Spørg Scientariet: Hvad ville der ske, hvis Jorden overførte vand til Mars?
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Spørg Scientariet: Hvad ville der ske, hvis Jorden overførte vand til Mars?

Illustration: Nasa/JPL/Caltech/ESA/DLR/MSSS

Vores læser Dennis Hansen spørger:

Jeg læste, at vand er ankommet til Jorden ved, at asteroider har smadret ned i jorden med vandet liggende i sin ’kerne’.

Hvad ville der ske af atmosfæriske ændringer på Mars, hvis man kunne overføre 20 procent af alt vand på Jorden til Mars?

Ville det hele bare fordampe og sive ud i rummet, eller vil atmosfæren optage dampen, og ja, skabe et mere jordnært klima? Og hvad ville der ske med Jordens klima?

Læs også: Månen har fået sit vand fra asteroider

Kjartan Kinch, post.doc. på Niels Bohr Institutet, svarer:

På Mars ville der formentlig ret hurtigt ske det, at langt det meste af vandet ville fryse til is. Gradvist over lang tid ville noget af vandet så forsvinde ud i rummet.

Det ville formentlig ikke have en dramatisk effekt på Mars’ nuværende klima, da det ville kræve drivhusgasser, som ikke kan fryse ud.

På Jorden ville vandstanden i havene jo falde dramatisk, så lokalt kunne der ske dramatiske klimaforandringer. Også globalt ville der formentlig ske dramatiske forandringer i hav og luftstrømme og mønstre for regn osv.

Men med de HELT store planetforskerbriller på, ville Jordens klima jo nok ikke ændre sig fundamentalt. Det ville stadig være en planet med is på polerne, flydende vand indimellem og betydelige mængder vand i atmosfæren, skyer, regn, etc.

Spørg Scientariet

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til Scientariet.