Spørg Scientariet: Er vi mennesker det eneste dyr, der kan grine?

Vores læser Martin Nielsen skriver:

Er vi mennesker det eneste dyr, der kan grine?

Zoolog Mikkel Stelvig fra Københavns Zoo svarer:

Nej, der er flere dyr, blandt andet chimpanser og orangutanger, som bruger grine-agtige lyde i deres kommunikation - specielt i forbindelse med leg.

Der er lavet undersøgelser, der viser, at rotter også har nogle lyde, de kun laver, når de er i situationer, hvor de har det godt eller forventer, at noget godt skal til at ske. Disse lyde kan bl.a. fremprovokeres ved at kilde rotten.

Lydene er meget højfrekvente og kan ikke høres af mennesker, men kan selvfølgelig høres af rotterne. Forskere har undersøgt disse lyde og har fundet frem til, at man kan fremavle 'lattermildhed'. Ved at avle med de rotter, som har større tendens til at grine, kan man efter fem generationer få rotter, som er meget nemmere at få til at grine.

Det gør det muligt at finde ud af mere om, hvorfor rotter griner. Grinelydene kan være en vigtig del af kommunikationen, som signalerer, at rotten har det godt, og at de andre rotter fint kan nærme sig.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det afhænger vel af om du efterlyser dyr der laver lyde der minder om menneskets grin, eller om det er selve agten at grine. Som der nævnes kan rotter grinne, men i et toneleje der er for højt til at vi kan høre det.

Så vidt jeg ved er hyænens grin ikke latter men blot det "sprog" dyret bruger.

 • 1
 • 0

Dette at grine, forstået som humor, er knyttet til intelligens-udviklingen, nogle af de kloge fugle kan udvise grader af humor.

 • 0
 • 0

Dette at grine, forstået som humor, er knyttet til intelligens-udviklingen, nogle af de kloge fugle kan udvise grader af humor.

Det kommer vist an på hvordan du definerer ordet "humor". Nogle af de klogeste fugle (papegøjer og kragefugle) kan som bekendt lære at tale, og måske, med tilstrækkelig tålmodighed, lære at fortælle vittigheder.

Jeg tro dog næppe de evner at forstå fortællingen og opfatte det morsomme i den. ;-)

Humor er dog ligeså vel at kunne opfatte det komiske i en situation, der udspiller sig foran en, eller som man selv er involveret i.

Den form for humor tror jeg heller ikke man har kunnet konstatere ved noget dyr, udover mennesket.

Derimod er det tydeligt at krager forstår at more sig. Her et par eksempler:

https://www.youtube.com/watch?v=tUBMSnHH7hc https://www.youtube.com/watch?v=i_ta33bMB70

Her er morskaben dog defineret i leg, snarere end humor, og det jo noget mange dyr formår.

Vil lige benytte anledningen til også at bringe denne:

https://www.youtube.com/watch?v=C59YIwMcg3Y

Sjov, ikke. ;-)

Når kragen lægger sig på ryggen, er det for at efterligne hunden, hvilket er en del af kragens sociale adfærdsmønster. Det er samme mønster der gør at nogle af dem kan lære at tale.

Hunden tror derimod det handler om underkastelse. Vi kan jo ikke være lige kloge allesammen. ;-)

 • 1
 • 0

I fasen før intelligensen spirer frem i væsenets bevidsthed, tjener grinet til nulstilling af angst-anspændt nervesystem. Det er dette forhold der med intelligensens fremtoning i bevidstheden udvikles i retning af humor, fra den barnlige uskyldige til mere udspekulerede former. Så kort fortalt, er det princippet humor, og grader af samme.

 • 0
 • 0

....en skovkat.....der mindede om Garfield og ligesom den, bevægede den sig kun, når den hørte lyden af mad, men meget langsommere end Garfield. Jeg tror den ikke istand til, at fange noget som helst. Det havde vore haveskader opdaget, så når katten havde fundet en lun plet på flisefortovet og skaderne kom forbi så skræppede de som de plejer, når de ser en kat og satte sig tilrette i nærliggende træer og hække......og så begyndte forestillingen......en skade sneg sig ind bag katten og nappede den i halen og fløj hurtigt væk......det næste der skete var at en skade satte sig foran katten åbenbart for at fange dens opmærksomhed, så flere skader kunne snige sig bagfra og nappe i halen. Skaderne havde det tilsyneladende herligt.....for efter hvert angreb, indtil katten fortrak... var der en høj skræppen.......der gav mig forklaringen på ordet skadefryd.

 • 4
 • 1

Var der ikke også en engelsk kat med et særligt grin? Spøg til side, er grin kun noget med lyd? Kunne andre dyr med mindre mulighed for lyde også "grine"? Og så bliver det dybsindigt, for hvad er "grin" egentlig, og hvorfor gør man det. Har i prøvet en grinekonsulent. Når først forsamlingen begynder at grine fortsætter det bare indtil alle er helt udmattede. Og når man tror man ikke kan mere, behøver en enkelt deltager blot at give et lille pip, så fortsætter det. Jeg vil ikke prøve at forklare det, men det er rart.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten