Spørg Scientariet: Afkøler geotermisk energi Jordens kerne?
Vores læser Arne Jensen har spurgt:
Hvis al opvarmning i husene skal foregå med geotermisk energi, altså at man 'stjæler' varme fra Jordens indre, så vil kloden jo blive koldere. Hvad vil det betyde for klimaet på Jorden?
I samme boldgade spørger Jeppe Sørensen:
Vil jordvarme, hvor man borer flere kilometer ned i jorden og udnytter varmen til at producere el og varme med, sætte kernerne i Jordens indre i stå og sætte Jordens magnetfelt ud af kraft?
Hvad vil der ske med Jorden, hvis hele verdens energi skulle komme fra jordvarme? Og hvor meget varme skal der tappes, for at sætte rotationerne i Jordens kerne i stå?
Læs også: Dansk metode kan lynhurtigt afsløre undergrundens sande temperatur
Seniorforsker hos Geus Trine Dahl-Jensen svarer:
Jorden indeholder en meget stor mængde varme og afgiver hele tiden varme ud til rummet – varmeflux (Heatflow). Den ligger på gennemsnitligt 50-60mW/m2 på landjorden og er dels afkøling af varme fra Jordens dannelse, dels opvarmning pga. radioaktive materialer dybt i jorden. Dette foregår altså helt uden, at vi mennesker bruger af den energi.
Set for hele jordkloden forbruger menneskeheden ca. 500 exajoules energi (0,05 x 1.021 joules) på alt – opvarmning, bilkørsel, strøm, fly osv. Hele jordkloden producerer ved varmeflux i alt 1,5 x 1.021 joules. Så der er nok at tage af, især hvis det kun er til opvarmning af huse. Men jordkloden modtager ca. 5.000 gange mere energi fra Solen end varmefluxen – så det er også en meget god kilde.
Så når vi bruger jordvarme, 'stjæler' vi godt nok varme fra jordkloden, men ikke mere end den alligevel vil afkøle. Vores varmeforbrug ændrer eller fremskynder ikke denne afkøling. Og der er varme nok til mange milliarder år, inden den er helt afkølet.
Læs også: Statoil bag verdens varmeste geotermiske brønd
Jordens magnetfelt dannes i Jordens ydre kerne, som ligger fra 2900 km under Jordens overflade til 5.200 km under Jordens overflade. Den består af jern og nikkel og er flydende, og magnetfeltet dannes i de strømninger, der er i den ydre kerne.
Så langt ned kan vi slet ikke bore, og vores udnyttelse af varmeflux (og alle andre boringer, vi laver) forstyrrer slet ikke dannelsen af magnetfeltet. Engang langt ud i fremtiden – om mange milliarder år – vil Jordens indre være kølet af og den ydre kerne størknet, og så vil Jordens magnetfelt være betydeligt mindre end i dag.
Jorden indre kerne er netop størknet jern og nikkel, hvilket blev opdaget i 1936 af den danske forsker og seismolog Inge Lehmann – læs mere her:
