Spørg Scientariet: Hvad sker der med telefonien ved strømsvigt?

Vores læser Peter Chr. Warncke har spurgt:

Vi forestiller os, at der er totalt strømsvigt og internettet derfor er nede. I 'gamle' dage kørte alle telefoncentraler direkte på 48 V-batteristrøm. Der er tre slags telefoner: alm. fastnettelefon, mobiltelefon og IP-telefon.

Hvad er fordele/ulemper i denne situation?

PS: Jeg kan huske orkanen i 1999, da vi mistede strømmen i nogle timer. Vi kunne ringe uden problemer på fastnet, men noget familie, der havde fået ISDN, kunne ikke.

Læs også: Nyt dansk nødstrømsanlæg kan sende strømmen derhen, hvor behovet er størst

Thomas Due Jørgensen, beredskabskonsulent i Forsvarets Efterretningstjeneste, Center for Cybersikkerhed, svarer:

I en situation med et totalt strømsvigt afhænger forholdene i telenettene af flere forhold, f.eks. strømsvigtets varighed og geografiske udbredelse, samt hvilke sikringsforanstaltninger teleudbyderne og brugerne selv har gennemført.

For at vurdere fordele og ulemper er det derfor nødvendigt at kende de konkrete omstændigheder mere detaljeret.

Hvis vi forstiller os et stort strømudfald, som det, der ramte Sjælland og det østlige Danmark i begyndelsen af nullerne, arbejder Center for Cybersikkerhed med følgende scenarie for, hvordan situationen for brugerne af telenettene kan tænkes at udvikle sig, og dermed også hvordan strømsvigtet påvirker de forskellige slags telefoner:

Læs også: Øget risiko for strømafbrydelse: EU vender atter tommelen ned for dansk elmarked

Den første time
Strømudfaldet bevirker, at teleinstallationer uden batteri-backup eller nødstrøm afbrydes. Det vil umiddelbart berøre mobiltelefoni, hvor de antennepositioner, dvs. basestationer, i by og på land, som ikke er sikret med batteri-backup, vil falde ud.

Mobilnettet vil dog stadig fungere, idet der normalt er et antal basestationer med batteristrøm, typisk i 4-6 timer, og antallet af disse basestationer er tilstrækkeligt til at dække området med mobiltelefoni. Tætheden af aktive basestationer vil dog være mindre end før strømudfaldet, og antallet vil gradvist blive reduceret, i takt med at batterierne mister deres effekt.

Øvrige umiddelbare konsekvenser:
- Brugerne kan anvende håndholdt mobiltelefon, så længe der er strøm på batteriet i håndsættet.
- Brugere vil fortsat kunne anvende analog fastnettelefon. Det skyldes, at dette telefonsystem strømforsynes med strøm fra centraler, der er sikret med nødstrøm fra nødstrømsgeneratorer.
- ISDN-telefonen, der benytter de samme forbindelser fra centralen til brugeren, vil normalt være afbrudt, da den yderligere kræver almindelig strømforsyning hos brugeren. For ISDN2-udstyr er det imidlertid muligt at strømforsyne en enkelt telefonterminal med basale funktioner ved hjælp af strøm fra centralen.
- Brugernes adgang til internettet, herunder internet-telefoni via router/modem vil være afbrudt, da der med strømudfaldet ikke er offentlig strømforsyning. Tilsvarende for virksomheder og institutioner m.m., som ikke har sikret sig med nødstrøm.

Læs også: Efter stort strømsvigt: Bornholm har el nok

Erfaring har vist, at selv om mobilnettet i princippet er åbent og fungerer, vil det hurtigt blive overbelastet som følge af, at mange brugere på grund af den særlige situation forsøger at ringe på samme tid.

Brugerne vil derfor sandsynligvis opleve, at de de facto ikke kan ringe eller bruge deres mobiltelefoner til sms og data, da de ikke kan få adgang til mobilnettets ressourcer.

Konklusionen er derfor, at den almindelige bruger meget hurtigt vil være uden reel mulighed for at anvende offentlig telefoni - bortset fra den analoge fastnettelefon.

Sikkerheden ved at have en analog telefon er imidlertid også begrænset, da flere og flere har afskaffet den analoge telefon. For de brugere, der stadig har en analog telefon, er det derfor tvivlsomt, om de kan bruge den, da modtageren for et evt. opkald med stor sandsynlighed benytter en mobil- eller internettelefon.

Læs også: Strømsvigt i New York truer elektronisk præsidentvalg

Efter 6 timer
Efter 6 timer kan det ikke længere antages, at udbydernes batteri-backup fungerer. Mobilnettet vil derfor ikke længere være funktionsdygtigt, idet der ikke er strømforsyning til mobilmasterne.

Også de dele af fastnettet og udbydernes backbone, der ikke har nødstrøm fra en dieseldrevet generator, vil begynde at få problemer.

Læs også: Her er LED-lyset der ikke går ud ved strømsvigt

Efter 24 timer
Udbydernes dieseldrevne nødstrømsgeneratorer vil formentlig begynde at løbe tør og have behov for genopfyldning.

Afhængig af udbyderens beredskabsplanlægning vil de evt. have planer og lagre, som sikrer strømforsyningen i en periode, men det må antages, at det kun er tilfældet i begrænset omfang.

I scenariet er det forudsat, at det kun er det østlige Danmark, der er ramt. Der vil derfor stadig være en række telesystemer m.m. i resten af landet, der fungerer. Da der imidlertid er tale om et samlet kommunikationssystem, er det uvist, hvordan kaskadeeffekter fra den ramte del af netværket vil påvirke resten af landet.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Den enkelte må så lave sig en vurdering af hvor vigtigt det er at kunne ringe, og hvad man er villig til at betale for dette.

Hvilken værdi har det, at man kan ringe til elværket, og spørge om hvornår der kommer strøm, så man kan bruge sin computer igen for at se Netflix. Det er jo det sørgelige, at det mest er den slags trafik der overbelaster mobilnettet ved strømafbrydelse.

Uden strøm er vi i forvejen så lammede, at vi reelt ikke har brug for at telefonere. Det er kun 112 som i den situation virkeligt giver mening, og jeg håber at mobilnettet kan håndtere at prioritere den.

Siden orkanen i 1999, er der jo blevet gravet rigtigt mange el-kabler i jorden, og der graves stadigt. Det betyder at risikoen for strømafbrydelse falder drastisk. Efterhånden er det kun fejl på transformatorstationer og kraftværker der kan give strømafbrydelser. Derfor er el-nettet lige nu så stabilt, at man ikke får noget ud af at betale en formue for at beholde en analog telefonledning, som man kun kan bruge til at ringe og høre om hvornår der kommer strøm igen.

Der er dog en mulighed hvis man virkeligt er afhængig. Hvis man har sin egen nødstrøm, og et satellit baseret internet, så kan man fortsætte med at kommunikere, sålænge man selv har strøm. Og det er altså ikke bare IP-telefoni men alt internet man kan køre den vej. Så må man bare håbe at der er services i den anden ende.

  • 5
  • 0

Her i byen er vi så vant til strømafbrydelser (den seneste her til morgen), så at det giver sig selv. Ingen telefoni virker, når det sker, og sidste år hvor vi havde en afbrydelse på 12 timer, kørte jeg til nabobyen for at ringe på min mobil.

Jeg ved ikke om det er en kombination af nedgravede ledninger i gammel mosebund, der konstant bevæger sig, forældede ledninger eller ledninger der gnaves over af sten (som for et par måneder siden), men jeg tror faktisk at i vores område, ville ledningerne have bedst af at blive gravet op igen, og lavet over til luftledninger. En afbrydelse på et par timer, en gang om måneden er ikke unormal.

En brændeovn og/eller en generator er desværre et must hos os, her i 2017.

  • 1
  • 2

HVILKEN BY TALER DU OM?

Det er svært at se værdien i små hygge anekdoter om livet i "Søndre Tørrestrølse" Især når det bedste bud på en teknisk løsning er en BRÆNDEOVN???? Men her er heldigvis plads til alle

Såeeee HVILKEN BY TALER DU OM?

  • 3
  • 3

samt noget radioamatørudstyr, så er man da helt uafhængig af halv-gennemtænkt dårligt prioriteret offentlig infrastruktur.

Har man et godt radioamatørnetværk (her ment som mennesker, ikke teknisk udstyr), kan man hurtigt orientere sig, og skal det være hardcore, skal det være opbygget som noget rørbestykket, eller andet, som kan modstå EMP i krigssituationer :-)

Solceller til vedligeholdelsesladning vil også være en god idé

  • 4
  • 0

Har man et godt radioamatørnetværk (her ment som mennesker, ikke teknisk udstyr), kan man hurtigt orientere sig, og skal det være hardcore, skal det være opbygget som noget rørbestykket, eller andet, som kan modstå EMP i krigssituationer :-)

Problemet er ikke så meget kommunikation.. Kommunikation fra myndigheder til borgere kan lidt endnu stadig foretages via. FM til bilradioer. Det største problem er at de fleste ikke har mad i huset til mange dage, og butikkerne ikke har mulighed for at sælge vare da vi ikke længere har kontanter.

  • 5
  • 1

Telenettet har ikke den backup som det burde have.

For et stykke tid siden, gik strømmen, og var væk i næsten 8 timer, Telefonnettet var også nede, og mobilnettet brød sammen efter kort tid. Der gik 2 dage før det hele var normalt igen.

Jeg er dog glad for mine VHF / UHF radioer, som også kan køre ved strømsvigt. Jeg har backup til mange dage så jeg både har 230V til lys, og 12V til kommunikation. Heldigvis er det sjældent at strømmen er væk, så det er heldigvis ikke et stort problem.

  • 4
  • 0

Ja det har jeg. Vi er efterhånden en del radioamatører, som også er kørende ved strømsvigt, og har vores eget lille beredskab. Et par stykker er også udstyret med nødgeneratoranlæg. og kan fungere længe uden strøm udefra. Nogle mener dette er nødvendigt, og jeg er desværre ved at være overbevist.

  • 5
  • 0

Det bedste tekniske bud ER en brændeovn. 12 timer uden varme i december måned i et ældre parcelhus, og så tror jeg at selv de fleste tænder op for at få varme. Uanset om man er medlem af DØR eller ej. Telefoni ligger ikke øverst på dagsordenen, når der begynder at blive under 15 grader indenfor...

Ringe kan man jo ikke alligevel, og alt andet virker heller ikke (inkl. vand). Men jeg kan varme parcelhuset og evt. mad, hvilket ikke er helt ringe. Faktisk befinder vi os inden for DONGS område, og ikke helt ude på den Jyske vestkyst.

Så hvor artiklen beskriver et scenarie, lever vi i det. Og det er jævnt irriterende.

  • 2
  • 0

Erfaring har vist, at selv om mobilnettet i princippet er åbent og fungerer, vil det hurtigt blive overbelastet som følge af, at mange brugere på grund af den særlige situation forsøger at ringe på samme tid.

Disse erfaringer er dog mildest talt forældede, da 2G var den dominerende teknologi den sidste større strømafbrydelse. I dag overføres de fleste samtaler via 3G, hvor kapaciteten er markant større, og hver celle kan altså overføre markant flere samtaler på samme tid sammenlignet med tidligere. Endvidere så er vi på vej imod et fremtid, hvor al tale bliver afviklet over 4G (VoLTE).

Med VoLTE stiger kapaciteten endnu mere, og derfor falder risikoen for overbelastning.

Det er derimod meget skræmmende, at vi i Danmark stadigvæk ikke pålægger teleselskaberne at sikre længere tids nødstrøm til mobilmasterne. Det burde være et lovkrav, at mobilnetværkene bør kunne overleve mindst 14-16 timer uden strøm. Jo mere vi digitaliserer vores samfund, jo mere sårbare bliver vi over for strømafbrydelser, og mobiltelefonen er i dag defacto det redskab, som de fleste benytter til kommunikation. Det er ikke længere alle husstande, der har noget så simpelt som en batteridrevet radio - afløseren er simpelthen mobiltelefonen.

Selvfølgelig skal alle mobilmaster ikke have nødstrøm, men det er teknisk muligt, at sikre en stabil strømforsyningen med batterier og brændselsceller til de kritiske dele af mobilnetværkene. I praksis er det måske halvdelen af mobilmasterne, der skal have nødstrøm til et længerevarende strømudfald.

  • 3
  • 0

Hvem hvis ikke alle master har batteribackup, så vil 4G nettet falde bort ved strømsvigt.

Mobilnettet er således opbygget, at de består af sites, der sikre radiodækning og sites der sikre kapacitet. De sites, som sikre radiodækning har som oftes batteribackup i op til 4-6 timer. Kapacitetssites har ikke batteribackup eller meget begrænset backup.

Der er ikke forskel på 2G, 3G eller 4G nettet - det er i dag det samme udstyr, som benyttes til at drive det hele.

Men pointen er, at de enkelte sites i dag har en lagt højere kapacitet til samtaler. Hvor man tidligere talte om en kapacitet på nogle gange ned til 32-64 samtaler på samme tid, så kan en enkelt carrier på et 3G sites overføre omkring 200, og med 4G kan man - lidt afhængig af opsætning - overføre >1000 samtaler per 20 Mhz i FD-LTE.

Dermed bliver risikoen mindre og mindre efterhånden som samtaler flyttes fra 2G over 3G til 4G. Men det hjælper selvfølgelig intet, hvis sitet løber tør for strøm. I andre lande, hvor strømudfald sker ofte, har mange sites nødstrøm til 8-10 timers batteridrift med dieselgeneratorer som backup.

Vi gambler med vores sikkerhed, sålænge staten ikke pålægger teleselskaberne at sikre nødstrøm til en længere afbrydelse af strømmen.

  • 3
  • 0

Ringe kan man jo ikke alligevel, og alt andet virker heller ikke (inkl. vand). Men jeg kan varme parcelhuset og evt. mad, hvilket ikke er helt ringe. Faktisk befinder vi os inden for DONGS område, og ikke helt ude på den Jyske vestkyst.

Det er mit indtryk at sådan noget som det her er med til at drive Teslas Powerwall frem visse steder i verden hvor elnettet ikke er så pålideligt. Det holder op med at være et spørgsmål om penge og bliver til et spørgsmål om serviceniveau.

Jeg er i øvrigt overrasket over at du ikke har vand. Gad vide om mit lokale vandværk har en nødstrømsforsyning.

  • 1
  • 0

Batterier der bruges til nødstrøm, vil kunne være med til at udglattet nettet. Og sammen med intelligente elmålere, være med til at opstarte nettet.

  • 0
  • 0

Jeg er helt enig. Men, for der er et lille men, selv om man benytter rørbestykket radio, men når det kommer til solcellerne, så vil de gå ned med et brag netop hvid der er tale om "EMP", så mn burde i det tilfælde have en solid beskyttelse af solcellerne indtil man er sikker på at der ikke findes en reel risiko for "elektromagnetiske puls" i æteren. Så i mellemtiden ville det være en god ide at slå det sandsynligvis ufrivillige fangeskab i hjemmet sammen med en god gymnastiksal med alt lige fra løbebånd, romaskine til en solid cykeltræner, og der genererer om ikke andet så noget af den energi der skal til.

Tro mig det er fantasier jeg har leget med i mange år, alene fordi det virkelig er muligt, og var midlerne til det, altså et solidt økonomisk overskud, så havde jeg gjort det for længe siden :-)

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten