Vores læser Bjørn på 10 år spørger:
Hvad ville der ske med min krop, hvis jeg spiste slik resten af mit liv?
Lars Klingenberg, ph.d. på Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet, svarer:
Det lyder som et interessant projekt, du dér har gang i. Desværre kommer du ikke til at kunne bruge mit svar til at plage for mere slik…
Man kan forstå dit spørgsmål på to måder. 1) Du spiser slik resten af dit liv ved siden af din almindelige kost eller 2) du spiser kun slik – og intet andet!
Læs også: Spørg Scientariet: Hvor hurtigt sætter et måltid sig på sidebenene?
Jeg har en fornemmelse af, at du tænker på det sidste – altså, at du KUN vil spise slik resten af dit liv!
Det vil starte med sand lykke! Fordi så har du enten en mor eller en far, som havde givet dig lov til det. Men jeg er nok desværre nødt til at ødelægge festen for dig ved at fortælle, hvad der sker med din krop, hvis du KUN spiser slik…
Men lad mig lige først kort fortælle om den anden situation: At du spiser slik resten af dit liv VED SIDEN af din normale kost. Hvad vil der så ske med din krop? Formentlig ingenting – hvis du altså ikke spiser for meget slik og ellers spiser varieret og ikke for meget.
Højst en halv liter sodavand
Og hvad er så for meget slik? En knægt i din alder skal helst ikke have mere end 45-55 gram sukker om dagen. Det passer med ½ L sukkersødet sodavand eller 10-12 vingummibamser. Og så er der altså ikke plads til andet sukker, kammerat!
Og der er sukker i rigtig mange ting, som man måske ikke lige tænker over: rugbrød, yoghurt, müesli, kindersnitter, cornflakes og figenstænger. Og så selvfølgelig saftevand, kage, flødeboller, chokolade og alt det dér, som du sikkert godt ved, indeholder en masse sukker.
Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor bliver mælk sødere efter opvarmning?
Så du kan godt regne ud, at hvis du plager dine forældre for 200 g fredagsslik, så har du allerede fået ca. halvdelen af alt det sukker, du må få på en hel uge. Og hvis du så også får lidt sukker på dine havregryn om morgen, får en figenstang med i madpakken og får en morgenbasse søndag morgen, så kommer du hurtigt til at spise for meget sukker på en uge.
Det er også derfor, at børn ikke skal spise slik (og alt det andet sjove) eller drikke sukkersødet sodavand eller saftevand hver dag – du får simpelthen for meget sukker.
Og hvad er der så galt med det her sukker. Ja, det er lidt indviklet. For egentlig er der ikke noget galt med sukker. Faktisk har du brug for den energi, der er i sukkeret, for at du kan løbe, tænke, hoppe, og for at dit hjerte kan slå.
Men energien behøver altså ikke komme fra sukker. Det er bedre, den kommet fra den mad, du ellers spiser. For der er nemlig en masse andre gode ting i (det kommer vi til).
Problemet med sukker er, at mange mennesker – også børn – både spiser for meget sukker OG spiser for meget mad sådan i det hele taget. Og det kan man risikere at tage på af. Og det er ikke sundt. Så det skal man helst undgå, og derfor skal man ikke spise for meget sukker og heller ikke for meget mad.
Læs også: Spørg Scientariet 5. maj: Saboterede man under krigen betonbunkerne med sukker?
Man kan også risikere, at få sukkersyge, hvis man spiser alt for meget sukker og samtidig ikke bevæger sig så meget. Det er ikke en rar sygdom, så det skal man helst undgå.
Du stopper med at vokse
Og hvad sker der så, hvis du kun spiser slik – og intet andet. For det første vil dine tænder nok blive kede af det. Man kan selvfølgelig børste sine tænder rigtig meget, men tænderne vil nok alligevel ikke have så godt af det.
Men det er ingenting! Dine muskler er bygget af nogle små molekyler – vi kan kalde dem en slags legoklodser – som hedder aminosyrer. Og dem er der ikke mange af i slik. Så forstil dig dine muskler som tårne af legoklodser. Hvis der ikke er flere legoklodser, så bliver tårnene jo ikke så høje. Dvs., at dine muskler holder op med at vokse. Og det er slet ikke godt for en 10-årig knægt som dig, som sikkert gerne vil have nogle ordentlige bøffer på armen.
Dine knogler får heller ikke de ting, de skal bruge. De skal bl.a. have noget, der hedder kalk. Det er derfor, din mor eller far siger, du skal drikke din mælk (hvis de da gør det). Der er masser af kalk og andre gode sager i mælk. Og uden kalk kan dine knogler ikke vokse – ligesom med dine muskler og legoklodserne. Og så blive du jo ikke meget højere, end du er nu. Faktisk bliver din knogler hurtigt meget svage og kan brække, hvis de ikke får kalk.
Men vi er slet ikke færdige… Der er en masse vitaminer, mineraler og fedt i din mad også. De ting er der ikke i lakridser. Dem skal hele din krop bruge for at kunne fungere rigtigt. Og får du ikke vitaminer, mineraler og fedt, så vil dine organer – altså din lever, nyrer, lunger, hjerne, hjerte, og hvad de alt sammen hedder – simpelthen ikke fungere. Og det kan du nok se, ikke er så godt.
Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor kan babyer ikke tåle honning?
Så du kan nok se, at selvom det kunne være en fest KUN at spise slik, så er det nok ikke så smart – jeg er bange for, at du nok ikke bliver hverken stor eller stærk. Så spis sundt og varieret. Og lav en masse aktive ting. Sport og leg og andre ting, som giver dig sved på panden, er altså lige så vigtigt som maden.
Og hvad skal du så spise? Grøntsager, fisk, frugt, mælk, ost, kød, groft brød og den slags. Det er rent guf for kroppen! Og hvis du ellers holder dig fra de ting, hvor der er meget sukker, i løbet af ugen, så kan du altså godt plage dine forældre for en ordentlig omgang fredagsslik – men kun om fredagen!
