Spørg Scientariet: Er det en dårlig idé at parkere opvaskebørsten i håndvasken?
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Spørg Scientariet: Er det en dårlig idé at parkere opvaskebørsten i håndvasken?

Vores læser Jens Holme Bjørneboe har spurgt:

Når jeg kommer til køkkenvasken, ser jeg tit, at opvaskebørsten står på bunden med håndtaget op ad siden af vasken. Det er selvfølgelig et praktisk sted at ‘stille’ børsten.

Mit spørgsmål er så, om der bliver dannet flere bakterier i børstehovedet, ved at der fra tid til anden kommer lidt vand forbi og holder hovedet vådt?

Læs også: Bør man trække ud under skybrud?

Rikke Louise Meyer, lektor på Institut for Bioscience, Aarhus Universitet, svarer:

Opvaskebørsten kommer aldrig til at være helt bakteriefri, ligesom så mange andre ting omkring os.

Men det er god praksis at rengøre børsten for ‘snask’, når man er færdig med at vaske op og så stille den på en måde, hvor den tørrer, når den ikke er i brug.

Så fjerner man bakteriernes vækstmuligheder og holder hygiejnen i top. På samme måde er det god praksis at skifte karkluden ud hver dag.

Jeg tror ikke, at nogen har lavet beregninger på, præcis hvor mange flere bakterier der bliver dannet på en våd børste – i hvert fald ikke mig bekendt.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hos Blindes Arbejde fås stadig 'rigtige' børster fremstillet af naturmaterialer - skaft typisk af bøg, og hår af enten hestehår eller plantefibre (angera) på opvaskebørsterne.

Og ganske som man bør foretrække skærebrætter af træ fremfor plastic, gælder at børster af fx hestehår er en væsentlig mindre gæstfri vært for bakterie kolonier - den naturlige beskyttelse består dels i en afvisende kemi, som benyttes når fibrene er levende, og dels i at overfladen er lukket på en anden måde og ikke slides som plastic.

Læg dertil at børsterne holder meget længe, at de er mere behagelige og effektive at arbejde med, at man støtter en fremragende social aktivitet, holder liv i et fint håndværk og sparer verden for et plastic produkt...

What's not to like?

 • 14
 • 3

Spændende idé, men hvordan forhindrer du rust på alting med fordampningen af klor? Har du et godt bud på en tæt beholder der giver plads til en opvaskebørste?

 • 1
 • 1
Folk har tilsyneladende ikke det fjernest begreb om elementær hygiejne !!!

Når man er færdig men at bruge opvaskebørsten, så skyller man den, hvorefter man "slår vandet af" (med evt. partikler) ved at slå børsten mod kanten at vasken, således at at vand m.m. ryger ned i vasken. Derefter sættes børsten i en beholder med skaftet nedad (og børsterne opad), så børsterne hurtigt tørrer ud.

PS. Hvis børsten er fedtet (eller specielt tilsvinet), så drypper man en dråbe sulfo ned i vasken og "børster" lidt i dråben med en fugtig børste, hvorefter man gentager skylningen og vand-afslaget.
Desuden anvender man opvaskebørster i glat plastikmateriale, og undgår enhver form for naturmateriale. Ruhederne på overfladen af naturmaterialer giver nemlig glimrende fæste for bakterier, ligesom naturmaterialer er længere om at tørre, hvilket også forøger bakterievæxten.

Med venlig hilsen - Steen Ahrenkiel.

 • 5
 • 11

Det er dejligt basisk og nemt at skylle i vand bagefter. Når du herefter slår den hårdt på kanten af vasken er den næsten tør - og du har samtidig signaleret til resten af familien at der nu er fri bane - opvasken er klaret! Sæt den derefter - som jeg - i en holder med et 8 W UV-rør af de kradse natten over - den er næsten steril næste morgen !

 • 0
 • 6

12 kommentarer omkring et emne som opvaskebørster. Af dem er 12 skrevet af mænd, nul er skrevet af kvinder.

Gode råd om husholdning fås i dag fra mænd ;-)

 • 6
 • 1

Jeg har installeret en autoklave ved siden af opvaskemaskinen, så får børsten en tur deri når den har været i brug.

 • 2
 • 1

Hvilket problem prøver i at løsr med alle disse fiksfakserier? Hvis der bor nogle bakterier på børsten, hvad så? De fleste bakterier ryger vel ud med vaskevandet ved næste opvask, og resten overnatter på en tør kedelig talletken.

 • 10
 • 0

I vandforsyningen har vi rigtig meget fokus på at holde vandet fri for bakterier. Vi leverer da også stort set kimfrit vand. Og så hælder kunderne det op i en kande, der måske er vasket i lunkent halvbeskidt vand - tørret af med et beskidt, fugtigt viskestykke - hælder vandet op i glas af samme slags - lader det stå i timevis i 22 gr. C inden de drikker det! Det går kun godt fordi opvasken tørrer færdig på køkkenbordet eller i skabet. Derfor bør børsten også tørres, men den er nok mindre vigtig end "efterbehandling" af opvasken. Bakterier kan slås ihjel med iltningsmiddel (f. eks. klorin eller brintoverilte), sprit, kogning eller udtørring.

 • 3
 • 0

Det er nu ikke helt galt at kalde opvaskemiddel for "sulfo". http://denstoredanske.dk/It,_teknik_og_nat... Tensiderne i opvaskemidler er i dag for en stor dels vedkommende sulfonater. http://www.forbrugerkemi.dk/kemi-i-din-hve..

De af os der er gamle nok, kan huske dengang "Sulfo" slet og ret betød opvaskemiddel. Vi kan helt sikkert også godt huske at der var store problemer med nedbrydningen i naturen, og at sulfo derfor blev trukket af markedet. I folkemunde huskes "Sulfo" stadig, lidt på samme måde som der stadig er mennesker der køber et pund Oma henne i ismejeriet.... Den "Nilfisk" jeg bruger til at støvsuge med derhjemme, er en poseløs model som er lavet af Phillips.....

Meeeen jeg synes måske at på et forum som dette, vil det klæde os alle at kalde tingene ved deres rette navn. Så kan de yngre generationer også følge med ;o)

 • 7
 • 1

Man kan også gå hele vejen og total isolerer sig fra omverden.

Den væsentligste årsag til mange infektioner er det i panik skabte angst niveau for bakterier.

Vi kan snart ikke bevæge os uden der er en risiko for de mest mikrobeangste bliver ramt af et eller andet. De har simpelthen ikke opbygget et tilstrækkeligt immunforsvar.

Alt vi behøver er at holde almindelig rent, sørge for at tingene er rene uden at gå i spåner over en opvaskebørste der ikke har været gennem opvaskemaskinen, lagt i en klorholdig beholder, kogt i en trykkoger, sendt gennem en sterilisation proces.

Stop hysteriet og bliv rask.

 • 7
 • 0

Dette er næppe pladsen til en større kemisk udredning om forskelle og ligheder mellem det første "sulfo", der var sværtnedbrydelige sulfonsyrer, og de senere sulfonater/"sulfo-estere", der er lettere nedbrydelige. Begge indeholder en stærkt hydrofil (vandelskende) "sulfoxy-gruppe" i forbindelse med en stærkt hydrofob (fedtelskende) kulbrinte-del. Det er denne kombination, der giver den eventyrlige gode vaskeevne. [Personligt fortynder jeg altid mit opvaske-sulfo ca. 100 gange med vand i en anden beholder, inden jeg begynder at bruge af det, så jeg anvender højst en flaske opvaske-sulfo hvert femte år.]

Fidusen ved alle de forskellige former for opvaske-sulfo er (udover den meget stærkt hydrofile gruppe), at den oprindelige sulfatgruppe (fra svovlsyre) er omdannet, så der kun er et syrebrint/(negativ-ladning) tilbage, hvorved den ikke danner uopløselige kalksalte med hårdt vand, hvad gammeldags sæbe gør.
Egentlig er ovenstående husholdningskemi for begyndere i gymnasiet, men erfaringsmæssigt er det meget få personer i Danmark, der har begreb om elementær kemi.

Med venlig hilsen - Steen Ahrenkiel.

 • 5
 • 2

Problemet i dag er vel at opvaskebørsten ikke bruges til at vaske op med, men bruges til at skylde de værste resten af servicen inden den kommer i maskinen. Hvis man så ikke vasker børsten med, så samles der mere 'snavs' på denne end der gjorde i 'gamle' dage.

 • 3
 • 0

Desuden anvender man opvaskebørster i glat plastikmateriale, og undgår enhver form for naturmateriale. Ruhederne på overfladen af naturmaterialer giver nemlig glimrende fæste for bakterier, ligesom naturmaterialer er længere om at tørre, hvilket også forøger bakterievæxten.

Enig i at udtørring er en fin idé - hvis ikke tingene når at tørre ud, ender de uværligt som stinkbomber.

Men ovenstående ser jeg gerne en kilde på for jeg tror du har galt fat i det. Se f.eks.

http://commonsensehome.com/wooden-cutting-...

for hvorfor et skærebræt af træ ved forsøg har vist sig at være bedre end et af plastic.

Om det så har nogen som helst praktisk betydning i en almindelig husholdning tvivler jeg lidt på.

 • 4
 • 0

Hvor er det vigtigt, som nogle skriver, at vi ikke bliver overhysterisk med hygiejnen, men skelner mellem de gode og de sygdomsfremkaldende bakterier. Når man bruger børsten til afskrabning af porcelænet, bør eventuelle madrester i børsten fjernes i varmt vand tilsat håndopvaskemiddel. Og i praksis vil man altid have varmt vand i en balje/ gryde/beholder så man også kan afvaske komfur og borde.

God ide, at komme opvaskebørsten i opvaskeren en gang imellem, eller at hænge den op så den tørrer godt.

Det er rigtigt, at undersøgelser viser, at træ har en indbygget selvrensende overflade. Men kom ikke træspækbrætter i opvaskemaskinen. De bliver ødelagt af varmen. Afvask det manuelt i det varme vand, der er tilsat "sulfo". I fagsprog hedder det i dag ikke sulfo, men håndopvaskemiddel PS Jeg er kvinde;0) og Skriver artikler om rengøring i private hjem for Bolius. Håber ikke det er reklame

 • 8
 • 0

Jeg har installeret en autoklave ved siden af opvaskemaskinen, så får børsten en tur deri når den har været i brug.

Det har jeg også haft, men det var hårdt ved børstens hår. Så jeg købte en naturbørste med antilopehår og installerede et radioaktivt stereliseringsapparat til den ( https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?... ).

Bag efter kommer den i et ozonkammer og til slut tørrer jeg den grundigt og smører hårene med koldpresset jojobaolie. Den har holdt i over 9 år og er som ny uden bakterier :)

 • 6
 • 1

Jeg køber en ny børste straks jeg ser en bakterie. - men indtil da bruger jeg den børste, jeg har arvet fra min bedstemor.

 • 4
 • 0

--- de levede jo et farligt liv i uvidenhed om bakterier og opvaskebørster :-)

Vaske karklude gjorde de heller ikke så tit - til gengæld blev kludene kogt en gang imellem :-0

Mine børster ryger ind i køkkenskabet til opvaskebaljen - en gang imellem bliver de (særligt skylle-af-børsten) smidt ind i opvaskemaskinen.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten