Spørg Scientariet: Hvad kan bedst betale sig – standby, dvale eller slumretilstand?

Illustration: Jared Brashier

Vores læser Henrik Carlsen spørger:

Er det bedst at sætte den stationære arbejds-PC i standby-tilstand i stedet for at lukke og boote den?

Til og fra standby-tilstanden tager hver ca. 5 sekunder, mens et luk og boot sammenlagt tager 6-7 minutter.

Når maskinen i det tidsrum at forbruge så meget, at det overgår, hvad man forbruger ved at have den i 16 timers standby?

Læs også: Gaming-computere er for energikrævende

Signe Friis Christensen, civilingeniør i Energistyrelsen, svarer:

Man kan sætte en computer i slumre-tilstand (sleep) eller dvale (hibernation). Computeren er i standby, hvis man slukker den helt, og stikket stadig er i stikkontakten.

I slumre-tilstand bliver det, man arbejder med, gemt i ram, mens det i dvale bliver gemt på harddisken eller SSD (Solid State Disk). I slumre-tilstand bruger computeren typisk lidt mere strøm end i dvale, men kun meget lidt.

Typisk bruger en computer under 1 watt i disse tilstande – eller under 16 watttimer i perioden, hvor computeren ikke slukkes. Heroverfor står, at computeren med en opstartstid på 7 minutter vil bruge lidt mere strøm under opstart.

Læs også: Her er huset, der hjælper med at spare

Så ved praktisk brug kan det i mange tilfælde være fornuftigt at lade være med at lukke helt ned, men i stedet sætte computeren i slumre-tilstand eller dvale.

Den tid, det tager at slukke og boote pc’en, vil komme meget an på den enkelte PC, og hvordan den anvendes.

Computere med SSD-diske starter eksempelvis langt hurtigere op. Derfor vil tiden, det kan betale sig at have computeren i sleep-funktion i stedet for slukket, også være individuel for den enkelte computer.

Læs om, hvordan computeren indstilles til at gå i sleep her

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvilken tidsalder lever vedkommende i? :) Som Signe Friis Christensen så fint indirekte skriver - skift de mekaniske diske ud med SSD og nyd de 10sec boot tider, samtidig med væsentlig hurtigere load timer på programmer. Mekaniske diske er ikke til nogen nytte udover storage (hvis man da ikke har råd til endnu en SSD dertil eller en server med et RAID setup)

 • 6
 • 5

Man kan sætte en computer i slumre-tilstand (sleep) eller dvale (hibernation). Computeren er i standby, hvis man slukker den helt, og stikket stadig er i stikkontakten

 • mon ikke også styresystemet (og hardwaren?) i nogen grad betinger de præcise valgmuligheder? Jeg har engang i tidernes morgen fået det råd, at holde 'puteren på en form for 'pause' (slumre-/dvaletilstand), så længe man (selv) er vågen, og så 'lægge den i seng' (= slukke den), når man går i seng! Hver gang maskinen genstarter, udløses - som jeg forstår det - bla. en scanning vha. antivirus-program (hvis installeret) samt søgning efter opdateringer(?). Der bør vel også tages hensyn til andet end bare lige elforbruget??
 • 1
 • 3

På den bærbare lukker man bare låget, og den går i sleep. Åbn og log på til man er klar: 5 sek.

10-15 sek. hvis man booter fra fuldt ned lukket.

Min fornemmelse er at den bruger tæt på 0,0 W i standby.

 • 0
 • 0

Øh - jo ?

Der er en øvre grænse for hvor meget strøm den kan bruge, så bestemt. Lad os sige 100W er max. ved fuld belastning ( boot) - hvad bruger så mest strøm : 15 sekunder, 2 minutter eller 7 minutter ?

Derudover ville jeg personligt enten reinstallere eller kassere en PC med en boottid på 7 minutter.

( Lenovo T460s med full 14" full HD og 256GB SSD ) - vågner til login fra hibernation på ca, 15 sekunder. Fuld boot ca. 45 sekunder. Generelt genstarter jeg ca. 1 gang ugentligt, nødigt oftere pga. af mange åbne vinduer og opgaver. Kan sagtens reboote til enhver tid, men det tager i praksis 20-30 MINUTTER at komme tilbage til "hvor jeg var" - og det kan ingen PC uanset hvor hurtig afhjælpe.

 • 1
 • 0

Øh - jo ?

Der er en øvre grænse for hvor meget strøm den kan bruge, så bestemt. Lad os sige 100W er max. ved fuld belastning ( boot) - hvad bruger så mest strøm : 15 sekunder, 2 minutter eller 7 minutter ?

Øh - NEJ ! Det er ikke en glødepære som har et fast forbrug.

Strømstyring sidder nu om dage i hardware så din CPU bruger aldrig max., den throttler frekvensen (og dermed strømforbruget) til det den laver - står den og venter på harddisken så laver den ingenting... og da den så genererer mindre varme så vil blæseren også bruge mindre strøm.

 • 0
 • 5

står den og venter på harddisken så laver den ingenting...

Til gengæld hælder man strøm i hardisken og alt andet i ét væk, fordi den står kager rundt med skrive/læsehovederne. CPU'en clocker ikke ned, da (boot)opgaver er lagt i kø. Den bruger derfor en høj tomgangsstrøm. Herudover har du tomgangsforbrug på alle andre komponenter, herunder controllere(USB, SATA, Netværk osv), GPU og skærm. Alt sammen står og forbruger mens man venter på den gamle harddisk.

 • 0
 • 0

Kan sagtens reboote til enhver tid, men det tager i praksis 20-30 MINUTTER at komme tilbage til "hvor jeg var" - og det kan ingen PC uanset hvor hurtig afhjælpe.

Det kommer an på hvilke programmer du kører. Det meste af det jeg laver ligger i Chrome, bruger google apps meget. Når jeg logger ind på min computer, starter Chrome automatisk og loader alle de gamle faneblade. Så en reboot er ikke noget problem for mig.

Ikke at jeg gør det, for besparelse i strøm er så lille, at jeg bruger mere strøm på at læse og skrive i denne tråd, end der ville blive brugt i standby i et par uger.

Og selv hvis man lader computeren stå og skærmen blot blanker, så er maskinerne efterhånden så gode til at drosle ned, at energiforbruget er begrænset. Det vil kun være botnets og anden malware som bruger strøm i den situation.

 • 0
 • 0

En lille fejl i svaret:

Computeren er i standby, hvis man slukker den helt, og stikket stadig er i stikkontakten.

Her er et link til hjælp

Enhver computer kører et script ved opstart (boot strap).

Det script kan på en putter med Windows køre på to måder: -langsom: hver linie i scriptet udføres før næsten linie i sciptet (sikrest); -hurtigere: hver linie i scriptet udføres uden at vente på linier før den. Ulempen ved denne hurtigere start er, at man ikke kan vide om alle programmer og serverdiske er klar til brug med det samme.

En arbejds-PC sidder ofte på et net, hvorfra den henter programmer og data - det kan tage tid. I den forbindelse hjælper en lokal SSD ikke til meget nytte, men det kan den være på serveren.

I Hibernation (dvale) gemmes indholdet af hukommelsen i en disk fil. Se dette link til Microsoft Det er klart hurtigere at starte Windows fra, men hvis mange hundrede (eller tusinde) PC'er forsøger, at genstarte på denne måde, kan serverne få problemer. (Efter strømudfald f.eks.)

De 45 sekunders boottid er fra et næsten 30 år gammelt "human factor study" af hvor længe brugere gider vente på PC'en.

 • 0
 • 0

Når vi parrer boot-tid med oplysningen om at det er en stationær PC så lugter det af en "roaming profile", det problem havde vi også på vores stationære og det var en af hovedårsagerne til at gå til Citrix.

Fix på problemet er at holde profilen så lille som mulig men det kan være svært fordi folderne "Dokumenter", "Billeder", "Videoer" samt Outlooks postkasse alle ligger (default) som en del af profilen.

Typisk symptom 1: login skærm kommer hurtigt men derefter venter man i en evighed på at maskinen er rigtigt "klar til brug". Typisk symptom 2: Nye brugere logger på hurtigt, folk der har været længe i firmaet logger på langsomt.

NB. en SSD hjælper meget lidt da profilen skal hentes over netværket.

PS. Det her gælder udelukkende firma PC'ere med Windows, jeg har aldrig set nogen køre med roaming profiles hjemme.

 • 3
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten