Spørg Scientariet: Hvad sker der, når Solen brænder ud?

Illustration: NASA images/Bigstock

Vores læser Kristian Poulsen spørger:

Hvornår er solen udbrændt, og hvad bliver temperaturen, når solen er væk?

Derudover spørger Scott Olsen:

Hvad ville der ske på Jorden, hvis/når solen forsvinder? Hvor koldt ville det blive og hvor hurtigt?

I første omgang ville temperaturen nok stige, da Solen udvider sig kraftigt, men hvor varmt vil det blive? Er der på nogen måde mulighed for at overleve de ekstreme temperaturer?

Læs også: Spørg Scientariet: Bliver Jorden forstyrret af andre planeters tiltrækningskraft?

Jeg har læst, at tyngdekraften ville forsvinde eller svækkes i betydelig grad, så hvor ville Jorden svæve hen?

Til sidst spørger Cris:

Hvad ville der ske, hvis solen eksploderede?

Christoffer Karoff, lektor på Aarhus Universitet, svarer:

Solen er langt den vigtigste energikilde for os her på Jorden, og uden den ville temperaturen på Jorden falde til små minus 200 grader.

Læs også: Spørg Scientariet: Kan man fjerne CO2 med kunstig fotosyntese?

At den ikke vil falde til det absolutte nulpunkt, som er minus 273 grader, skyldes forskellige andre opvarmende effekter i solsystemet som f.eks. Jupiter og Månen, men også geologisk aktivitet, som f.eks. vulkaner.

Lige nu producerer Solen energi ved at omdanne brint til helium. Når den har opbrugt alt brinten i de centrale dele, vil den svulme voldsomt op. Nogle modeller peger endda på, at Solen måske vil spise Jorden.

På det tidspunkt vil temperaturen på Jorden være meget tæt på temperatuen på overfladen af Solen, hvilket vil være omkring 4.000 grader. Dette vil ske om ca. 3-4 milliarder år.

Hvis Jorden overlever denne fase i Solens udvikling, og det peger de fleste forudsigelser på, at den vil, så vil Solen i den næste fase trække sig sammen og blive til en hvid dværg.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor trænger UVB-stråler ikke gennem vinduet?

Selvom en hvid dværg er meget varmere end Solen, så udsender den faktisk meget lidt lys, hvilket betyder, at temperatuen på Jorden vil være noget lavere, end den er i dag. Dette vil dog afhænge meget af, hvilken atmosfære Jorden har til den tid.

På astronomisk tidsskala vil udvidelsen af Solen gå relativt hurtigt, hvilket vil sige omkring en milliard år.

Solen udvider sig dog også en smule i den fase, den er i nu. Dette betyder, at den også lyser mere og mere, som tiden går. Vi forventer derfor, at temperaturen på Jorden om ca. en halv milliard år vil være så høj, at oceanerne vil begynde at fordampe.

Hvis dele af den udvidelse, som Solen vil opleve, efter den har brugt alt brint i de centrale dele, vil foregå eksplosivt, så vil Solen ikke eksplodere som sådan. Forholdene på Jorden vil dog i en periode være sådan, at der ikke vil kunne findes liv på overfladen.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er formålsløst spekulation, baseret på uvidenhed, og 'det akademiske svar', er lige så håbløst.

Der er slet ikke nogen som helst grund til ængstelse, hverken vedrørende Solen, eller Os selv, Solen er lige så Evig, som Vi selv er.

Solen er ikke en brint-beholder, så ville den være eksploderet for længe siden, i virkeligheden er Solen 'en fødsel', der er igang, så man skal ikke regne med at den går på pension foreløbig.

Walter Russell, forklarer en del om Solen, det er virkeligt værd at undersøge nærmere hvad W.R. kan fortælle, af overraskende fakta, om Solen.

 • 1
 • 15

The light which we think we see is but motion. We do not see light. We feel the wave vibrations set up by the motion that simulates light, but the motion of electric waves that simulate light is not that which it simulates.

 • 0
 • 9

....er mennesket som art uddødt.

For bare to millioner år siden begyndte noget der kunne vise sig til blive til vore forfædre. For ti tusind år siden var nogle mennesker kommet så langt at vi tydeligt kan finde deres skeletter og værktøjer. For sekstusinde år siden kunne dele af menneskeheden frembringe bygninger der står den dag idag. Men ikke alle samfund har det samme teknologiske stade som findes i den største del af verden idag, der er også små enklaver der lever som man gjorde det for ti tusinde år siden. I Amazonas og Borneos jungler.

Men alle mennesker idag både "de primitive" og "de almindelige" kan frembringe levedygtigt afkom, så vi er alle samme art.

Problemet for os er at vi har formeret os så meget og lever længere at vort antal gør at vi udnytter jordens resourcer hurtigere og hurtigere, hvilket kan true menneskeheden på sigt med mineral mangel af stoffer som fosfor til vore knogler, ferskvand til at drikke, både for os og dyr og planter, herunder afgrøder.

Men set i lyset hvad bare en milliard år er i sammenlignet med den tid vi har været her så er 2- 3 milliarder år uendeligheden.

 • 5
 • 2

Når Solen brænder ud/eksploderer, så slutter Universet, for vi er jo de eneste observatører af det. Lidt teoretisk/filosofisk så vil det ikke mere findes, da ingen kan observere det. Det er sgu da en skæg tanke.

 • 2
 • 4

Men ret beset kommer vi ikke til at opleve det Svend. Men måske vore efterkommere, intelligente robotter være tilstede....hvis de da ikke har fundet sig en anden jordlignende planet omkring en yngre stjerne inden:)

 • 2
 • 1

Hvis der intet univers er uden observation hvad var der så før vi observerede det?

Du kan jo tænke lidt over, at Universets størrelse er bestemt af hvad vi kan SE plus en masse teoretiske overvejelser. Ifølge kosmologerne er vi centrum i Universet ligesom enhver anden observatør ville være. Det hele er sat lidt på spidsen, men det hjælper af og til at gå til grænserne, for at se hvor langt forståelsen rækker.

 • 1
 • 2

Det giver sig selv at Vi for længst uddød, men vores race er med alt sandsynlighed også, så hurtigt som det går nu vil jeg gætte på vi har udforsket, og udnyttet alt på jorden om under 300 år, og når der er mangel, starter krigene...

Hvor grimt det end er at indse, så er vi og de få kommende generationer sandsynligvis de sidste rigtig fri mennesker, om under 100 år begynder den hårde nedtur.

Nu lyder jeg sikkert som en eller anden dommendags profet, og det er trist, men faktum er vi er simpelthen allerede for mange mennesker for den her klode.. det kan ikke gå andet end galt.. :(

 • 1
 • 0

Det lugter meget at være en skræmmekampagne, for det her er bare et af de mange dommedagsscenarier, som pressen over hele linjen for tiden vælter ud over befolkningen, for det er et velkendt demagogisk trick, at skræmme befolkningen "på plads".

Jeg kan ikke greje, hvad der får pressen til det .

Er der nogen, der kan give et bud på, hvorfor pressen er "gakket ud" på den måde?? Kort sagt: 1: Er det en måde at "sælge aviser" på, dvs pressen gør det af sig selv. 2: Eller er der bagmænd??

 • 0
 • 7

Det lugter meget at være en skræmmekampagne, for det her er bare et af de mange dommedagsscenarier, som pressen over hele linjen for tiden vælter ud over befolkningen, for det er et velkendt demagogisk trick, at skræmme befolkningen "på plads".

Skræmmekampange? At snakke om hvad man forventer at der vil ske med solen om 3-4 milliarder år??? Hvad skræmmende er der ved det? Får det nogen til at droppe deres pensionsopsparing eller købe frysetørret mad?

Udtagelser såsom: "Hvor grimt det end er at indse, så er vi og de få kommende generationer sandsynligvis de sidste rigtig fri mennesker, om under 100 år begynder den hårde nedtur." det kan betegnes som skræmmekampange... Men da ikke denne artikkel...

 • 3
 • 0

Spørgsmålet vedrørende, hvor Jorden bevæger sig hen, blev ikke besvaret. Når vor Sol udvikler sig til en rød kæmpe, så mister den en masse, som spredes ud i rummet. Når Solens masse falder, så mister Jorden noget af sin potentielle energi, det vil den kompensere ved at søge ud i en bane længere ude, det samme vil alle planeter i øvrigt gøre. Rart at vide, men til den tid er livet på Jorden for længst afviklet. Så når den røde kæmpe når ud i Jordens nuværende bane, så er Jorden væk, måske ude omkring Saturns bane?

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten