Spørg Læserne: Hvorfor lyser dioderne, når de er slukket?

Anders Buus Petersen skriver:

Jeg er i forbindelse med lidt tilfældigt natteroderi stødt på et underligt fænomen.

Jeg har for et stykke tid siden erhvervet ny belysning til mit akvarium, som består af 3 rækker diodelys, naturligvis fra et velrenommeret akvariefirma, så det er for en gangs skyld ikke hjemmelavet.

Det er et af de steder, der er meget at spare, da der jo er lys på hele dagen.

Nå, men i forbindelse med, at jeg gik forbi akvariet i nattens mulm og mørke (hvor fisk forventes at sove), og mit nattesyn var intakt, kunne jeg konstatere, at et antal af dioderne lyste meget svagt. Eftersom formålet med at skifte til dioder netop var at spare på strømmen, var jeg en lille smule foruroliget.

En nærmere undersøgelse viste, at de gik ud, når stikket blev trukket ud af de billige tænd-sluk-ure, jeg anvender.

Og det var to forskellige typer tænd-sluk-ure, så jeg har konkluderet, at det må være et generelt problem.

Eftersom vi alle jo gerne vil reducere vores strømforbrug, ville jeg derfor høre, om der er nogle i læserskaren, der enten kender denne problematik, ved hvad der sker, eller kan komme med et bud på, hvad der sker i et simpelt relæ, som man antager er slukket?

Betyder det så, at alle dioder, som jo efterhånden er ved at vinde indpas, står og lyser, selv når de er slukket?

Jeg er blot en simpel maskiningeniør, som kender meget lidt til moderne belysningsteknik og strømforsyninger til dioder, som jo trods alt skal transformere ned fra 220 V til ganske få milliampere(?) for ganske få kroner?

Fiskene er glade for det, det er helt sikkert, men det kan osse være, jeg har fundet en metode til at nasse strøm fra nettet med slukkede kontakter?

Kan du hjælpe Anders med et svar på, hvad der foregår? Så skriv det i kommentarfeltet herunder!

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er såmænd ikke sikkert. Lysdioder starter med at lyse helt nede fra mikroampere strømme, så der skal ikke mere end noget kapacitet mellem nogle ledninger til, før man kan se svagt lys i dem. Hvis man tager en lysdiode og sætter det ene ben til jord, og sætter en finger på det andet, så lyser den svagt, bare på det lysnet-brum man selv samler op som antenne.

 • 22
 • 2

Jeg er næsten sikker på at det er en "svag spænding" så dioderne tænder med det samme, ligesom de "gamle radiorør" når du trygge på knappen. Det er for at sikre, at man ikke skal vente på at lyset kommer. Der er jo stadig væk LED lamper, hvor man venter i et antal sekunder før den fulde styrke er opnået.

 • 1
 • 18

Jeg er sikker på at der er noget 230v i dit akvarie der står og lækker lidt. Har oplevet det samme, indtil at jeg jordede låget og strømforsyningen til lampen.

 • 3
 • 2

"de gik ud, når stikket blev trukket ud af de billige tænd-sluk-ure" Der må åbenbart gå strøm gennem uret for at nå frem til lamperne når stikket er i og uret har slukket for sin udgang. Dioderne kan ikke lyse på reststrøm så mange timer efter at relæet er klikket.

Timeren og relæet skal bruge strøm for at virke, og noget af strømmen går så (baglæns i urets styreelektronik) videre gennem timerens udgangsstik, så ja, det kan godt være urets styreelektronik der halter, men det er næppe en fejl, bare dårligt design hvor ensretteren kun gør sit job halvt. Prøv at måle hvad vekselspændingen er i timerens udgangsstik; jeg gætter på 50 volt.

Man kan måle effekt (+spænding og strøm) med en løs elmåler til 100kr, men under et par watt er den næppe særlig præcis http://www.harald-nyborg.dk/p1054/sartano-...

24 timer * 365 dage = 8760 timer/år. Hvis den bruger 1watt, er det 9kWh*2kr <> 20kr/år.

Jeg havde engang et meget billigt mekanisk tænd/sluk-ur; den blev så varm uden belastning at jeg smed den ud, dels pga. brandfare, dels fordi den ville være dyr i drift med al den spildstrøm.

 • 4
 • 1

Ref Allan Stampe Kristiansen

Det må være meget dårlig designet styreelektronik der er anvendt ellers er den defekt....

Jeg hælder nok også til styreelektronikken. Jeg har oplevet nøjagtig samme problem med 2 stk elektroniske tænd/sluk ure og det er samme problem med min bevægelsessensor ude i carporten. Jeg har prøvet at bytte 1 af de elektroniske tænd/sluk ure med en gammeldags mekaniske (den med skiven hvor man klikker nogen tappper ind og ud) hvilket løser problemet.

 • 7
 • 2

En elektrikers erfaring kan hilse og sige at dette problem tit ses. En lidt ældre afbryder i et hus, kan sagtens - i slukket tilstand - lukke over 10 v igennem kontakten. Således kunne kontaktsættet i dine "billige" ure også sagtens lide af denne sygdom. Dette vil naturligvis også kunne generere en så lille effekt at det er nok til at give et svagt lys i dine led pærer.

En løsning kunne være, at sætte en modstand ind i kredsen, til at "æde" den lille effekt, i stedet for led pæren. Dette vil dog ikke løse problemet med at du kommer til at betale for strømmen alligevel ;)

En lille historie fra elektrikeren hverdag: Vi har før fundet lappe løsninger hvor andre elektrikere har sat en 30w glødepære på loftet, for at undgå dette problem, eller for at få lysdæmpere til at virke på de små effekter ;) Fusk findes der nok af :)

 • 5
 • 3

Kunne det tænkes at der sidder et RC led over kontakten i uret?

Sandsynligvis er strømmen så lille at du ikke kan måle den, uden du har noget ret følsomt måleudstyr.

 • 5
 • 0

induceret strøm i ledningen forårsaget af de parallelt liggende elledninger i installationen fra vægkontakten til udtaget

Også min konklusion. Har præcist samme samme situation med en loftlampe i soveværelset... Hyggeligt nok, men alligevel ;-)

..så et sted en 'dims' der blev sat parallel med pæren som skulle stoppe 'spøgelses lyset' - og sikre at lysdæmpere fungerede med dæmpbare LED'er. Nogen ideer til hvad det kan være? Kan man lave noget selv??

 • 0
 • 2

Kunne det tænkes at der sidder et RC led over kontakten i uret?

Det var også min første tanke. Men jeg tror at kondenstatorene gemmer sig i netfilterne. Hvis du har en fordelerdåse med jord, som er tilsluttet en stikkontakt uden jord vil dette kunne ske. Et apparat med netfilter vil så sende ca. 115V ud på jordledningen. Hvis dit tænd og sluk ur kun indeholder en et polet kontakt, så vil din afbrudte akvarie lampe være tilsluttet en Null leder og en jord med de 115V. Det netfilter der er i akvarie lampen, vil så koble ca. 50V tilbage på den afbrudte faseleder. Prøv at fjerne de andre forbrugere på fordelerdåsen. Og se så at få etableret den jordleder.

 • 5
 • 2

Lyskilden med LED'erne lyser bare så godt den kan, med den mængde strøm den nu kan trække. (Det er unødvendigt at have ekstra kredsløb der blokere for strømmen gennem LED'erne, hvis forsyningsspændingen er "for lav", i de billigere lyskilder, der ikke er designet til at afkode duty cycle fra TRIAC-lysdæmpere.) Når den lyser, selv flere timer efter der var slukket for den direkte tilslutning til 230 V, kan det kun skyldes at der stadig løber strøm igennem lyskilden, ad indirekte veje.

Hvis afbryderen ikke er mekanisk, men lavet med en elektronisk "solid state" afbryder (TRIAC + hjælpe-komponenter), vil de normalt have en lækstrøm igennem afbryderen, stor nok til at drive fx et digitalur med LED-display.

Hvis afbryderen er mekanisk, kan der dannes gnister over kontaktfladerne når en større strøm afbrydes, og for at undgå det, vælger nogen at sætte en kondensator hen over afbryderen. Sådan en kondensator leder også 50 Hz AC, men i meget begrænset omfang (typisk under 1 mA), men nok til at få en LED til at lyse svagt.

Det var to måder at en "lækstrøm" løber forbi en afbryder, og der er mange flere. Fx gennem netstøjsfiltre inde i diverse strømforsyninger. Så det er ikke altid åbenlyst hvordan kredsløbet er.

Lækstrømme har "altid" været der, men er blevet synliggjort af effektive LED'er.

Angående spildt energi, så er LED'er mere effektive ved svagt blus, så hvis lyset kun lige er synligt i et mørkt rum, er forbruget nok under 100 mW, eller mindre end 0,9 kWh/år. (Hvis lyskilden trækker over 1 W, er det formentlig også synligt i et oplyst lokale (hvis man kigger efter).

 • 8
 • 3

Har jeg besluttet at: Alt det der slukkes ikke står og "ulmer" men slukkes helt. Det har kunne lade sig gøre indtil nu. Selvom jeg driver en lille IT-virksomhed med MANGE dimser..

 • 3
 • 3

"En lidt ældre afbryder i et hus, kan sagtens - i slukket tilstand - lukke over 10 v igennem kontakten"

Så sidder pæren stadig og bruger strøm, nu kan du bare ikke se det mere. Der vil en bleeder nok ikke hjælpe alligevel.

Jeg har ikke lige kunnet finde nogle eksempler i datablade hvor en bleeder bliver nævnt, kun i forbindelse i brug med dæmpning. Send gerne et datablad på en driver der bruger det.

 • 0
 • 0

Hej Anders

Stort set alle de SunFlux LED lyskilder som vi designer og udvikler bruger aktiv bleeder - også de nyeste LED lyskilder med lysfarve ændring ved dæmpning (Ligner en halogen pæres dæmpning 100% med rød/organge farvning af lyset ved dæmp. - 1900K-2700K)

Bare en SunFlux lyskilde i samme kredsløb som de problematiske lyskilder, vil løse problemet med "spøgelseslys" pga. det indbygget aktive kredsløb... Det spare noget mere på strømmen end at bruge en modstand, eller skjult glødepærer - hvilket jo er temmelig farligt...

Mvh. Mike www.prolys.dk

 • 4
 • 4

Find dig nogle LED lyskilder med indbygget aktiv bleeder kredsløb - er normal indbygget i de bedre LED lyskilder - så undgår du "spøgelseslys" og får et flimmerfri og behageligt lys som de gamle halogen og glødepærer..!

Det kommer an på så meget. Hvis den bleeder skal være effektiv i alle installationer, skal den være ret heftig - eller intelligent. Det koster enten energi eller penge til en dyrere lyskilde/styring.

Årsagen til "blinkende" eller "svagt lysende" LED kilder er typisk :

Kapacitiv kobling mellem ledere i installation C / R-C led i parallel med kontakter / Triacs i styre-enheder / dæmpere

Rent energimæssigt har det meget lidt betydning, men det kan se sært ud. Det bunder i både den måde vi opfatter lys på, og den måde LED og styringer er opbygget.

 • 2
 • 0

Hej Christian

Nej den behøver ikke at være særlig kraftig, det er derfor at vi kan indbygge det i stort set alle vores lyskilder. Der er typisk ikke tale om særlig høje effekter i de installationer med problemet, i værste fald kommer vi op på 5-250mW hvilket nemt kan håndteres af en aktiv bleeder (intelligent driver chip).

Så det basale problem ligger nok i at mange producenter ønsker at spare et par kroner i produktionen, og dermed fravælger at løse dette problem...

Mvh. Mike www.prolys.dk

 • 3
 • 2

Nej den behøver ikke at være særlig kraftig, det er derfor at vi kan indbygge det i stort set alle vores lyskilder. Der er typisk ikke tale om særlig høje effekter i de installationer med problemet, i værste fald kommer vi op på 5-250mW hvilket nemt kan håndteres af en aktiv bleeder (intelligent driver chip).

Så det basale problem ligger nok i at mange producenter ønsker at spare et par kroner i produktionen, og dermed fravælger at løse dette problem...

Jeg er skam bekendt med de aktive løsninger, og har selv været en del af at udvikle en. Men det er ikke sådan at det er "bare lige" og "uden omkostninger".

Se blot hvad dine egne dæmpbare kilder koster vs standard. Uden at kende dine produkter, er de sikkert fine - men det er jo ikke gratis :-)

I min optik er levetid en langt vigtigere parameter, her er der i den grad plads til forbedring. LED lyskilder der bare dør er helt normalt............Måske er det marginalt bedre end de konventionelle "lavenergipærer" baseret på "snoede lysstofrør" - som er en katastrofe - men LED er heller ikke godt.

 • 2
 • 1

Hej, Ja du har ret i at det ikke er gratis at leverer LED lyskilder med langtidsholdbare og intelligent driver. Og i samme omgang skal det også bemærkes at vores lyskilder har et meget bedre lys end "standard" lyskilder (Ra96 og CTC kontrol)... Det koster jo også ekstra, men til gengæld skal du ikke købe så mange LED lyskilder over tid som med "standard" LED lyskilder... så der spare du jo den ekstra omkostning hjem igen...

Mvh. Mike www.prolys.dk

 • 3
 • 2

..en omskifter kontakt i stedet for en alm 1-polet afbryder: Se illustration her: http://www.dslreports.com/speak/slideshow/... fra: http://www.dslreports.com/forum/r29769855-...

Selvfølgelig kun relevant for os der køber billige LED pærer...

...dimsen er også fundet igen: http://www.fibaro.com/manuals/en/FGB001-By... https://media.dustin.eu/image/148561/500/5... virker sikkert også med de billige LED pærer - som så pludselig blev dyre.

Men hvad er der inden i?? Noget der let kan kopieres??

 • 0
 • 0

Efter at have sat en billig LED pære i, så kunne den lyse, når man rørte ved metalskærmen. Der skal med andre ord utrolig lidt til at få den til at lyse.

Jeg har samme problem med nogle lamper i gangen, der er sat til via korrespondance. De lyser hele tiden meget svagt, selvom der er slukket.

Men det er kun de gamle helt billige LED, der har problemet.

Installationerne vi taler om er fra 1982, og virker ganske fornuftig udførte.

 • 3
 • 0

Kender problemet Kapacitiv afledning (bla mod jord) giver energi nok til at drive svagt lys på Lysstofrør og Billedrør samt LED, så de kan lyse.i mørket. Dog, energiforbruget er her uden praktisk betydning.,

Løsning: mekanisk/galvanisk afbrydelse hvor BEGGE poler afbrydes med relæ, Hvis relæet sidder på print, kan der være lidt kapacitet i printet, der kan drille. :o) så gammeldags ledningsmontering er sagen. Held og lykke !

Mvh Søren Jessen

 • 4
 • 1

Prøv at vend tænd/sluk-uret en halv omgang i stikdåsen. Hvis den vender "forkert" afbryder du nul-ledningen i stedet for fasen.

Virkede hos mig.

/Brian

 • 7
 • 1

Havde fænomenet med en lyskæde, hvor jeg målte strømmen med slukket ur (mekanisk afbryder) til knap 10 uA. Fandt samtidig ud af, at hvis kæden var tændt og tilsluttet via en forlænget ledning (af udendørstypen), var der svagt lys, hvis jeg skilte ledningen ad ved samlingen. Indtil jeg slap den ene af enderne. Når jeg atter samlede den tabte ende op, kom det svage lys tilbage (med hver del af samlingen i hver sin hånd). Dér opgav jeg at gøre noget ved problemet og lærte at leve med det.

 • 3
 • 1

Det er ikke kun lysdiodelamper, det ses ved. Jeg har observeret det samme i en sengelampe med sparepære med lysstofrør. Vi antager at det er fasen og ikke nullederen som afbrydes i kontakten. Forklaringen med kapacitiv forbindelse eller noget RF signal kan nok godt være årsag.

 • 1
 • 0

I gamle dage skete det, at radiatorer og brødristere på umiddelbart uforklarlig vis kunne spille radio Moskva: Inducerede fejlstrømme, det var, hvad det var.

Blokadekredsløbene til LED kan nemt koste mere en de par mikroampere, der ind imellem bliver induceret dér. Det svage lys ville jeg mere opfatte som en pudsighed end et problem.

 • 1
 • 1

Jeg havde for nogle år tilbage problemer med en LK lysdæmper som gav blik om natten på en LED-24V-setup. Problemet blev løst med en lille kondensator og en modstand.

I tilfældet med en svag konstant lysende LED-pære ville jer på lavspændingsiden indsætte en lille 100K/10K modstand. Ja - det bruger lidt strøm - men det virker.

 • 0
 • 1

I mit tilfælde med lyskæden er der ingen lavspændingsside. Lyskæden er Sirius' 220V udendørskæder med 100 dioder i en kreds, så der kan ikke indsættes modstande. Prøv selv testen, hvis I tvivler

 • 0
 • 0

Jeg har set fænomenet på lyskilder som lige er blevet slukket. Disse kan godt lyse svagt i 10-15 minutter. Et fænomen som ligger i driveren, som sandsynligvis har en kondensator i udgangen til at udglatte strømmen.

Men at det skulle være et permanent fænomen har jeg aldrig oplevet, og jeg har ellers installeret billigt LED udstyr fra Hongkong i hele huset, længe før LED blev udbredt.

Dog er der kommet nye lyskilder på markedet som ikke benytter en driver, men går direkte på. Jeg har ikke haft skilt dem ad, men jeg er sikker på at det blot er ca 66 lysdioder som er seriekoblede så spændingsfaldet er 240V. En lækstrøm vil med garanti kunne få disse til at lyse, og den tæller på el-måleren.

 • 1
 • 0

I quickly realised that the problem was capacitive and caused by the wiring running together in the same plastic channel. It seems as has been written here by others that it is the early, cheap LED lamps which did this. I changed one of them to a modern LED bulb and the problem stopped. This was my early test area for which LED bulb were best value for money off e-Bay and I had several types in the two light fittings. I just swapped one from the non-lighting to the lighting fitting and it stopped immediately. They're still 8 years on lighting our conservatory, so not too bad, despite this minimal hiccough. The amount of power being taken from the other, paralle,l cable must be infinitesimal!

Regards

David Walland

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten