Spørg Scientariet: Feder en kold øl mindre end en varm?

Vores læser Søren C. Boss spørger:

Nu er foråret ved at være her, og sommeren nærmer sig – og vi kan se frem til grill og kolde øl i haven. Og så skal man jo igen passe på med vægten ...

Her presser spørgsmålet sig på: Hvor meget mindre feder en kold øl i forhold til en varm? Kroppen bruger jo energi på at varme dråberne op.

Læs også: Spørg Scientariet: Kan man køle sin bajer ned med en fugtig karklud?

Lars Klingenberg, ph.d. på Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet, svarer:

Øl skal altid nydes afkølet! Alt andet er en vederstyggelighed og ikke noget, man skal begive sig ud i ;-)

Når det er sagt, så er det korrekt, at den dejligt afkølede øl skal varmes op i kroppen – og det koster energi.

Lad os for simpliciteten sige, at du drikker en 0,5 l fadøl (massen m), som er nedkølet til 5 grader. Øllet bliver varmet op til 37° C i kroppen – altså en temperaturforskel på 32° C (∆T).

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor bliver en kold øl fra fryseren først til is efter åbning?

Jeg kender ikke lige øls specifikke varmekapacitet, så her må jeg vende mig mod vand, selvom det i sig selv er en vederstyggelighed at snakke om vand ifm. grill og sommer.

Alkohols varmekapacitet er mindre end vand – faktisk ca. halvdelen for ethanol - så energibehovet for opvarmning bliver lidt mindre (alt efter alkoholprocenten).

Derudover er øllet jo ikke 5° C fra den serveres, til den er drukket, hvilket mindsker ∆T hen over tid og dermed giver et lavere energibehov.

Både den omgivende temperatur (som ganske vist ikke er så høj – det er jo dansk sommer) og beholderen, øllet er i, har en indflydelse. Ift. sidstnævnte er flasken at foretrække frem for en dåse eller et plastikglas, da flasken har en større masse (og dermed større varmekapacitet og termisk isolering) end dåsen eller plastikglasset.

Og her er jeg også lige nødt til at pointere det uæstetiske i at drikke af plastik.

Læs også: Spørg Scientariet: Må man lave mad med vand fra den varme hane?

Men hvis vi foretager et generelt regnestykke ud fra vand, er den specifikke varmekapacitet (c) 4186 J ved 20° C, dvs., at der skal bruges ca. 67 kJ til at varme øllet op (m * c * ∆T).

Vi laver en del antagelser med denne ligning, men lad os lade dem ligge. Der er ca. 800 kJ i 0,5 L øl, så de 67 kJ udgør således kun godt 8 procent af det samlede energiindtag. Til sammenligning ’koster’ en skive bacon ca. 200 kJ.

Med diverse forbehold, som beskrevet ovenfor, er vi dog reelt nede i 3-5 procent, uden at jeg vil kunne komme det meget nærmere (hvis ikke det skal blive alt for indviklet, jf. den danske sommer og alt det dér).

Det kan således ikke udelukkes, at det vil være væsentlig bedre enten 1) ikke at drikke øllen eller 2) at spise ca. en halv skive bacon mindre.

Det er dog kun ift. energiregnskabet. Ud fra et smags- og oplevelsesperspektiv kan man naturligvis ikke anbefale en grillaften ude hverken (kold!) øl eller bacon.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Så det burde være en eminent slankekur at drikke uanede mængder af koldt vand, da det jo ikke indeholder noget energi men skal varmes op af kroppen.

Eller misser jeg noget?

 • 5
 • 0

Når du griller, har du det typisk varmt. Du bruger energi på at komme af med dit overskudsvarme. Du sveder for køle. Det reducerer du behovet for ved at drikke en kold øl. Derfor feder den kolde øl mere end den varme, når du ellers ville svede. Varm øl koster altså mere energi til afkøling end den kolde, når det er grillvejr. Til gengæld vil du svede det mere og via øget dehydrering blive relativt lettere (men federe). :-)

 • 2
 • 1

De kemiske processer i menneskekroppen til opretholdelse af livet er altså netto varmegenererende. Det overskudsvarme skal vi af med, hvis vores kropstemperatur ikke skal stige. Om vinteren er det let nok på vore nordlige breddegrader. Det kan endda være nødvendig med noget tomgangsproduktion med unødig muskelarbejde for ikke varmetabet skal overstige produktionen. Men om sommeren er der for de fleste et driftsvarmeoverskud, der kræver ekstra energiforbrug at komme af med. Det kunne selvfølgelig være en smart slankekur, hvis man bare kunne smide kludene udendørs om vinteren og så startede en automatisk tomgangsproduktion af varme, der kunne brænde julefedtet af uden den mentale anstrengelse med at hoppe i løbetøjet og den efterfølgende fysiske med at tvinge benmusklerne til at omdanne juleandens fedt til bevægelse og varme. Men den kur virker vist ikke. :-(

 • 4
 • 0

For temmelig mange år siden (80'erne?) var der faktisk en spasmager som fik optaget et læserbrev i Berlingeren hvor han meget pædagogisk forklarede at koldt øl er slankende. Konklusionen fremkom ved at "glemme" at ernærings-kalorier (dem der står som kal på emballagen) jo er kilo-kalorier, mens han regnede energien til opvarmning i gram-kalorier.

Blev trykt uden at nogen på på avisen fattede mistanke før det var for sent. Så viste det sig at den overlæge som angiveligt havde forfattet indlægget var aldeles ikke-eksisterende :)

 • 2
 • 0

Men den kur virker vist ikke. :-(

Hvorfor ikke? Eller for at spørge lidt anderledes, hvorfor skal jeg så have et øget energiindtag hvis jeg får den tossede ide at tage på vandretur omkring nordpolen? Det er helt standard masse/energibalance, hvis du mister mere varme til omgivelserne har din krop to muligheder, enten falder kropstemperaturen eller også forbrændes der noget ekstra for at modvirke tabet.

 • 1
 • 0

Hvorfor ikke? Eller for at spørge lidt anderledes, hvorfor skal jeg så have et øget energiindtag hvis jeg får den tossede ide at tage på vandretur omkring nordpolen?

Bestemt, men jeg tror pointen var at du dør af kulde først hvis du går rundt uden tøj på om vinteren fordi kroppen ikke kan regulere effektivt nok. :)

Hvis jeg husker rigtigt fra dyrefysiologibogen, så er en ret effektiv reguleringsstrategi for pattedyr at man rejser/lægger hårene i mere eller mindre grad, men det virker jo kun hvis man har en ordentlig pels. Ellers må man klare så på anden vis, f.eks. anbringe sig et sted hvor der er varmt.

 • 0
 • 0

en studiekammerat, der i sin visdom regnede ud, hvor mange kalorier (det regnede man i dengang), der gik til at opvarme 33 cl vand fra 2 til 37° og sammenholdt dette tal med antal kalorier i en pilsner - og konkluderede, at man kunne drikke sig slank i iskolde pilsnere ;o)

Det var han meget stolt af, indtil jeg fortalte ham, at de kalorier der var i hans øl var kilokalorier ;o)

 • og skal vi så ikke blot konkludere, at øl feder - uanset temperatur - og nyde dem alligevel :o)

mvh Flemming

 • 0
 • 0

Øl skal altid nydes afkølet! Alt andet er en vederstyggelighed og ikke noget, man skal begive sig ud i ;-)

Det er godt at der var en ;-) med, for det kommer helt an på vilken slags øl du drikker. Jeg kom direkte til at tænke på denne: https://www.wychwood.co.uk/wp-content/uplo... Hvis man f.eks. vil drikke denne type af øl - som skulle passe udmærket til en grillaften, så synes jeg man skal følge dette råd:

Be sure not to serve this ale ice cold; let it warm to proper serving temperature (around 10-12 °C) or it will just taste like alcoholic iced tea.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten