Spørg Scientariet: Drejer alle stjerner og planeter samme vej rundt om sig selv?
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Spørg Scientariet: Drejer alle stjerner og planeter samme vej rundt om sig selv?

Vores læser Frida har sendt en lang række spørgsmål, hvorfra vi har udvalgt:

Drejer alle stjerner og planeter samme retning rundt om sig selv, dvs. også planeterne uden for vores solsystem og galakse?

Har vi overhovedet redskaber til at få noget at vide omkring dette?

Jeg kan læse mig frem til, at universet for så vidt intet centrum har, men der bliver faktisk også på et tidspunkt sagt, at vi må være i centrum af universet?

Og jeg tænker da også umiddelbart, at der må være et centrum, hvis alle stjerner og alle planeter i udgangspunkt drejer samme vej rundt om deres egen akse?

Læs også: Nyt katalog over Mælkevejen vil blive mere nøjagtigt med årene

Det er måske bare os, der ikke kan se langt nok ud til at sige noget om dette endnu, lidt ligesom det var med solsystemet i sin tid?

Ifølge analogien med overfladen af en ballon, der udvider sig, så vil det vel sige, at der bliver skabt mere rum hele tiden, ikke sandt?

Og jeg kan godt følge, at der ikke er noget centrum vis a vis, men det forklarer vel stadig ikke, hvis alle stjerner og planeter drejer samme vej rundt om sig selv?

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor vender Månen altid den samme side til Jorden?

Kjartan Kinch, post.doc. på Niels Bohr Institutet, svarer:

Nej, stjernerne og planeterne drejer ikke i samme retning om sig selv.

Jorden, Solen og de fleste af planeterne drejer nogenlunde rundt i samme retning om samme akse. Som også er samme retning, planeterne roterer rundt om Solen i.

Men ikke præcist. Jordens rotationsakse hælder for eksempel med 23,4 grader, hvilket er grunden til årstiderne.

Læs også: Årets videnskabelige højdepunkter: Gravitationsbølger, den nærmeste exoplanet og en artikel fra Barack Obama

Det skyldes, at både planeternes og Solens rotation er nedarvet fra den roterende sky, som dannede Solsystemet.

Men det gælder ikke for alle. Venus drejer for eksempel meget langsomt baglæns, og Uranus drejer om en akse, som næsten ligger ned i forhold til. Det skyldes formentlig nogle store sammenstød tidligt i Solsystemets historie.

Om stjernerne ved vi kun i begrænset grad, i hvilken retning de roterer, men deres rotation formodes at være rimeligt tilfældigt orienteret.

På (spiral-)galakser kan man jo umiddelbart se deres rotationsakse af deres form, og de er mig bekendt også orienteret i alle mulige retninger.

Læs også: Hvis der er liv i rummet, hvordan ser det så ud?

Hvad angår universets centrum, så hersker der nogle gange en vis forvirring om, hvorvidt der tales om ’hel universet’ eller ’det synlige univers’ (den del, vi kan se. Der er en grænse for, hvor langt væk, vi kan se).

Hvad angår hele universet, så formodes det ikke at have et centrum, fordi vi ikke kan se nogen indikation af, at en retning er foretrukket frem for en anden på de allerstørste skalaer.

Men det er jo ikke rigtigt noget, vi ved. Det synlige univers, derimod, har helt oplagt Jorden i centrum, fordi vi kan se lige langt i alle retninger – men det er jo ikke anderledes, end at du, hvis du sidder i en båd på havet, er i centrum for den cirkel, som horisonten udgør.

På samme måde ville det synlige univers set et andet sted fra have et andet sted i centrum. Så det er jo ikke et centrum i nogen fundamental forstand.

Spørg Scientariet

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til Scientariet.

Hej
Men hvorfor er der altid rotation. Uden rotation ville solsystemer formentlig ikke være opstået, da støvskyerne bare ville falde sammen i store klumper, for igen at explodere. Hvor kommer rotationerne fra?

  • 1
  • 0

Om en galakse drejer højre eller venstre om, må vel afhænge af, om man ser på den nede fra eller oppe fra.

... men begreberne 'højre' og 'venstre', 'oppe' og 'nede' giver jo ingen mening ude i rummet ;)

  • 6
  • 0

Lidt i samme skuffe: Neptun's måne Triton, der har ca. samme størrelse som vor egen måne, har retrograd omløbsretning. Altså den kredser i modsat retning om planeten Neptun. Den er den eneste af vort solsystems større måner, der har retrograd omløbsretning .

  • 0
  • 0