinduer har haft tendens til at falme, men de mere UV-bestandige holder fint.

  • 1
  • 1