Som spørger noterer jeg svaret : par procent ved formørkelse.
Men så svares at Doppler-metoden afslører alle retninger. Mon dog ? Som jeg har kunnet læse, så afslører Doppler-metoden en Doppler-effekt på det observerede lys - altså at stjernen "slingrer" i observationsretningen. I et simpelt eksempel, lad os betragte en exoplanet i en plan vinkelret på observationsretningen. Stjernen vil så roterer om observationsaksen - hvilket ikke kan give en Doppler-forskydning. Modsætningsvis, hvis rotationsplanen er i observationsretningen, så vil stjernen rokke maksimalt. Drejes rotationsplanen, reduceres rokningen til 0. Altså må der være en relation mellem exoplaneternes masse (som vi kender et antal eksempler på) og de vilkårlige rotationsplaner, som medfører en mulig detektion - med kendte måleteknologier.
Derfor spørger jeg igen: hvordan er fordelingen af mulige detektioner i forhold til de erkendte masser af exoplaneternes ?
Svaret på både mit spørgsmål 1 (besvaret) og spørgsmål 2 (næppe besvaret) har betydning for extrapolationen fra antal observerede til antal sandsynlige.
Kunne Aarhus Universitet mon komme på banen igen ?