Spørg Scientariet: Er billigere solbriller dårligere end dyre?

Simon Jensen skriver: Som studerende kan det være fristende at købe billige solbriller i udlandet eller i billige butikker. Men hvad med uv-beskyttelse? Hvordan kan man vide sig sikker på det område? Er det sandt, at så længe brilleglasset er af glas og ikke plastic, er der uv-beskyttelse i? Kan man teste, om der er uv-beskyttelse i ens solbriller?

Joan Bentzen, forsker, Kræftens Bekæmpelses afdeling for Forebyggelse & Dokumentation, svarer:

Der findes standarder på området, som bl.a. regulerer, hvor meget uv-stråling der må komme igennem brilleglassene, samt glassenes og stellets brudstyrke. Standarderne følges ikke nødvendigvis af alle producenter, men hvis man vil være på den sikre side, kan man vælge solbriller, der opfylder standardernes krav, og vælge solbriller, der f.eks. er mærket med det australske AS/NZS 1067-mærke eller CE-mærket. Mærkerne kan sidde på indersiden af brillestangen eller være fastgjort som et hængemærke.

Der er ikke nødvendigvis nogen sammenhæng mellem pris og uv-beskyttelse. Derimod er der andre problematikker at tage hensyn til, f.eks. brudsikkerhed (man skal helst ikke kunne fiske sine solbriller ud af øjnene, hvis man får en bold i hovedet), og hvor godt brillerne dækker.

Man kan ikke sige noget generelt om, hvorvidt plast eller glas er bedst i forhold til solbriller - jeg har i al fald ikke hørt noget om, at det ene materiale skulle være mere uv-sikkert end det andet.

Man kan i princippet godt tage en uv-lampe og lade den lyse igennem sine solbriller for at teste, om de beskytter mod uv-stråling Problemet er at finde ud af, hvor meget uv-lys der kommer igennem. Og hvis man skal til at have en mere professionel måling af sine billige solbriller, er spørgsmålet, om man kommer til at spare noget særligt.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hej Simon!

De fleste plasstyper beskytter 100% mod UV-lys Du kan læse lidt om det på min hjemmeside: http://brilleleif.dk/Tekniske_data/teknisk... I tabellen øverst på siden kan du se, at næsten ingen mineralglastyper beskytter helt mod UV-lys.

Når du køber solbriller er der vel også andre faktorer der spiller ind. F.eks. 1. Brillens facon, udseende og farve. 2. Glassenes størrelse. De skal ikke være for små i en solbrille. Så dækker de jo ikke for lyset. Glassene kan have forskellige farver. Brune og rødlige farver øger kontrasten. Gule og orange er velegnede i tåge og dis, men yder ikke så god beskyttelse mod skarpt lys. Man kan også få glas der beskytter mod IR og røntgen. En solbrille med polariserede glas vil være god til bilkørsel, sejlsport, sportsfiskeri og sne. De filtrerer det meste af det reflekterede lys fra vandrette overflader.

 • 2
 • 0

Jeg fik et par high contrast Zeiss glas, da jeg købte solbriller med styrke hos Lindberg. Til bilkørsel i tåge, skiløb, outdoor, er de bare suveræne, de fremhæver farverne helt vildt!

 • 0
 • 1

Zeiss glassene hedder Skylet, de kan anbefales til enhver der dyrker udendørssport eller kører bil. Selv ved lav lysintensitet ser man mere, fordi kontraten er så stor. Jeg bruger mine til langrend hvor der er store forskelle i lyset, og det virker perfekt. Selv en aften i byen, ser man langt mere i butiksvinduer, fordi de fremhæver farver og kontrast.

 • 0
 • 1

De billige fra tankstationen med billige pasticlinser kan have en del optisk forstyrrelse, men når man kommer lidt op i pris, så bliver det hurtigt bedre. Oakley er dyre, nogle sværger til dem, specielt til sport, men personlig mener jeg de er for dyre i forhold til hvad man får. Har selv et par jeg bruger til løb/cykling. Til alt andet bruger jeg Serengeti med drivers gradient glas. De er farveskiftende, og optisk helt i top. Og så fremhæver de farverne, går ud fra at Zeiss Skylet har kopieret noget af funktionaliteten herfra. De er rigtigt dyre i DK (Typisk fra ca. 1800 kr og op), noget billigere i UK, hvor de fleste modeller fås til 1000-1200 kr, og på eBay i USA kan man være heldig at få dem langt billigere. Jeg fik sidst et par fabriksnye til 260 kr + overhead (porto, moms, told), men stadig under 500 kr.

Personlig foretrækker jeg glas fremfor plastic, da plastic bliver ridset over tid. Og de billigere plasticlinser ridses meget hurtigt. Bedre kvalitet har dog en noget hårdere overflade og holder nogle år. Men mine første Serengeti med glas har det stadig fint, jeg er vokset ud af styrken, men brugte dem i ca. 15 år.

 • 0
 • 0

Nget af det, der for alvor betyder noget, er om brillerne har polariserende glas (der er af plast) eller ej. Polaroid-solbriller fjerner reflekser, og er derfor gode til formål såsom når man kører bil. Lystfiskere bruger dem også, fordi de så langt bedre kan se ned i vandet. Har man to par polaroid briller, kan man checke, om det nu også er den ægte vare ved at kigge gennem to lag glas på en gang. Hvis de er ægte, lukker de næsten 100 pct af for alt lys, på et tidspunkt, når man drejer det ene glas i forhold til det andet. Jeg har en ide om at de briller de bliver beskrevet som særligt gode ovenfor, simpelt hen er polaroid-briller, der fås billige såvel som dyre. Et favoritpar, jeg havde i mange år, kostede vist 200 kr i Bilka.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten