Spørg Scientariet: Får flaskevand plasticsmag eller er det ren indbildning?

Vores læser Nikolaj Rasmussen har spurgt:

Der tales af og til om, at vand, der har været opbevaret i plasticflasker, kan have plasticsmag. Er det en indbildt eller reel smags- eller lugtoplevelse? Og hvis den er reel, hvad forårsager den?

Gitte Alsing Pedersen, seniorrådgiver på DTU Fødevareinstituttet, svarer:

Læs også: Ødelægger plastikkrus smagen af vin?

Der har gennem tiden været rapporteret om oplevelser med smag og lugt fra plastflasker og plastkrus til drikkevand m.m. i kontakt med beholderen.

Ifølge de gældende regler må fødevarekontaktmaterialer ikke afgive stoffer til fødevaren, der kan forårsage en forringelse af fødevarens organoleptiske egenskaber, dvs. ændre dens smag, lugt eller farve.

Fødevarestyrelsen har derfor iværksat organoleptiske undersøgelser på området, og der er udgivet to rapporter med resultater fra disse undersøgelser. Resultaterne viser, at der for nogle af de undersøgte prøver er fundet afgivelse af smag fra plastmaterialet til vand.

Årsagen til smagsafgivelse kan være nedbrydningsprodukter fra selve polymeren eller fra indholdsstoffer i denne.

Læs også: DTU: Ny grænseværdi for bisphenol A er stadig seks gange for høj

Anne Maria Hansen, innovationschef i Agrotech på Teknologisk Institut, supplerer:

Der findes forskellige kilder til afsmag af drikkevand på plastflasker. Blandt de mest hyppige årsager til afsmag er kontaminering fra produktionen af flaskerne, f.eks. fra de smøremidler og rengøringsmidler, der anvendes til det tekniske produktionsudstyr.

Forureningen kan også være forårsaget direkte fra additiver fra plastemballagen eller fra mikrobiologiske ændringer i produktet. Derudover kan der forekomme smagsforskelle i vand, som skyldes vandets oprindelse og den mineralsammensætning, der er i vandet.

Vandets smagsegenskaber er således afhængig af indholdet af f.eks. K + Na + Ca + Cl, etc.

Læs også: Plastikrør giver vandet en bismag

Ifølge EU-forordningen nr. 1935/2004 fremgår det, at emballage, der er i direkte eller indirekte kontakt med føde- eller drikkevarer, ikke må afgive stoffer til produktet, som kan være sundhedsskadelige eller forårsage forringelse af produktets smagsegenskaber.

Sagt med andre ord: Fødevareemballage må ikke afgive uønsket smag eller lugt til produktet. Dog er en af de primære årsager til forbrugerklager i drikkevareindustrien netop smagsafvigelser.

Uønsket afsmag og duft i vand kan detekteres ved hjælp af sensoriske analyser. På Teknologisk Institut udføres f.eks. sensoriske tests for afsmag af de vandelementer, som indgår i transporten af det danske drikkevand fra boringen til hjemmet.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Er det mon ikke flasken man kan smage når man drikker. Dette samme produkt, fx en Coca Cola, smager lidt forskelligt alt efter om man drikker den af glasflaske, dåse eller plastflaske. Smagen/fornemmelsen af beholderen blander sig med væskens smag, og giver derfor en bismag af plastik.

  • 0
  • 0

Min erfaring er at vand i bløde flasker (f.eks. cykelflasker) som genbruges kan tage smag fra flasken (de burde vel så være forbudt?). Den smag kan genfindes hvis man drikker vandet af et glas. Caspers pointe kan ikke smages hvis vandet drikkes af glas (ud over smagen/fornemmelsen af beholderen skal man måske og tilføje iltning af væsken, variation af hvor meget af gas-fasen over væsken som går i næsen p.gr.a. flow-mønstre, osv...). Afslutningsvis kunne jeg håbe, at der er en læser med indsigt som kan give historien om den "plåk"-ølflasken af plast, hvordan den blev udviklet, testet osv.. Den havde en dejlig vægt og drikkekomfort, men var måske bare et politisk trick fra bryggeriernes side for at få tilladt dåser i DK?

  • 1
  • 0
  • der gælder forskellige regler for "vand solgt på flaske", som øjensynligt er et fødemiddel, og en "tilfældig" drikkedunk - selv om den er nok så fin, moderigtig og dyr, eller almindelig og billig.

Væsken i en drikkedunk opbevares vel også kortere tid end vand på flaske, som måske er 12 måneder på vej fra tapning til forbrug (er jo normalt datomærkede).

Jeg håber bare, at den smarte drikkedunk mine børnebørn fik forleden er produceret af en ansvarlig leverandør. Men jeg kan ikke vide om det var et non-food slagtilbud fra det lokale supermarked, som måske ikke er bevidste om xxxxxx i produktet.

Personligt tror jeg den største "bismag" er subjektiv og fornemmes ved at drikke fra flasken / dunken og ikke fra et skænket glas.

Men det er da også interessant, at svaret IKKE anfører noget om hvornår e.g. Levnedsmiddelstyrelsen afprøver bryggeriernes produkter - fra emballagen. For det gør de vel ?

  • 0
  • 0

Har tænkt det samme som de undersøgelser dér viser.

Men, der må vist være plastik-beholdere som ikke afgiver smag? Drikker tit vin fra 3L dunke og de smager ikke anderledes end flaske-vine. Hverken de billige eller de dyre. Det samme med juice og væske fra karton. Karton'erne er ellers coatede med plastik, men det giver ingen bismag til mælk, juice eller andet.

Plastik er mange ting og kan designes til nærmest hvad det skal være. Feks. skal plast til madopbevaring godkendes efter særlige procedurer. Og der findes særlige plastik-poser som egner sig bedre til frysning af madvarer. Og i den anden ende har vi stege-poser af plast som skal i ovnen.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten