Spørg Scientariet: Dræbte dankortterminalen min NFC-chip?

Illustration: MI Grafik

Vores læser Ulrik Brinck spørger:

Kan en defekt dankortterminal slå kortets NFC-del ihjel?

For nylig var jeg inde på en lille burgerrestaurant, hvor de havde problemer med dankort-terminalen. De har kun én terminal, og personalet fortalte, at de havde haft problemer med kortbetalinger hele dagen, uanset om der blev anvendt kontaktløs betaling, eller man satte kortet i terminalen.

Læs også: Mastercard vil af med kortet og ind i dine gadgets

Vi forsøgte alligevel med kontaktløs betaling. Terminalen skrev ’afvist’, og jeg betalte i stedet på anden vis. Men derefter kunne jeg ikke længere betale kontaktløst i andre butikker - terminalerne opdagede slet ikke, at mit kort blev holdt op mod dem. Betaling med chip ved indsætning af kortet i terminalen fungerede derimod stadig.

Min bank kunne kun løse problemet ved at skifte mit kort ud med et nyt. Oplevelsen var således, at restaurantens defekte dankortterminal slog NFC-delen af mit kort ihjel. Men kan det lade sig gøre, når der ikke var fysisk kontakt?

Eller var det et rent tilfælde, at kortets NFC-del døde lige på det tidspunkt? En ven var med mig på restauranten og forsøgte også kortbetaling, som blev afvist, men hans kort døde ikke.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor er sikkerheden på betalingskort så ringe?

Søren Winge, pressechef i Nets, svarer:

Det er meget usandsynligt, at en defekt betalingsterminal på nogen måde kan medvirke til, at kortets kontaktløse funktionalitet ikke længere virker.

En betalingsterminal foretager alene læsning af chippen og kan ikke deaktivere kortets kontaktløse funktionalitet.

Da der ikke er nogen fysisk kontakt mellem kort og terminal, er det også vores indtryk, at kortets chip er bedre beskyttet mod overspænding eller elektriske udladninger fra terminalen ved kontaktløs brug end ved brug med kontakt.

Vores bedste bud på årsagen til problemet er derfor, at kortets antenne, der sender signalet fra kortet til terminalen, er blevet beskadiget på anden vis, og du bør derfor få kortet udskiftet med et nyt, hvilket du også allerede har snakket med din bank om.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

passive kort med NFC indeholder en stor spole der opfanger energi udsendt fra den aktive part. Nyere NFC chips behøver meget mindre mængde induceret energi og kan aktiveres fra længere afstand. Hvis en aktiv spole sender rigtigt meget energi ud og hvis det passive kort ikke har ordentlig beskyttelse mod overspænding kan det gå galt. Mange NFC chips har en tæller der læses, tælles op og skrives ved hver aktivering. Dette er i flere systemer en del af den skjulte sikkerhed mod kopiering. Hvis den aktive part gør noget udenfor specifikationen så KAN skrivningen gå galt og tællerens værdi kan fortolkes som om kortet er forfalsket / kopieret.

Mange hoteller benytter omprogrammerbare adgangskort med proprietær protokol. Disse bliver desværre "ødelagt" af telefoner med aktiv NFC spole.

Vi er tilbage til den gang magnetstriben på kreditkort kunne slettes eller overskrives fx. i butikker der afmagnetiserede anti-tyveri anordninger.

Rejsekortet er et sørgeligt tilfælde hvor man ikke arbejder godt sammen med andre systemer. Normalt vil man implementere en metode til at gå hvert enkelt trådløse kort igennem og addressere hvert enkelt. Rejsekortet gør desværre ikke dette korrekt så hvis man har rejsekort og trådløst kreditkort i samme pung så fejler rejsekortet.

 • 9
 • 0

for en forståelig teknisk gennemgang der gjorde mig klogere (imodsætning til NETS kommunikationskonsulent (DJØFFER?) der var et flot eksempel på kommunikation totalt uden indhold

 • 5
 • 0

Jeg har rodet en del med RFID chips og mange af dem kan sagtens lukkes ned via trådløs forbindelse. Afhængig af chip kan det gøres ved at sætte en kode på chippen eller direkte med en ødelæg kommando. Jeg har ikke checket hvilken chip Dankortet bruger og ved ikke om den har disse muligheder.

En løs forbindelse fra chip til antenne vil selvfølgelig også lukke for chippen, den kan være muligt at komme omkring det ved at bøje kortet en smule.

 • 2
 • 0

Tak for alle budene på, hvad der kan være sket. :)

Mange NFC chips har en tæller der læses, tælles op og skrives ved hver aktivering. Dette er i flere systemer en del af den skjulte sikkerhed mod kopiering. Hvis den aktive part gør noget udenfor specifikationen så KAN skrivningen gå galt og tællerens værdi kan fortolkes som om kortet er forfalsket / kopieret.

Men hvis det er dét, der er sket - altså at kludder i den tæller fører til, at kortet kan fortolkes som forfalsket/kopieret - hvad bør der så ske, når man næste gang forsøger at betale kontaktløst med kortet? Vil der ske ingenting, eller vil betalingen blive afvist?

Med dette "døde" kort skete der ingenting - terminalerne reagerede slet ikke på, at kortet blev holdt op mod dem.

 • 0
 • 0

Vores bedste bud på årsagen til problemet er derfor, at kortets antenne, der sender signalet fra kortet til terminalen, er blevet beskadiget på anden vis ...

Antennen er en indstøbt lederbane, så den er nok den sidste komponent, der går i stykker.

Da jeg i sin tid arbejdede med chip-kort (ikke kontaktløse), husker jeg, at læseren skulle præsentere en korrekt PIN-kode for kortets chip inden kortet leverede yderligere informationer. Hvis denne kode blev præsenteret forkert fire gange, låste kortet permanent. Man kunne således forestille sig, at en "syg" terminal - i sin febervildelse - kunne præsentere en forkert kode, der så efterfølgende medførte, at kortet blev uigenkaldeligt låst.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten