Spørg Scientariet: Ejer man stadig sin oversvømmede sommerhusgrund?

Vores læser Christian Falk spørger:

Hvis en matrikuleret sommerhusgrund oversvømmes af havet, ejer man så stadig arealet med rettigheder?

Christian Hansen, landinspektør og partner i LE34, svarer:

Læs også: Nutidens 100-årshændelser er fremtidens 20-årshændelser

Ja, det gør man i princippet, da ingen andre formentlig vil gøre krav på det, og skellinjen på din matrikel vil ikke flytte sig, medmindre du selv gør noget aktivt for det.

Når det så er sagt, så kan man jo ikke bruge grunden til så meget, når den ligger ude i vandet, og eftersom man i Danmark ikke kan eje de omkringliggende havarealer, så kan man heller ikke bruge lejligheden til at påberåbe sig en privat strand med tilhørende vand. Så egentlig er det opslugte stykke grund værdiløst for dig.

På den måde kan det i nogle tilfælde give mening at pointere over for kommunen, at din grund er blevet permanent mindre på grund af oversvømmelser, da det kan betyde en sænkelse af ejendomsskatten/grundskylden.

Læs også: Hofor advarer: Vi kan intet stille op over for oversvømmelser

Af samme grund har jeg flere sager lige nu på den sjællandske nordkyst, hvor jeg måler den nye skellinje op, fordi havet måske har spist et par hundrede kvadratmeter grund, og det vil ejerne gerne slippe for at betale skat for.

Faktisk fik vi en bestemmelse i 2015 i lov om kommunal ejendomsskat og lov om vurdering af landets faste ejendomme, der går på, at kommunalbestyrelserne i landet nu selv kan afgøre, om en husejer kan få lov at betale mindre grundskyld, hvis jorden er havnet i havet, men det er stadigvæk op til grundejerne selv at påpege problemet.

Dette må dog betragtes som en midlertidig løsning, for beslutningen vil kun vedrøre skattenedsættelser – skellet på papirerne over grunden vil stadigvæk se ud på samme måde. Det er der ikke noget til hinder for, at de gør – det er kun, hvis man ønsker at sælge grunden eller bygge til, at det måske kan give mening at få det rettet til.

Læs også: Unikt dansk kort viser, hvor oversvømmelserne rammer

Samtidig kan der også ske det, at grunden faktisk vokser. På vestkysten i Jylland ser man, at sand fra stranden bliver flyttet op og ned ad kysten, så man kan også ende med at få lidt mere grund. Igen behøver man ikke at gøre noget ved det – det er kun i tilfælde af, at der skulle opstå tvivl om, hvem der ejer det nye areal, at man vil gå ind og sørge for, at matriklen bliver udvidet.

Det gør man ved en matrikulær ejendomsberigtigelse, og den ekstra jord vil som hovedregel tilfalde ejeren af den grund, der støder direkte op til det nye areal, fordi man siger, at det er naturen, der har flyttet grænsen. Igen vil man nok typisk ikke gøre noget ved sagen, før det får betydning i forbindelse med et eventuelt salg eller tilbygning.

Det er vandgrænsen, der bestemmer skellinjen mod havet. Når vi fastlægger skellinjen, er det derfor den højeste daglige vandstand, der er gældende, dvs. det tidspunkt på dagen, hvor der er almindeligt højvande.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg mener ikke svaret er helt udtømmende. Der er, på Sjællands nordkyst, eksempler på grunde som rækker ud i vandet. Hvis man ser på et digitalt matrikkelkort fra Hundested til Rågeleje, så kan man finde mange eksempler på en "takket" kystlinie. I nogle tilfælde bevares dette fordi det større areal giver mulighed for et større hus (mange gamle grunde er meget smalle) - fordi bebyggelsesgraden for sommerhuse skal være under 20% - og det er jo ren talmagi unden kontrol på stedet.

For de huse som har været vist i TV, hvor hus og grund er forsvundet i havet, kan konsekvensen være at et identisk hus ikke kan opføres - hvis altså den effektive grund bruges som beregningsgrundlag.

 • 4
 • 0

Hvis man nu bor i første række til havet, og det ser ud til at man snart mister grunden, kunne man jo forebygge det.

En måde kunne være at sætte et hegn om grunden, kraftigt funderet med stolper der går 5 meter under dagligt vande, og så helt tæt hele vejen rundt. Når så havet æder sig ind, ender man med at stå med en betonklods midt i havet, en ø vil man så nok kalde den.

Det bliver måske så dyrt at det er urealistisk, men der er nok billigere metoder til at undgå at miste jordretten.

 • 1
 • 0

Jeg var den potentielle køber til et hus, hvor en del af grunden lå ved Limfjorden. Det fremgik entydigt af dokumenterne, at der skulle betales grundskyld til Skive Kommune for hele grunden - også de ca. 50 %, som både efter matrikelkortet og ved besigtigelse lå permanent ude i Limfjorden.

Men kommunerne er ikke grådige. Da mine forfædres beskedne fiskerhus beliggende på Vestkysten ved Dybå’s udmunding syd for Bovbjerg blev ”taget af havet”, var der ingen, der skulle svare grundskyld til Dybe Sogn eller Lemvig Kommune, eller hvad det dengang hed.

Så ja. Selvfølgelig ejer du dit oversvømmede grundstykke, indtil du giver afkald på det.

Forestil dig at digerne ved Lammefjorden brød sammen, og det tog et par år at udbedre skaden og tømme de oversvømmede arealer for vand. Bønderne, som var jordbesiddere, er det selvfølgelig også både under og efter oversvømmelsen.

Jeg hører gerne landinspektør Hansens kommentar.

 • 0
 • 0

Ja, Jan, nemlig. Prøv i øverigt i forbindelse med matrikelkortet at se grundværdierne. For de pågældende er der typisk så-og-så-mange kvadratmeter sat til værdi 0. Men de har som påpeget en reel værdi netop i forbindelse med byggeret.

 • 0
 • 0

Må man så bygge sit hus på stolper, så man med tiden får en villa, der på det nærmeste står i vandkanten, hvor man jo ellers ikke vil få tilladelse til, at bygge.!

... eller vil denne villa så blive forlangt revet ned ?

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten