Spørg Scientariet: Har bier et radarsystem?

Illustration: Bigstock/christening

Vores læser Torben Nielsen spørger:

Har bier et radarsystem? Jeg har et par bistader i min have og har ofte undret mig over, at de udflyvende og indflyvende bier ikke støder sammen i luften foran stadet.

Flyvehastigheden er tilsyneladende ret høj, og det ser ikke ud som om, at der er højre- endsige venstre-vigepligt.

Ole Kilpinen, konsulent i Danmarks Biavlerforening, svarer:

Nej, honningbier har ikke noget radarsystem. De bruger i høj grad synet til at navigere efter. Men derudover kan de sanse jordens magnetfelt og navigere herefter. Det har dog ikke betydning i forhold til at undgå sammenstød foran bistadet. Det er nok mest synet, som har betydning der.

Læs også: Spørg Scientariet: Kan bier lide cola light?

I virkeligheden er de slet ikke så gode til at finnavigere. Sidder man foran et bistade, vil man se flere bier, som rammer forbi indgangen, specielt når de kommer fuldt lastede tilbage.

Skadet vinge giver sammenstød

Det kan også have betydning, at gamle bier får skader på deres vinger, hvilket må gøre det vanskeligere at styre. Man ser også indimellem bier, som støder sammen, men det er ikke ret tit.

Honningbierne er specielt gode til at navigere over større afstande. Som sagt bruger de deres magnetiske sans og kendetegn i omgivelserne, men de kan også se lysets polarisering og herudfra bestemme solens position, selv hvis det er overskyet.

Solens azimuth, eller position på horisonten, bruger de til at finde frem til gode nektar- eller pollenkilder, som andre bier har besøgt og ’fortalt om’ inde i stadet.

Denne kommunikation foregår via en dans, hvor den retning i forhold til lodret, som danseren danser, svarer til den retning i forhold til solens azimuth, som andre bier skal flyve for at finde frem til fødekilden. Længden af dansen signalerer afstanden, der skal flyves.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ved ækvator holder bier siesta når solen står for højt, så de ikke kan navigere via solen.

Desuden fortæller bierne hvor gode honningsteder er, via dans og kan fortælle hvilke mønstre man skal holde øje med. Forskere har eksperimenteret og snydt bierne ved at still tydelige trekantede kasser ud ved et godt sted, så når pionerbien flyver tilbage skifter de kasserne ud med runde kasser og still de trekantede kasser et andet sted hen, så flyver de nye bier hen tili de trekantede kasser og lader det gode sted i fred.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten