Spørg Scientariet: Hvad sker der med de udtjente vindmøller?
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Spørg Scientariet: Hvad sker der med de udtjente vindmøller?

Vores læser Baldur Norddahl har spurgt:

De nye havvindmølleparker har en forventet levetid på 20-25 år. Hvad sker der med vindmøllerne om 25 år? Kan installationer, fundamenter, vindmølletårn eller andet genbruges? Bliver næste generation vindmøller samme sted væsentligt billigere?

Spørgsmålene er opstået på baggrund af en debat her på ing.dk om prisen på vindmøllestrøm på længere sigt. For at sammenligne med et atomkraftværk, som ofte har en opgivet levetid på 60 år, vil det være interessant at vide, hvilke forventninger vi kan have til prisen på vindmøllestrøm de næste 20 til 60 år.

Peter Hjuler Jensen, viceinstitutdirektør ved DTU Vindenergi, svarer:

Havvindmølleparkerne er endnu så nye, at erfaringerne med genbrug ikke er så store. Illustration: Siemens

Vindmøller har fra begyndelsen af 1980’erne i Danmark haft en formel designlevetid på 20 år, og i de senere år er det blevet mere almindeligt at se formelle designlevetider på 25 år.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor bruger Danmark ikke thorium til kernekraft?

Designlevetiden er et udtryk for den levetid, vindmøllen er beregnet til at have med en forudsætning om en meget lille svigtsandsynlighed, tilsvarende design af bygninger, broer m.m. Det betyder også, at middellevetiden beregningsmæssigt er væsentlig længere end designlevetiden.

Ved udløbet af den formelle designlevetid kan vindmøllen forblive i drift, såfremt der sker en udvidelse af service og vedligeholdelse af vindmøller med et skærpet specificeret inspektion af de sikkerhedskritiske dele af vindmøllen. Den udvidede inspektion er specificeret i vindmøllegodkendelsesordningens vejledning anneks 2 afsnit 4.

Såfremt det kan dokumenteres, bl.a. ved inspektion at enkeltdele, som eksempelvis tårne og fundamenter, at delene kan accepteres, vil de kunne anvendes i nye projekter, men under skærpet inspektion.

Læs også: Ugens ekspertspørgsmål: Hvorfor drejer vindmøller altid med uret?

Prisudviklingen for vindkraft er siden begyndelsen af 1980’erne dokumenteret i mange undersøgelser, og der har været en kontinuer kostforbedring. Industrien forventer en kosteffektivisering på havvindmøller på 30-40 pct. inden for de næste 5 til 10 år.

Målsætningen i den europæiske vindenergisektor er, at vindenergi inden for 10 til 15 år bliver den mest kosteffektive energikilde på markedet.

Rasmus Windfeld, pressechef i Siemens, supplerer:

De forskellige elementer af vindmøllen lader sig generelt genbruge i samme omfang som andet skrottet metal. Men sagen er, at erfaringerne med udrangerede havmølleparker ikke er så store.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvordan kan vindmøller nedbringe en færges luftmodstand?

Den første havmøllepark i verden hed Vindeby, bestod af 11 møller og var placeret i det sydfynske øhav. Møllerne laver stadig den dag i dag strøm. Også Middelgrund ved indsejlingen til København har produceret strøm siden 2001 og fortsætter med det. Og andre og større havmølleparker er nyere.

I hvilket omfang man vil kunne genbruge for eksempel fundamenter, er svært at forudsige nu. Teknologien udvikler sig med rivende hast, og det er umuligt at forudsige, hvordan møllerne vil se ud om 15 og 20 år. Bare for at nævne et eksempel, var der næppe nogen, der for år tilbage havde gættet, at man ville finde løsninger, der pillede gearet ud af vindmøller og reducerede antallet af komponenter med op til 50 pct.

Med det, vi ved, er, at industrien er lykkedes med at nedbringe omkostninger til elektricitet produceret ved vind med 40 pct. hvert 10. år. Det er en udvikling, der fortsætter, og det er en bunden opgave, som industrien er på, hvis omstillingen til vedvarende energi skal lykkes.

I dag er strøm produceret fra landmøller den billigste måde at lave elektricitet på på tværs af alle teknologier, og det er ambitionen og troen, at havmøllestrøm vil nå til samme konkurrencedygtige stadie inden for en kortere årrække.

Spørg Scientariet

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til Scientariet.

Det er usagligt at betegne vind som 'den billigste måde', for værdien af en kWh vindenergi er ikke så høj som en kWh kulkraft - fordi vindenergi produceres meget skævt ift forbruget.

  • 3
  • 17