Spørg Scientariet: Er induktionskomfurer farlige?

Inden i et induktionskomfur: Den store kobberspole danner magnetfeltet. Nedenunder ses en blæser samt en strømforsyning, og et skærmende filter omringer spolen. I midten af spolen ses en temperatursensor, dækket med kølepasta. Illustration: Wdwd

Vores læser Henning Hansen har spurgt:

Er induktionskogeplader farlige for mennesker? Det har hørt påstået af en læge, som anbefalede at smide dem hurtigst muligt på lossepladsen.

Axel Dannert, Senior Product Manager, Cooking Appliances, BSH Home Appliances AB Northern Europe, forklarer:

Læs også: Jordens magnetfelt får sin energi fra magnesium

Vi har ikke mulighed for at oplyse værdier, men det er helt sikkert, at induktion ikke er farligt.

Induktion til madlavning bruger elektromagnetisk opvarmning. Kobberspoler under glasset skaber magnetiske felter, og når magnetisk kogegrej placeres på glasset ovenover, genereres der varme i grydens bund.

I forbindelse med opvarmning udsendes elektromagnetisk stråling fra kogezonen i meget små mængder. Verdenssundhedsorganisationen WHO har strenge standarder for, hvad der er tilladt, og grænseværdierne er sat så lavt, at det ikke udgør en risiko for mennesker, uanset om det gælder helt raske voksne, børn eller gravide kvinder.

Man kan også bruge induktion, selvom man har en pacemaker, hvis pacemakeren opfylder EU-standarder DIN EN 45502-2-1 og DIN EN 45502-2-2.

Læs også: Hvert ottende dødsfald i verden skyldes forurening i luften

Anette Hald, produktkoordinator i Electrolux, har også undersøgt sagen i baglandet:

Vi har kontaktet den danske brancheforening vedr. spørgsmålet, der herefter har kontaktet den europæiske forening.

Fra begge steder er tilbagemeldingen, at de aldrig har hørt om problemer eller diskussioner om, at det skulle være sundhedsskadeligt at anvende induktion.

Umiddelbart virker det som en grundløs bekymring hos forbrugeren.

Læs også: Spørg Læserne: Hvorfor ødelægger induktionskomfuret køkkengrejet?

Vi har desuden sendt spørgsmålet til det schweiziske Federal Office of Public Health, som lige præcis har haft induktionskomfurer oppe at vende.

Talsmand Daniel Dauwalder svarer:

Magnetfelter kan trænge igennem kroppen og inducere elektriske strømme i kroppen. Hvis strømmen overstiger et vist niveau, kan de påvirke vores centralnervesystem.

Læs også: Spørg Læserne: Hvorfor hopper kedlen på induktionskomfuret?

For at forhindre dette, skal produkter som induktionskomfurer overholde de europæiske grænseværdier for magnetfelter.

Denne grænseværdi for strømme i kroppen er sat til et niveau, som er 50 gange lavere end de strømme, der kan påvirke centralnervesystemet.

Ifølge vores studier overholder induktionskomfurer disse grænseværdier, og hvis de bliver benyttet rigtigt, vil magnetfeltet blive reduceret yderligere.

Læs også: Ny chip måler afstand med induktion

Vi anbefaler at:

 • Man har læst og forstået sikkerhedsinstruktionerne i manualen og følger dem korrekt.

 • Brug en størrelse kogegrej, der passer til størrelsen på kogezonen. Lad være med at sætte en lille gryde på en stor zone, men brug en gryde, som dækker zonen helt. Placer altid gryden i midten af kogezonen.

Læs også: Hjerne-interface overfører tanker via internettet

 • Brug ikke ødelagte gryder med bøjede bunde, selv om de stadig sagtens kan varmes op.

 • Folk, der står tæt på komfuret eller rører det med deres krop under madlavning, tilrådes at bruge de bagerste kogeplader – eller dem foran ved nedsat kraft.

 • Eksponeringen til magnetfelter kan blive reduceret meget ved at holde en afstand på 5-10 cm mellem dig og komfuret.

Læs også: Flere fladskærme og elkedler sender lavenergiboliger tilbage til tegnebordet

 • Det er vigtigt at bruge specielt designede gryder for at være sikker på, at energien bliver overført effektivt fra komfur til gryde. Det står på etiketten fra producenten.

 • Folk med pacemaker eller en implanteret defibrillator bør tale med deres læge, før de bruger et induktionskomfur. Lad være med at bruge grydeskeer af metal for at forhindre, at strømme bliver overført til kroppen.

Se mere om den schweiziske undersøgelse og gennemgang af induktionskomfurer her.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Måske er det en petitesse - og så dog ikke:

"når magnetisk kogegrej placeres på glasset ..." - Det kan vist ikke passe. Jeg har adskillige aluminiums-gryder der fungerer glimrende på induktion, og aluminium er som bekendt aldeles umagnetisk.

Der skulle selvfølgelig have stået "når elektrisk ledende kogegrej placeres på glasset ..." - og man kan tilføje "med en passende modstand i forhold til strøm og spænding i spolen".

I øvrigt: Hvilken frekvens arbejdes der med? Vel ikke 50Hz - så ville gryden nok hoppe og danse på komfuret?

 • 2
 • 12

... og hvorfor må man i øvrigt ikke bruge en gryde med bøjet bund? Så længe der er magnetisk kobling og gryden er ca. på størrelse med spolen, kan jeg ikke se hvorfor magnetfeltet skulle lække.

 • 9
 • 2

Jamen selvfølgelig er det måske farligt

Som med alt andet, er der kun en måde, at afgøre hvorvidt et apparat er farligt:

Er apparatet populært - og altså sælger godt - så er det helt ufarligt. Hvis det derimod ikke går som varmt brød, så er det måske farligt.

Mon ikke det er derfor, at elektromagnetisk stråling er helt ufarlig - altså forudsat, at den hidrører fra f.eks. mobiltelefoner eller induktionskomfurer?

Jeg er selv meget begejstret for min induktionskogeplade med bare en enkelt zone, men jeg omgås den med respekt, som angivet i artiklen.

Denne kogeplade har to funktionsmåder: Man kan indstille temperatur, eller man kan indstille niveau. For ikke at ødelægge mit kogegrej, så starter jeg altid på laveste niveau. Når så varmen har nået termistoren - temperatursensoren i midten af zonen - så skifter jeg til temperatur mode.

 • 4
 • 2

Prøv at google eddy current. Induktion kan opvarme et hvilket som helst ledende materiale. Jern er bare lidt bedre egnet end aluminium pga. dets ringere ledningsevne.

Muligvis, men nu taler vi induktionskogeplader, som de nu engang er konstrueret, og de kan ikke. Har du egentlig prøvet selv?

Mine induktionsplader kan hverken opvarme aluminium eller rustfrit stål overhovedet. Muligvis fordi pladerne 'mener', at der ikke er nogen gryde/pande på pladen og derfor lukker ned.

 • 7
 • 0

Prøv at google eddy current. Induktion kan opvarme et hvilket som helst ledende materiale.

Hvis du kigger her, vil du bl.a. kunne læse, at:

»Eddy currents can, however, be generated in any conductor« Ja, men med en meget ringe varmeudvikling til følge. Så du har delvist ret, Peter.

Og:

»Iron and its alloys respond best to induction heating, due to their ferromagnetic nature« Det er altså jerns ferromagnetiske egenskab, som gør det egnet til induktion.

Hvis dit induktionskomfur ikke er defekt, så kan du ikke anvende kogegrej af aluminium, som ikke er forsynet med ferromagnetisk materiale i bunden, enten i form af en plade, eller små cylinderformede implantater.

Men i øvrigt er induktionskomfurer i stand til at afgøre, om det er brugbart kogegrej, som de er blevet belemret med. Dette gøres ved løbende, at overvåge impedansen i spolen, som danner magnetfeltet.

 • 2
 • 0

alle forbeholdende.

Hvis det bruges korrekt, Hvis grejet har den rigtige størrelse, hvis det ikke er buet, hvis man rør ved det så brug de bagerst osv.

Hvis man så prøver at forholde sig til virkeligheden - så er det interessant, hvad disse situationer kan medføre for de vil med 100% garanti opstå relativt ofte.

 • 1
 • 0

I tilfældet med lægen, har det nok været en person med Pacemaker. Selvom de godt kan bruges af personer med pacemaker - specielt, hvis der kun bruges de bagerste zoner - så er ikke utænkeligt, at en læge vil anbefale at undgå induktion.

Nogle pacemakere oplades med induktion - så den største risiko er måske, at pacemakeren ikke skal lades så meget.

 • 0
 • 0

Så kan jeg godt beholde min sølvpapirshat på som beskyttelse, når den nu ikke er magnetisk ledende.

 • 3
 • 0

Jeg har en pande med en buet bund, den buer ud, det betyder at hvis den ikke stilles præcist over spolen, og bliver der, så kan panden køre sig en tur. Ud over ridser kan det vel også tænkes at den kan komme så tæt på kanten af den falder ned.

Desuden kan man vel forestille sig at den buede bund kan være skyld i et større tab end en plan bund.

 • 1
 • 0

Man kan opfatte det som en transformator med kortsluttet sekundærvikling. Primærviklingen ligger i kogepladen, jernet i bunden af gryden betemmer formen på det magnetiske felt og gryden som helhed udgør sekundærviklingen. Uden jernet er koblingen til sekundærsiden ikke stærk nok.

 • 2
 • 0

Netop den tanke har jeg også gjort mig, men jeg er bange for at den ikke går. Strengt taget er det vel bare et spørgsmål om at kende sit komfur, så man kan høste energien og konvertere den til det rigtige format....

Vedkommende der gav en tommel ned er tydeligvis ikke den visionære type....

 • 2
 • 3

Så kan man måske også få lynopladet sin mobiltelefon på komfuret, hvis den er beregnet til trådløs opladning? ;-)

Prøv at se, hvordan en transformator fungerer:

En primær spole (svarer til den spole, som sidder under glaspladen)

En kerne (svarer til gryden )

En sekundær spole (svarer til den, som ikke eksisterer i et køkken)

Da der ikke udtages energi via en sekundær spole, i køkkenet, så afsættes denne energi i form af varme i kernen - altså gryden ... hvorfor er det så svært??

 • 3
 • 2

I Europa er der ganske vist vedtaget grænseværdier for hvor meget elektromagnetisk stråling vi må udsættes for fra diverse apparater, men at kalde disse strenge synes jeg er en meget grov overdrivelse - eller måske er ordet strengt valgt ud fra den tese at læseren tror der er tale om meget lave grænseværdier, alt imens der i virkeligheden blot er tale om at de håndhæves strengt - i så fald har forfatteren jo ikke sagt noget forkert og alligevel fået læseren til at tro at WHO rent faktisk tager vare på vores sundhed efter forsigtighedsprincippet. Men sådan forholder det sig tilsyneladende ikke - i alle tilfælde ikke når der er tale om produkter der sælger godt. De fra WHO anbefalede grænseværdierne for elektromagnetisk stråling er på helt antikvarisk vis fastlagt udfra den mængde fysisk varme strålerne tilfører kroppen og det skadelige niveau er når den udviklede varme er så stærk at der sker fysiske skader! Iøvrigt tror jeg man generelt bør tage anbefalinger fra WHO med et gran salt - jeg har læst (kan desværre ikke huske hvor) at der i den organisation ofte bliver offentliggjort anbefalinger der står i direkte modsætning til de anbefalinger de individuelle arbejdsgrupper foreslår.

Ing.dk har tidligere bragt en artikel om karse der ikke vokser når det udsættes for stråling fra en WiFi router - det er altså bevist at elektromagnetiske stråler er skadelige for levende organismer. Det er da tankevækkende at man så laver med med stråling der ser ud til at have en ødelæggende virkning på celler. Mon ikke mad der er skånsomt tilberedt (jeg er IKKE Raw-fan!!!) og hvor cellerne stadig er intakte er sundere end mad kogt på mikrobølger? Jeg tror faktisk der er rigtig mange som slet ikke aner hvad induktion betyder, og derfor ikke er klar over at de står og laver mad ved en 'åben mikroovn'... Det er meget svært for mig at tro på at det ikke skulle være skadeligt. Og ærligt talt - et komfur hvor der medfølger en anbefaling om ikke at bruge de to forreste plader hvis man står tæt på komfuret når man laver mad, det er da en bekræftelse af at her står du med noget der er potentielt skadeligt - og hvordan pokker skal man lave mad uden at stå tæt ved komfuret??? Det er nøjagtig det samme som vores mobiltelefoner - de er slet ikke skadelige, man skal bare sørge for at holde dem mindst en inch fra kroppen når man taler i telefon - og det gør vi jo så allesammen....Der var også engang hvor der var en røntgenskærm i enhver skotøjsforretning indtil det gik op for videnskaben at røntgenstråler er skadelige og sådan vil vi sikkert om 50 år ryste på hovedet af hvordan vi kunne være så naive. SUK.....

 • 1
 • 11

Så kan man måske også få lynopladet sin mobiltelefon på komfuret, hvis den er beregnet til trådløs opladning? ;-)

Ja, det kan du godt - dog er det kun iPhones, som kan oplades på denne måde:

 1. Placer din iPhone over en kogezone.
 2. Tænd for den pågældende kogezone.
 3. Vent 5 minuter.
 4. Sluk for kogezonen.
 5. Aftag din iPhone fra kogezonen.
 6. Ring til din mor. 6a. hvis du får forbindelse, så ønsk hende en god jul (bare sådan, at du har husket det) 6b. hvis du ikke får forbindelse, så smid telefonen væk, og køb en ny - og endnu mere sexet.
 • 8
 • 0

Jeg tror faktisk der er rigtig mange som slet ikke aner hvad induktion betyder, og derfor ikke er klar over at de står og laver mad ved en 'åben mikroovn'...

Pardon my french - men den påstand er totalt, lallende vrøvl, så man kan hermed uden videre konkludere, at du er en af dem, der ikke ved, hvad induktion betyder.

Hvis du er skulle være interesseret i kendsgerninger, så start med at læse op på forskellen på magnetfelter og elektromagnetiske felter.

Som du selv siger: SUK!

 • 10
 • 0

Pardon my bad French ;) - i artiklen står der: 'Induktion til madlavning bruger elektromagnetisk opvarmning.' Jeg læser op på emnet andet steds.... SUK. Og det er fuldkommen korrekt at jeg ikke aner hvad induktion er - derfor blev jeg så chokeret over i artiklen at læse at det er elektromagnetiske stråler der opvarmer.... og troede at NU vidste jeg hvad induktion var for noget... beklager. Hjemme hos os bruger vi stadig brændekomfur :)

 • 1
 • 4

Ing.dk har tidligere bragt en artikel om karse der ikke vokser når det udsættes for stråling fra en WiFi router - det er altså bevist at elektromagnetiske stråler er skadelige for levende organismer.

Nej, en artikel er ikke et bevis :) Desuden viste forsøg på at gentage forsøget at der ikke var sammenhæng mellem ruteren og at karse kunne vokse. Det er mere sandsynligt at det var en anden kilde der gjorde at karsen i det første forsøg ikke kunne vokse...

Det er da tankevækkende at man så laver med med stråling der ser ud til at have en ødelæggende virkning på celler. Mon ikke mad der er skånsomt tilberedt (jeg er IKKE Raw-fan!!!) og hvor cellerne stadig er intakte er sundere end mad kogt på mikrobølger? Jeg tror faktisk der er rigtig mange som slet ikke aner hvad induktion betyder, og derfor ikke er klar over at de står og laver mad ved en 'åben mikroovn'...

Elektromagnetiske stråler er mere en massebetegnelse. Du kan ikke sammenligne mikrobølger med en induktiv overførelse af energi. Mikrobølger er elektromagnetisk stråling ved en frekvens omkring de 300 GHz, hvorimod en induktiv kobling er en magnetisk forbindelse der foregår ved meget lavere frekvens. F.eks. 50 Hz i vores elnet. På et induktionskomfur er det ikke stråling der opvarmer maden, det er den magnetiske flux (de små magneter i bunden af gryden vender sig om for at følge magnetfeltet, skabt af komfuret. Denne ændring skaber varme) i grydens bund der varmer op. Magnetfeltet aftager kraftigt med afstanden til kilden, derfor er det ikke farligt at sidde op af en væg, hvori der ligger en ledning (den udsender nemlig også elektromagnetisk stråling) og synligt lys er desuden også elektromagnetisk stråling...

 • 5
 • 0

Alt for høje grænseværdier

I Europa er der ganske vist vedtaget grænseværdier for hvor meget elektromagnetisk stråling vi må udsættes for fra diverse apparater, men at kalde disse strenge synes jeg er en meget grov overdrivelse - eller måske er ordet strengt valgt ud fra den tese at læseren tror der er tale om meget lave grænseværdier, alt imens der i virkeligheden blot er tale om at de håndhæves strengt - i så fald har forfatteren jo ikke sagt noget forkert og alligevel fået læseren til at tro at WHO rent faktisk tager vare på vores sundhed efter forsigtighedsprincippet. Men sådan forholder det sig tilsyneladende ikke - i alle tilfælde ikke når der er tale om produkter der sælger godt. De fra WHO anbefalede grænseværdierne for elektromagnetisk stråling er på helt antikvarisk vis fastlagt udfra den mængde fysisk varme strålerne tilfører kroppen og det skadelige niveau er når den udviklede varme er så stærk at der sker fysiske skader! Iøvrigt tror jeg man generelt bør tage anbefalinger fra WHO med et gran salt - jeg har læst (kan desværre ikke huske hvor) at der i den organisation ofte bliver offentliggjort anbefalinger der står i direkte modsætning til de anbefalinger de individuelle arbejdsgrupper foreslår.

Ing.dk har tidligere bragt en artikel om karse der ikke vokser når det udsættes for stråling fra en WiFi router - det er altså bevist at elektromagnetiske stråler er skadelige for levende organismer. Det er da tankevækkende at man så laver med med stråling der ser ud til at have en ødelæggende virkning på celler. Mon ikke mad der er skånsomt tilberedt (jeg er IKKE Raw-fan!!!) og hvor cellerne stadig er intakte er sundere end mad kogt på mikrobølger? Jeg tror faktisk der er rigtig mange som slet ikke aner hvad induktion betyder, og derfor ikke er klar over at de står og laver mad ved en 'åben mikroovn'... Det er meget svært for mig at tro på at det ikke skulle være skadeligt. Og ærligt talt - et komfur hvor der medfølger en anbefaling om ikke at bruge de to forreste plader hvis man står tæt på komfuret når man laver mad, det er da en bekræftelse af at her står du med noget der er potentielt skadeligt - og hvordan pokker skal man lave mad uden at stå tæt ved komfuret??? Det er nøjagtig det samme som vores mobiltelefoner - de er slet ikke skadelige, man skal bare sørge for at holde dem mindst en inch fra kroppen når man taler i telefon - og det gør vi jo så allesammen....Der var også engang hvor der var en røntgenskærm i enhver skotøjsforretning indtil det gik op for videnskaben at røntgenstråler er skadelige og sådan vil vi sikkert om 50 år ryste på hovedet af hvordan vi kunne være så naive. SUK.....

Det er korrekt, at vi ikke ved meget om, hvad det er sundt. Når det drejer sig om, hvad vi tåler - så har vi bedre kendskab til det. Overlever vi det - så tåler vi det.

I praksis, så er mange grænser sat efter, hvad andet elektronik tåler. Ofte, er det mere skrøbeligt end os. Det var et problem da mobiltelefonerne kom - masser af elektronik tålte det ikke. Løsningen blev, at tillade større støj, og sætte krav til, at elektronikprodukterne skulle tåle strålingen fra mobiltelefoner.

Som de fleste andre har skrevet, så er lavfrekvent induktiv stråling meget harmløst overfor os, da det stort set kun påvirker ting der er strømførende. Normalt, er vi ikke strømførende, med mindre vi har noget kunstigt i os.

 • 2
 • 1

Jeg har både komfur med glaskeramik og med induktion. Hvis man alligevel koger vand op i elkedlen, ser jeg ikke den store fordel ved induktionen. Den hurtige ændring i effekten kan både være en fordel og en ulempe. F.eks. hvis der koges risengrød kan det på billige induktionskogeplader, hvor der på de lave effekter tændes og slukkes for effekten ske det at det koger og ikke koger på skift, hvor det glaskeramiske er mere udjævnet, selv på de typer med kun et varmeelement og en effektregulator som skiftevis tænder og slukker for effekten. Man kan også få glaskeramiske plader med 3 indbyggede varmeelementer og en 6-trins omskifter som ved de gamle masseplader. Der kan varmen udjævnes endnu mere. Når en stor stegepande skal varmes op, tvivler jeg på den har godt af induktionskogepladens store effekt, hvis der skrues helt op, for at få hurtig varme, så også der kan fordelen være tvivlsom. Men vandopvarmning er effektiv, men det er den jo også i elkedlen, hvor det endda kan lade sig gøre at koge kartoflerne og gulerødderne i direkte, hvis man er ligeglad med lidt jord o.s.v. i elkedlen. Man kan evt. have en elkedel alene til dette formål og en anden til te-vandet.

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten