Spørg Scientariet: Hvad er princippet bag ridsefrit glas på mobiltelefoner?

23. juni 2015 kl. 15:266
Spørg Scientariet: Hvad er princippet bag ridsefrit glas på mobiltelefoner?
Illustration: anandtech.com.
En læser vil gerne vide, hvordan man laver ridsefrit glas til mobiltelefoner. Lektor på Aalborg Universitet har et svar.
Artiklen er ældre end 30 dage

Casper Jensen har spurgt:
Jeg lige fået ny mobiltelefon og har efterfølgende konstateret, at jeg har fået ridset glasset på skærmen. Derfor undrer jeg mig over, hvordan princippet bag det ridsefri glas, som f.eks. findes på iPhones, fungerer?

Morten Mattrup Smedskjær, lektor på Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet, svarer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

For det første findes der i dag ikke 100% ridsefrit glas. Ved at påføre en tilstrækkelig høj kraft med et tilstrækkeligt hårdt og spidst materiale vil enhver glasoverflade kunne ridses. Det betyder dog ikke, at alt glas til smartphones og tablets er det samme. Der er stor forskel på, hvor ridsefast forskellige glasmaterialer afhængig af deres kemiske sammensætning og efterbehandlinger.

Processen ’kemisk hærdning’ anvendes i glasindustrien til at øge modstandsdygtigheden af glas over for ridser og brud. Dette er en ionbytningsproces, hvor glasset, der indeholder Na+-ioner, placeres i et kar med smeltet salt (typisk KNO3) ved ca. 400 grader C. Ved diffusion forlader de mindre Na+-ioner glasoverfladen og erstattes af større K+-ioner fra saltbadet.

De større K+-ioner fylder mere og presses derfor sammen, når glasset afkøles, hvilket skaber en trykspænding i glassets overflade. Dette øger modstandsdygtigheden af glasset over for skader, da påførte trækkræfter først skal overvinde denne trykspænding. Ved at optimere glassets kemiske sammensætning kan man få K+-ionerne til at diffundere længere ind i glasset (tykkere rustning) og skabe en større trykspænding (stærkere rustning).

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
28. juni 2015 kl. 21:00

"Glidende indtastning" (svarende til Swype og Swiftkey) funktionen i min telefon kender ikke altid de sammensatte ord. Det er derfor meget hurtigere at skrive "mineral glas" med to "swypes" frem for mineralglas med 11 tastetryk.

Så må sproget lide, men det er en helt anden diskussion...

5
24. juni 2015 kl. 10:08

Nøj! 7 delinger af sammensatte ord, på 4 linjer. Du skal vist have en alvorlig snak med din ordbog/stavekontrol, Jesper P.! ;-)

3
24. juni 2015 kl. 01:16

Forskellen er vel mest, at plastik lader sig nemt ridse, hvorimod glas (altså mineralsk) ikke lader sig så nemt ridse.

2
23. juni 2015 kl. 22:58

Gorilla glas er kemisk hærdet mineral glas mens safir glas er et helt andet materiale (safir). Det er mere ridsefast, men dyrere og har andre problemer. Så vidt jeg husker er kamera linsen på en af iPhone modellerne af safir, mens display glasset er gorilla. Almindeligt hærdet mineral glas har også været anvendt. Men det ridses nemmere end kemisk hærdet glas.

1
23. juni 2015 kl. 18:04

Dvs at der reelt set ingen forskel er på "gorilla glas", mineral glas og safir glas, udover "dybden og mængden" af K+ ioner? Der anvendes ikke andre metoder?