Spørg Scientariet: Hvor bliver den forurenede sne i byen kørt hen?

Illustration: Københavns Kommune

Vores læser Lone Larsen har spurgt:

Hvor bliver den forurenede sne fra Indre by kørt hen?

Er der ikke noget med, at sneen fra Indre by (København) er så forurenet, at den ikke bare må smides i havnen/havet? Men hvor ender de kæmpe (beskidte) snebjerge så?

Læs også: Spørg Scientariet: Bør man undlade at salte mod sne?

Louise Zachariassen Meltz, projektkonsulent i Vintertjenesten, Københavns Kommune, svarer:

Vintertjenesten har tilladelse fra Center for Miljøbeskyttelse til at køre sne, der er under 24 timer gammel, i havnen via en aflastningsplads ude ved Langelinjekajen. I tilladelsen skelnes ikke mellem, om sneen kommer fra Indre by eller fra resten af byen.

Det er imidlertid yderst sjældent, at vi bruger tilladelsen til at køre sne i havnen. Dette skyldes bl.a., at det ofte er sådan, at sneen akkumuleres over flere snefald, indtil det begynder at give større færdselsmæssige udfordringer, og dermed ligger det der meget længere end 24 timer.

Læs også: Mennesket forurenede Sydpolen, længe før Amundsen ankom

Vi kører i stedet den opsamlede sne til et affaldsdeponi, der er indrettet til forurenet jord. Her håndteres sneen efter de affaldsmæssige forskrifter.

Som udgangspunkt forholder vi os ikke til, hvad sneen indeholder (og det er der heller ikke noget krav om), da sneen håndteres som andet forurenet affald, der skal i deponi (som også kan være det affald, som 'Renhold' samler sammen ved kantstenene, suger op af brønde, etc.).

Jeg kan desværre ikke sige noget om mængden, da det kan variere meget fra situation til situation (hvor meget er der faldet, og hvor meget vurderes det at det er nødvendigt at fjerne for at sikre fremkommeligheden, sikkerheden, osv.).

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Indledningsvis: Hvad sker der med det vand som falder på gader og stræder og løber i diverse afløbsriste - ryger det gennem et rensningsanlæg eller direkte ud i naturen efter at der sker separering af vort spillevand fra huse og nedbør der falder på tag og jord? Jeg tænker sådan generelt da der nok kan være forskel fra by til by.

Og så til sne contra regn:

Hvis vandet fra vore gader løber "direkte ud i naturen" uden rensning er sne vel ikke mere forurenende end regn?

Det er ret indlysende at sne der ligger i lang tid opsuger mere forurening som diverse støv og partikler og dermed umiddelbart forurener mere end hvis nedbøren faldt som regn og løber i kloakken med det vuns.

Men: Hvis der ikke ligger sne på jorden, vil diverse forurening vel falde på direkte på jorden og "stables" til der kommer et regnskyl som skyller det i kloakken.

Det samme gælder også den sne der får lov til at ligge til det smelter og løber i kloakken.

  • 7
  • 0

Umiddelbart skulle man tro at du har ret.

Jeg kan ikke helt se hvordan det kan være bedre miljømæssige at læsse sne på en lastbil og køre det et eller andet sted hen hvor det så kan ligge og smelte som giftigt affald....

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten