Når man laver en transfer i denne størrelsesorden, er der måske den største ændring i jordens balance den mængde energi og råmaterialer, der kræves for at fragte alt det vand ud af atmosfæren?
Vores læser Dennis Hansen spørger:
Jeg læste, at vand er ankommet til Jorden ved, at asteroider har smadret ned i jorden med vandet liggende i sin ’kerne’.
Hvad ville der ske af atmosfæriske ændringer på Mars, hvis man kunne overføre 20 procent af alt vand på Jorden til Mars?
Ville det hele bare fordampe og sive ud i rummet, eller vil atmosfæren optage dampen, og ja, skabe et mere jordnært klima? Og hvad ville der ske med Jordens klima?
Læs også: Månen har fået sit vand fra asteroider
Kjartan Kinch, post.doc. på Niels Bohr Institutet, svarer:
På Mars ville der formentlig ret hurtigt ske det, at langt det meste af vandet ville fryse til is. Gradvist over lang tid ville noget af vandet så forsvinde ud i rummet.
Det ville formentlig ikke have en dramatisk effekt på Mars’ nuværende klima, da det ville kræve drivhusgasser, som ikke kan fryse ud.
På Jorden ville vandstanden i havene jo falde dramatisk, så lokalt kunne der ske dramatiske klimaforandringer. Også globalt ville der formentlig ske dramatiske forandringer i hav og luftstrømme og mønstre for regn osv.
Men med de HELT store planetforskerbriller på, ville Jordens klima jo nok ikke ændre sig fundamentalt. Det ville stadig være en planet med is på polerne, flydende vand indimellem og betydelige mængder vand i atmosfæren, skyer, regn, etc.
Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.
Når man laver en transfer i denne størrelsesorden, er der måske den største ændring i jordens balance den mængde energi og råmaterialer, der kræves for at fragte alt det vand ud af atmosfæren?
En lidt skæv vinkel på at få vand fra Jorden til Mars er beskrevet her:
Set i global sammenhæng vejer 20% af vandet nok ikke så meget, men det er placeret langt fra centrum. Mon det vil påvirke døgnlængden eller banegeometrien målbart?
"Men med de HELT store planetforskerbriller på, ville Jordens klima jo nok ikke ændre sig fundamentalt. Det ville stadig være en planet med is på polerne, flydende vand indimellem og betydelige mængder vand i atmosfæren, skyer, regn, etc."
Selvfølgelig vil der ske meget store ændringer. Den mindre masse vil påvirke hele kloden, der vile begynde at tilpasse sig til den mindre masse. Det vil sikkert forårsage meget stor tektonisk aktivitet med stigende antal jordskælv og vulkanisme.
Sådan som det er lige nu er der stort set ingen vand i luften på Mars, men hvis man sender 20% jordens vand til Mars, så må der nødvendigvis komme en del i atmosfæren, der vil medvirke til en drivhuseffekt. Om den er så kraftig, at den kan accellerere og få vand til at fordampe i atmosfæren ved jeg ikke.
Citat: "Jeg læste, at vand er ankommet til Jorden ved, at asteroider har smadret ned i jorden med vandet liggende i sin ’kerne’."
Så tænker jeg: Hvis en asteroider har vand med må der være mange eller store sammenstød --- jeg ville da mene at jorden næsten måtte være skudt sønder og sammen i stedet.
En anden tanke: Hvis der kommer noget vand til en planet som ellers er uden vand, kan "lidt" vand så sætte gang i en proces som danner mere vand?
Om den er så kraftig, at den kan accellerere og få vand til at fordampe i atmosfæren ved jeg ikke
Spændende tanke. Vanddamp er jo den mest effektive drivhusgas man kender. Men hvor meget af vandet bliver til damp, vand og is? Det må man kunne regne på. Det vil dog nok tilføre jordens atmosfære en kolossal mængde drivhusgas fra de raketter, der skulle transportere vandet op på denne ugæstfri klode.
Antages, at vi ønsker at bygge en base på mars - er så muligt med et lukket kredsløb, så de vil kunne eksistere uden hjælp fra jorden?
Er der de rette materialer i mars's jord og atmosfære, til at liv vil kunne eksistere, i et kunstigt frembragt miljø?
Kan vi f.eks. udvikle et lukket miljø med rotter og medtage til mars, der som input kun har energi, luft og sand fra mars, og vil vi så kunne finde rotterne i live om 20 år?
Mon det vil påvirke døgnlængden eller banegeometrien målbart?
Det hele er jo urealistiske spekulationer, men rent teoretisk kan "Vorherre" få en en del af en planets masse til at forlade planeten uden at hverken omløbsbane eller døgnlængde bliver forandret. Dvs. momentant! I virkeligheden ville en planet med mindre masse hurtigere begynde at rotere langsomt!
John Larsson
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard