Spørg Scientariet: Er det mest sikkert at køre hurtigt eller langsomt over Storebæltsbroen i stormvejr?

13. januar 2018 kl. 10:0015
Spørg Scientariet: Er det mest sikkert at køre hurtigt eller langsomt over Storebæltsbroen i stormvejr?
Illustration: Martin Bjerge Jørgensen, ing.dk.
En læser tænker, om det mon ikke er sikrest at køre hurtigt over Storebæltsbroen, når vinden blæser. Det mener Sund & Bælt ikke.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Kasper spørger:

Når der er stærk sidevind på f.eks. Storebæltsbroen, er det så mere sikkert at køre f.eks. 100 km/t i stedet for at trille afsted med 40 km/t?

Man skulle mene, at sidevindens påvirkning ikke er så stærk, når bilen er i fart? Jeg forestiller mig, at bilens hjul fungerer som en slags gyroer til stabiliteten.

Glæder mig til at høre jeres svar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Spørg Scientariet: Er spoilere over bagvinduet bare til pynt?

Leif Vincentsen, seniorkonsulent, Sund & Bælt, svarer:

Ved stærk sidevind er der ofte samtidigt store vindstød til stede. Det betyder, at kørsel med en væsentlig lavere hastighed ved høje vindstyrker er trafiksikkerhedsmæssigt tilrådeligt.

De fire vindtrin med de tilhørende hastighedsrestriktioner, der er defineret for trafikafvikling på vejforbindelsen over Storebælt, er fastlagt ud fra internationale undersøgelser af vindpåvirkning på biler og baseret på mange års erfaringer fra andre internationale broforbindelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Spørg Scientariet: Kunne man afskærme pylonerne på Storebæltsbroen og undgå sidevind?

Ved høj vindhastighed med turbulent vind vil det være tilrådeligt at køre med lav hastighed, idet vinden vil ruske kraftigt i bilen og mindre øvede bilister vil have svært ved at styre bilen sikkert inden for eget vejspor.

For at undgå alvorlige trafikuheld i sådanne situationer nedsættes den tilrådelige hastighed til henholdsvis 80 og 50 km/t før endelig lukning ved en vindhastighed af stormstyrke.

Teoretisk vil hjulene have en gyroeffekt. Jeg har dog ikke tidligere hørt om, at effekten har en praktisk betydning i tilfælde som beskrevet.

15 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
15. januar 2018 kl. 17:41

Hvad med at spørge kronprins Frederik. Han er jo en af de få som har prøvet at køre over Storebæltsbroen i så kraftig vind at den var lukket.

14
15. januar 2018 kl. 08:53

"Det er kendt at 20% af alle bilulykker skyldes spritbilister. Så må de resterende 80% skyldes de ædru. Lad os få flere spritbilister ud på vejene så vi kan få nedsat ulykkestallet blandt de ædru"

Den har jeg hørt før.

Det sjove er, at hvis 20% af alle bilister er berusede, så er risikoen for uheld blandt spritbilister ikke større end hos de ædru.

Og hvis mere end 20% af alle bilister er berusede, så har han faktisk ret ;-)

13
15. januar 2018 kl. 07:45

Frit efter Dave Allan:

"Det er kendt at 20% af alle bilulykker skyldes spritbilister. Så må de resterende 80% skyldes de ædru. Lad os få flere spritbilister ud på vejene så vi kan få nedsat ulykkestallet blandt de ædru"

;-)

12
14. januar 2018 kl. 15:40

Jeg savner lidt førerens reaktioner og modvirken i bevægelserne. Men igen gælder at jo hurtigere det går jo sværere bliver det i tide at reagere.

11
14. januar 2018 kl. 15:39

når man køre hurtigt på en motorcykel er der meget stor gyroeffekt fra hjulene i forhold til vægten af motorcyklen. ved motorvejshastighed skal man trække ret hårdt til højre for at læne cyklen mod venstre, før en overhaling. i stærk sidevind ville jeg ikke køre fuld fart, men 80-90kmt vil være nemmere end hvis man sænker farten til feks 50kmt. Altså lige ind til vinden bliver så kraftig, at man ikke kan holde cyklen længere og dør.

10
14. januar 2018 kl. 12:40

Hvad hvis man i stedet har meget kraftig medvind - vil det ikke en god måde at reducere CO2 belastningen på ?

8
14. januar 2018 kl. 12:18

Jeg tror Kasper skal med mig over Storebælt i sidevind i min firdørs Ford T - så tror jeg sgu ikke han har lyst til at køre stærkt over broen mere :-) Been there - done that !

7
14. januar 2018 kl. 11:52
  • for en reference til en saglig, teknisk, simulering af svaret på det stillede spørgsmål. Det viser igen, at læserne af ing.dk er alvidende.

Mange kender det "ryk" som kan opleves ved pyloner og anketblokke på e.g. Storebæltsbroen, men artiklen giver også baggrund for eftertanke over forholdene på en almindelig motorvej - når det stormer.

6
14. januar 2018 kl. 10:01

Virkelig god artikel. Vel skrevet. Godt opbygget og gode illustrationer. Overbevisende. Kan anbefales Kølig kommentar til slut om at ved 140 km/h kunne sikkehedskriteriet ikke opfyldes i de tre eksempler (20, 25, 30 m/s sidevind) svarende til hård kuling, storm og stærk storm.

5
13. januar 2018 kl. 23:26

De sideværts kræfter vokser vist med hastigheden. Godt nok mindskes angrebsvinklen proportionalt med hastigheden, men den resulterende kraft øges med V^2, så sideværtskræfterne vokser også. Med meget høj hastighed kan det være at bilisten først kører af vejbanen efter broen.

4
13. januar 2018 kl. 23:14

Ideen med spørgsmålet er god nok, selvom det ikke er relevant for biler.

På motorcykel er det en yderst tvivlsom fornøjelse at køre over broer i kraftig sidevind. Høj fart duer ikke fordi man har mindre tid til at korrigere (som i bil), men lav fart er også no-go. Jeg har prøvet Vejlefjord hvor jeg ikke turde køre under 90km/t.

2
13. januar 2018 kl. 11:59

Monrad og Rislund : Alle ved at jo længere tid man færdes i trafikken, jo større er risikoen for at komme ud for uheld. Det gælder derfor om, under alle tænkelige forhold, at køre så stærkt som overhovedet muligt....

1
13. januar 2018 kl. 10:35

være stillet af en erfaren bilist. Alle med bare en smule rat-erfaring ved, at vindstød lettere bringer én på afveje ved høj hastighed. Sætter man farten ned bliver det nemmere at holde sporet. Holder man helt stille, kan vinden slet ikke bringe én på afveje - i hvert fald ikke under danske forhold.

/R