Spørg Læserne: Hvorfor er der så stor forskel på luftaffugtere?
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Spørg Læserne: Hvorfor er der så stor forskel på luftaffugtere?

Finn J. Nielsen spørger:

Hvorfor er der så stor forskel på luftaffugteres effektivitet målt som liter kondensat/kWh?

Vi står over for investering i en ny luftaffugter, som vi benytter til at tørre tøj i kælderen. Jeg fandt for et stykke tid siden en svensk test udført af Statens Tekniske Forskningsinstitutt. Den viste en forbløffende stor forskel på ydeevnen af de enkelte maskiner, der blev angivet ved liter kondensat/kWh. Det fik mig til at undre mig over, hvor denne store forskel kunne komme fra. De er jo alle opbygget som en simpel kølekreds med kondensator og fordamper siddende i samme luftstrøm. Der er vel ikke betydelige forskelle i de anvendte kompressorer og kølemidler, så man må forvente nogenlunde ens termodynamiske forløb i de enkelte maskiner.

Hvorfor måles der så en betydelig forskel i effektiviteten?

Har du et bud på et svar? Så skriv det i kommentarfeltet herunder.

Spørg Scientariet

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til Scientariet.

Jeg tror at de billigste affugtere virker vha. af et peltier-element.
Så er der løsningen med en kølemaskine, som du nævner.
Den mest energi-effektive løsning, ville muligvis være at blæse luften igennem et eller flere "tæpper" af vand som har en temperatur som er lavere end luftens dugpunkt. Herved vil noget af luftens fugt kondensere på vanddråbernes overflade.

  • 1
  • 3