Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Spørg Scientariet: Hvad sker der, hvis man spiser for lidt fedt?

Vores læser Laurits C. Henriksen har spurgt:

For et stykke tid tilbage udtrykte eksperterne med én stemme, at 30 % af vort daglige fedtindtag bør ske i form af fedtstoffer. Hvis 30 % er det optimale, er mere eller mindre ikke optimalt.

Der er masser af informationer om problemer med for stort fedtindtag, men hvilke problemer kan opstå, hvis vi får for lidt? Det informerer ingen rigtigt om. Vil I?

Læs også: Spørg Scientariet: Er kostrådene videnskabeligt bevist?

Lotte Lauritzen, lektor på Institut for Idræt og Ernæring, har været med ved udarbejdelsen af de nordiske næringsstofanbefalinger og svarer:

Tidligere hed anbefalingerne, at mellem 25 og 35 procent af vores energi bør stamme fra fedt, heraf 5-10 procent fra flerumættede fedtsyrer, og i 2013 blev denne anbefaling ændret til 25-40 procent.

Det skyldes, at vi er blevet mindre fedtforskrækkede og bevidste om vigtigheden af at få nok fedtstoffer, for at kroppen fungerer optimalt.

Børn, ældre og gravide, som typisk har brug for lidt mere energi, bør have et fedtindtag i den høje ende. Og er man ikke for tyk samt ellers sund og rask, bør voksengruppen heller ikke være så fedtforskrækkede. Godt nok kender vi til begrebet ’tyndfed’, men det skyldes primært for lidt muskler og forebygges ved at dyrke mere motion, mens fedtindtaget ikke har den store betydning.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvor effektiv en motor er mennesket?

Man bør til gengæld heller ikke få for lidt fedt. Alle vores celler i kroppen er omgivet af membraner, som består af fedt, og som sørger for, at uvedkommende stoffer ikke trænger ind i cellerne, og at vigtige stoffer ikke trænger ud. Fedtsyrer er derfor medvirkende til opbygningen af vores væv.

Desuden er fedt vigtigt for hjernen og for reproduktionen, da også sædceller har brug for fedt. Samtidig er der brug for fedtstoffer i det signalsystem, der sætter gang i fødslen, og som regulerer immunforsvaret.

Mangel på fedt kan også lede til tør hud og eksem, og der er hypoteser om, at flere flerumættede fedtstoffer som planteolie og omega-3 fra fisk kan hjælpe på dette.

Når vi har sat laveste procent til 25, skyldes det, at undersøgelser har vist, at befolkninger rundt om i verden, der har en kost med fedtenergiprocenter på under 20, ikke er så sunde som dem, der spiser mere fedt.

I nogle fattige lande spiser de mange kulhydrater i form af f.eks. ris, og her ser vi typisk underernæring med alt, hvad det medfører i form af en højere børnedødelighed og en højere sygdomsrate generelt.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvis kroppen selv kan danne fedtsyrerne, så kan man vel ikke uden videre udlede at for lidt fedt i kosten er et problem. Så prøvede jeg at slå fedtsyrer op, og fandt følgende:

The body can synthesize most of the fats it needs from the diet. However, two essential fatty acids, linoleic and alpha-linolenic, cannot be synthesized in the body and must be obtained from food. These basic fats, found in plant foods, are used to build specialized fats called omega-3 and omega-6 fatty acids.

http://www.pcrm.org/health/health-topics/e...

Så der er nogle fedtsyrer man skal indtage. Spørgsmålet er jo så hvor meget fedt det svarer til. Kunne man f.eks. klare sig med en fedtklump på størrelse med en vitaminpille hvis det skulle være?

Jeg synes ikke rigtigt vi fik noget svar på det i artiklen.

Et andet problem er selvfølgelig om man får nok energi indenbords, men det er vel en kompleks ting, ligesom man ikke entydigt kan sige at mere fedt i kosten end normalt medfører for meget energi.

  • 0
  • 0

Kender en læge der fik en patient ind der var blevet dement i en mellemsvær grad. Manden trænede til maraton mange timer om ugen og var ellers sund og rask. Hans diet blev gennemgået og lægen "ordinerede" en kost med mere fedt i. Efter nogle måneder fik han det bedre og efter et halvt år sagde familien "at de havde fået ham tilbage igen".

  • 1
  • 0

Nu er PCRM en veganerorganisation, som bliver kritiseret voldsomt for useriøsitet. Deres udsagn ville jeg nok tage med et gran salt. Og dit citat er en god opskrift på at skabe blivende skader på centralnervesystemet (samt andre organer).

  • 3
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten