Spørg Scientariet: Afkøler geotermisk energi Jordens kerne?

8. november 2016 kl. 10:565
Et par læsere vil gerne vide, om kloden bliver koldere, hvis man stjæler varme til geotermisk energi. Det svarer Geus på.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Arne Jensen har spurgt:

Hvis al opvarmning i husene skal foregå med geotermisk energi, altså at man 'stjæler' varme fra Jordens indre, så vil kloden jo blive koldere. Hvad vil det betyde for klimaet på Jorden?

I samme boldgade spørger Jeppe Sørensen:

Vil jordvarme, hvor man borer flere kilometer ned i jorden og udnytter varmen til at producere el og varme med, sætte kernerne i Jordens indre i stå og sætte Jordens magnetfelt ud af kraft?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvad vil der ske med Jorden, hvis hele verdens energi skulle komme fra jordvarme? Og hvor meget varme skal der tappes, for at sætte rotationerne i Jordens kerne i stå?

Læs også: Dansk metode kan lynhurtigt afsløre undergrundens sande temperatur

Seniorforsker hos Geus Trine Dahl-Jensen svarer:

Jorden indeholder en meget stor mængde varme og afgiver hele tiden varme ud til rummet – varmeflux (Heatflow). Den ligger på gennemsnitligt 50-60mW/m2 på landjorden og er dels afkøling af varme fra Jordens dannelse, dels opvarmning pga. radioaktive materialer dybt i jorden. Dette foregår altså helt uden, at vi mennesker bruger af den energi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Set for hele jordkloden forbruger menneskeheden ca. 500 exajoules energi (0,05 x 1.021 joules) på alt – opvarmning, bilkørsel, strøm, fly osv. Hele jordkloden producerer ved varmeflux i alt 1,5 x 1.021 joules. Så der er nok at tage af, især hvis det kun er til opvarmning af huse. Men jordkloden modtager ca. 5.000 gange mere energi fra Solen end varmefluxen – så det er også en meget god kilde.

Så når vi bruger jordvarme, 'stjæler' vi godt nok varme fra jordkloden, men ikke mere end den alligevel vil afkøle. Vores varmeforbrug ændrer eller fremskynder ikke denne afkøling. Og der er varme nok til mange milliarder år, inden den er helt afkølet.

Læs også: Statoil bag verdens varmeste geotermiske brønd

Jordens magnetfelt dannes i Jordens ydre kerne, som ligger fra 2900 km under Jordens overflade til 5.200 km under Jordens overflade. Den består af jern og nikkel og er flydende, og magnetfeltet dannes i de strømninger, der er i den ydre kerne.

Så langt ned kan vi slet ikke bore, og vores udnyttelse af varmeflux (og alle andre boringer, vi laver) forstyrrer slet ikke dannelsen af magnetfeltet. Engang langt ud i fremtiden – om mange milliarder år – vil Jordens indre være kølet af og den ydre kerne størknet, og så vil Jordens magnetfelt være betydeligt mindre end i dag.

Jorden indre kerne er netop størknet jern og nikkel, hvilket blev opdaget i 1936 af den danske forsker og seismolog Inge Lehmann – læs mere her:

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
8. november 2016 kl. 21:25

John Larsson har jo ganske ret. Men lokalt kan man faktisk godt komme til at gøre skade på naturen: I Californien er der flere steder, hvor der har været gejsere p.gr.a. geotermisk varme i vulkansk område. I sidste halvdel af 1900'erne fandt man på at etablere en række kraftværker, som skulle forsyne de store byer med el-energi. Men efter nogle år blev området, som man udtog energien fra, koldere - og så stoppede el-kraftværkerne. Kystbyerne kom til at mangle strøm. I dag står kraftværkerne stille som store rustbunker. Hvis man IKKE havde udnyttet den geoterme varme til el-kraft, så havde der stadig været gejsere. Så, mennesket kan godt køle jordskorpen - lokalt. Men der er langt ned til Jordens kerne, så effekten på hele klodens varmebalance er nok ikke så stor.

4
8. november 2016 kl. 18:42

Man regner med 50 til 60mW/m2 som gennemsnitlig varmestrøm. Det er vel hvad man ser på faste jordoverflader, men hvordan ligger det med varmestrømmen i oceanbunden. Den ligger 4000m nede, og altså lidt tættere på kernen, desuden er havet dernede blot nogle grader over 0. Alt andet lige burde varmestrømmen altså være større.

3
8. november 2016 kl. 12:55

Skal det forstås, således at jordens faste kerne er umagnetisk?

2
8. november 2016 kl. 12:02
1
8. november 2016 kl. 11:29

...er vel, at vi slet ikke behøver at regne på størrelsen af vores forbrug i forhold til noget som helst. Energien går jo ikke tabt. Det eneste der sker, at den istedet for at gå direkte fra jorden til atmosfæren nu går fra jorden, gennem vores huse og til atmosfæren. Men kan ikke bruge energi i den forstand at den så ikke findes mere. Energi er kun til låns. Entropi og fri energi er til gengæld en helt anden sag. Desværre er det over 30 år siden jeg fik 13 til eksamen i termodynamik på DTH, så tingene står ikke så tydeligt.