Spørg Læserne: Hvorfor stopper brændeovnens blæsere altid i samme position?
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Spørg Læserne: Hvorfor stopper brændeovnens blæsere altid i samme position?

Illustration: PEXELS

Søren Hetland Basse har skrevet:

Jeg har 2 stk. canadiske Ecofan-blæsere placeret på min brændeovn. Brændeovnen er stor, og der er et skorstensrør i midten.

De to blæsere står forrest på ovnen og er orienteret i vinkel til hinanden. Der er 39 cm mellem navene på blæserne. Den venstre starter først, når ovnen tændes, fordi luftindtaget og døråbningen er i den side; den højre kører længst tid, når ovnen går ud - af samme årsag.

Ecofan drives af en lille el motor, som får strømmen fra temperaturforskellen mellem den varme underdel og den koldere overdel.

Ovnen agerer stelforbindelse mellem de to underdele. Men ingen forbindelse mellem de to overdele, som er isoleret fra underdelene.

Jeg har observeret, at på trods af at der ikke er nogen forbindelse mellem de to propeller/ el motorer, og på trods af at de ikke stopper samtidig, står propellerne i SAMME (ikke spejlet) position de allerfleste morgener.

Havde det været random, ville de kunne stoppe i samme position en sjælden gang, men det er kun i sjældne tilfælde, at de IKKE stopper i samme position!

Såfremt jeg ikke skal ty til det overnaturlige, må der finde en fysisk form for synkronisering sted!

Giv et bud i kommentarsporet herunder!

Spørg Scientariet

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til Scientariet.

Det skyldes nok mest lidt varierende modstand i lejer og kommutator plus måske magnetfeltet der kan holde lidt igen.
Hvis jeg ikke tvinger den i gang vokser hastigheden ret hurtigt, når den selv starter, svarende til at der var lidt modstand der skulle overvindes.
Det imponerende ved motoren er faktisk at vingen drejer meget langsomt 20 grader, før den rigtig tager fat.

  • 1
  • 0

Mange blæsere har børsteløse motorer med permanente magneter. Magneterne vil i hviletilstand trække motorens anker mod laveste energitilstand, dvs. korteste afstand mellem magneter og jern. Der er normalt kun en lille håndfuld positioner til rådighed.

Hvis jeg har ret, kan du ved at dreje blæseren med en finger let mærke det.

  • 8
  • 0