Spørg Læserne: Hvorfor hopper kedlen på induktionskomfuret?

Vores læser Allan Larsen spørger:

Vores nyanskaffede induktionskomfur er hurtigt og effektivt, men den tilsvarende nyanskaffede kedel - naturligvis af den rigtige slags til induktion - hopper rundt på pladen samtidig med, at det buldrer og sprutter fra den. Det er faktisk tilfældet, at kedlen ikke står stille på pladen under opvarmning ved næsthøjeste trin ud af i alt ti. Hoppene aftager i højden ved hvert lavere trin og ophører naturligvis, når vandet går af kog.
Hvad skyldes denne meget urolige adfærd for en i øvrigt død genstand tilsat noget vand?

Har du et bud, så skriv i kommentarfeltet herunder:

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

også med pander, gryder osv? Min Bosch induktionskogeplade til en middelmådig pris af 3.800 kr gjorde ikke noget af den slags. Jeg har både almindelige tefalpander, en støbejernspande, Tefal Aluminumsgryder og en enkelt meget meget tyndbundet stålgryde. Man kan hører en summen som tiltager jo mere der skrues op, men ingen hoppende gryder :) Jeg vil nærmere mene at mit komfur måske"sugede" en smule i gryden/panden.

  • 0
  • 0

Kunne det være resonans, eddycurrents eller lignende? Det ville være en fordel med en video!

Jeg har selv døjet med en bestemt gryde der vibrer voldsomt på en alm kogeplade i opvarmningsfasen. Den eksakte forklaring er jeg ikke nået frem til, men gryden er af rustfast 18/8 stål med en ganske svagt udad hvælvet bund. Den vipper med en frekvens på 3-7 hz og dette kan ændres ved at røre i den eller lægge noget tungt på den. Jeg forventer det er en varmemotoreffekt, der skyldes udvidelse af stålet, når det rører pladen, i kombination med indholdets kølende virkning og stålets dårlige varmeledningsevne. Men dén forklaring holder vist ikke for en induktionsplade!

  • 0
  • 0
  • hvis der er lidt vand under den - og det er der ofte, for man rammer ikke altid lige plet, når man fylder kedlen.

Den hopper naturligvis, fordi vandet koger under kedlen i løbet af ingen tid. Det burde dog ophøre når alt vand er fordampet. Jeg tager normalt kedlen af og tørrer den af underneden før den bliver sat tilbage. Herefter ingen problemer

  • 4
  • 0

Et induktionsplade virker ved induktion. Under glaspladen sidder en spole som genererer et skiftende magnetfeldt, som skiftevis tiltrækker og frastøder kedlen. Så en let kedel kan lette lidt fra pladen når den frastødes af magnedfeltet. Det fungerer som en transformer uden sekundær spole, og hvor kedlen er kernen. Og da der ikke er en sekundær spole hvorfra der drænes energi, så vil energien afsættes i kernen i form af varme.

Prøv at sætte din tunge støbejernspande på komfuret, så er der ikke noget, der hopper - det er den for tung til.

  • 4
  • 0

"Når alt andet er forsøgt, så læs brugsvejledningen". I Bosch PIN...F... Kogesektion brugsanvisning side 9, står der bl.a. "Ved brug af kogegrej af forskellig størrelse eller forskelligt materiale kan der opstå støj eller vibrationer, der på ingen måde påvirker zonens korrekte funktion."

  • 5
  • 0

18/8 rustfrit stål , er austenitisk og dermed ikke ferromagnetisk, hvorfor det ikke er velegnet til induktionsopvarmnlng. Ved anskaffelse af kogegrej er det en god ide at teste bunden med en magnet. Suger magneten sig fast til bunden, er grejet egnet for induktionsopvarmning.

  • 0
  • 0

Vær opmærksom på at man sagtens kan købe gryder, potter og pander lavet i 18-8 rustfrit stål (austenitisk = ikke magnetisk), som alligevel virker med induktionskomfur. De er i så fald udstyret med en bund lavet i ferritisk (magnetisk) stål eller har alternativt små 'knapper' af magnetisk stål presset ind i bunden. Det sidste ses nemt fra undersiden. Mener at sidstnævnte princip også anvendes til kogegrej i aluminium.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten