Spørg Scientariet: Hvad ville der ske, hvis Jorden overførte vand til Mars?

Illustration: Nasa/JPL/Caltech/ESA/DLR/MSSS

Vores læser Dennis Hansen spørger:

Jeg læste, at vand er ankommet til Jorden ved, at asteroider har smadret ned i jorden med vandet liggende i sin ’kerne’.

Hvad ville der ske af atmosfæriske ændringer på Mars, hvis man kunne overføre 20 procent af alt vand på Jorden til Mars?

Ville det hele bare fordampe og sive ud i rummet, eller vil atmosfæren optage dampen, og ja, skabe et mere jordnært klima? Og hvad ville der ske med Jordens klima?

Læs også: Månen har fået sit vand fra asteroider

Kjartan Kinch, post.doc. på Niels Bohr Institutet, svarer:

På Mars ville der formentlig ret hurtigt ske det, at langt det meste af vandet ville fryse til is. Gradvist over lang tid ville noget af vandet så forsvinde ud i rummet.

Det ville formentlig ikke have en dramatisk effekt på Mars’ nuværende klima, da det ville kræve drivhusgasser, som ikke kan fryse ud.

På Jorden ville vandstanden i havene jo falde dramatisk, så lokalt kunne der ske dramatiske klimaforandringer. Også globalt ville der formentlig ske dramatiske forandringer i hav og luftstrømme og mønstre for regn osv.

Men med de HELT store planetforskerbriller på, ville Jordens klima jo nok ikke ændre sig fundamentalt. Det ville stadig være en planet med is på polerne, flydende vand indimellem og betydelige mængder vand i atmosfæren, skyer, regn, etc.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Når man laver en transfer i denne størrelsesorden, er der måske den største ændring i jordens balance den mængde energi og råmaterialer, der kræves for at fragte alt det vand ud af atmosfæren?

 • 4
 • 0

"Men med de HELT store planetforskerbriller på, ville Jordens klima jo nok ikke ændre sig fundamentalt. Det ville stadig være en planet med is på polerne, flydende vand indimellem og betydelige mængder vand i atmosfæren, skyer, regn, etc."

Selvfølgelig vil der ske meget store ændringer. Den mindre masse vil påvirke hele kloden, der vile begynde at tilpasse sig til den mindre masse. Det vil sikkert forårsage meget stor tektonisk aktivitet med stigende antal jordskælv og vulkanisme.

 • 0
 • 0

Sådan som det er lige nu er der stort set ingen vand i luften på Mars, men hvis man sender 20% jordens vand til Mars, så må der nødvendigvis komme en del i atmosfæren, der vil medvirke til en drivhuseffekt. Om den er så kraftig, at den kan accellerere og få vand til at fordampe i atmosfæren ved jeg ikke.

 • 1
 • 0

Citat: "Jeg læste, at vand er ankommet til Jorden ved, at asteroider har smadret ned i jorden med vandet liggende i sin ’kerne’."

Så tænker jeg: Hvis en asteroider har vand med må der være mange eller store sammenstød --- jeg ville da mene at jorden næsten måtte være skudt sønder og sammen i stedet.

En anden tanke: Hvis der kommer noget vand til en planet som ellers er uden vand, kan "lidt" vand så sætte gang i en proces som danner mere vand?

 • 0
 • 1

Antages, at vi ønsker at bygge en base på mars - er så muligt med et lukket kredsløb, så de vil kunne eksistere uden hjælp fra jorden?

Er der de rette materialer i mars's jord og atmosfære, til at liv vil kunne eksistere, i et kunstigt frembragt miljø?

Kan vi f.eks. udvikle et lukket miljø med rotter og medtage til mars, der som input kun har energi, luft og sand fra mars, og vil vi så kunne finde rotterne i live om 20 år?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten