Spørg Scientariet: Hvad kan bedst betale sig – standby, dvale eller slumretilstand?
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Spørg Scientariet: Hvad kan bedst betale sig – standby, dvale eller slumretilstand?

Illustration: Jared Brashier

Vores læser Henrik Carlsen spørger:

Er det bedst at sætte den stationære arbejds-PC i standby-tilstand i stedet for at lukke og boote den?

Til og fra standby-tilstanden tager hver ca. 5 sekunder, mens et luk og boot sammenlagt tager 6-7 minutter.

Når maskinen i det tidsrum at forbruge så meget, at det overgår, hvad man forbruger ved at have den i 16 timers standby?

Læs også: Gaming-computere er for energikrævende

Signe Friis Christensen, civilingeniør i Energistyrelsen, svarer:

Man kan sætte en computer i slumre-tilstand (sleep) eller dvale (hibernation). Computeren er i standby, hvis man slukker den helt, og stikket stadig er i stikkontakten.

I slumre-tilstand bliver det, man arbejder med, gemt i ram, mens det i dvale bliver gemt på harddisken eller SSD (Solid State Disk). I slumre-tilstand bruger computeren typisk lidt mere strøm end i dvale, men kun meget lidt.

Typisk bruger en computer under 1 watt i disse tilstande – eller under 16 watttimer i perioden, hvor computeren ikke slukkes. Heroverfor står, at computeren med en opstartstid på 7 minutter vil bruge lidt mere strøm under opstart.

Læs også: Her er huset, der hjælper med at spare

Så ved praktisk brug kan det i mange tilfælde være fornuftigt at lade være med at lukke helt ned, men i stedet sætte computeren i slumre-tilstand eller dvale.

Den tid, det tager at slukke og boote pc’en, vil komme meget an på den enkelte PC, og hvordan den anvendes.

Computere med SSD-diske starter eksempelvis langt hurtigere op. Derfor vil tiden, det kan betale sig at have computeren i sleep-funktion i stedet for slukket, også være individuel for den enkelte computer.

Læs om, hvordan computeren indstilles til at gå i sleep her

Spørg Scientariet

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til Scientariet.

Hvilken tidsalder lever vedkommende i? :)
Som Signe Friis Christensen så fint indirekte skriver - skift de mekaniske diske ud med SSD og nyd de 10sec boot tider, samtidig med væsentlig hurtigere load timer på programmer.
Mekaniske diske er ikke til nogen nytte udover storage (hvis man da ikke har råd til endnu en SSD dertil eller en server med et RAID setup)

 • 6
 • 5

Man kan sætte en computer i slumre-tilstand (sleep) eller dvale (hibernation). Computeren er i standby, hvis man slukker den helt, og stikket stadig er i stikkontakten

 • mon ikke også styresystemet (og hardwaren?) i nogen grad betinger de præcise valgmuligheder?
  Jeg har engang i tidernes morgen fået det råd, at holde 'puteren på en form for 'pause' (slumre-/dvaletilstand), så længe man (selv) er vågen, og så 'lægge den i seng' (= slukke den), når man går i seng!
  Hver gang maskinen genstarter, udløses - som jeg forstår det - bla. en scanning vha. antivirus-program (hvis installeret) samt søgning efter opdateringer(?).
  Der bør vel også tages hensyn til andet end bare lige elforbruget??
 • 1
 • 3