Spørg Læserne: Hvorfor er der så stor forskel på luftaffugtere?

Finn undrer sig over forskellen på de luftaffugtere, man kan købe.

Finn J. Nielsen spørger:

Hvorfor er der så stor forskel på luftaffugteres effektivitet målt som liter kondensat/kWh?

Vi står over for investering i en ny luftaffugter, som vi benytter til at tørre tøj i kælderen. Jeg fandt for et stykke tid siden en svensk test udført af Statens Tekniske Forskningsinstitutt. Den viste en forbløffende stor forskel på ydeevnen af de enkelte maskiner, der blev angivet ved liter kondensat/kWh. Det fik mig til at undre mig over, hvor denne store forskel kunne komme fra. De er jo alle opbygget som en simpel kølekreds med kondensator og fordamper siddende i samme luftstrøm. Der er vel ikke betydelige forskelle i de anvendte kompressorer og kølemidler, så man må forvente nogenlunde ens termodynamiske forløb i de enkelte maskiner.

Hvorfor måles der så en betydelig forskel i effektiviteten?

Har du et bud på et svar? Så skriv det i kommentarfeltet herunder.

Spørg Scientariet

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til Scientariet.

Kommentarer (20)

Jeg tror at de billigste affugtere virker vha. af et peltier-element.
Så er der løsningen med en kølemaskine, som du nævner.
Den mest energi-effektive løsning, ville muligvis være at blæse luften igennem et eller flere "tæpper" af vand som har en temperatur som er lavere end luftens dugpunkt. Herved vil noget af luftens fugt kondensere på vanddråbernes overflade.

 • 1
 • 3

 • spørgsmålet om kælderens opvarmning.
  Som hovedregel er en vis kælderopvarmning hensigtsmæssig.
  Hvis der er en (gammel) gaskeddel med varmetab, så er elvarme fra affugteren måske dyr.
  Hvis der istedet benyttes radiatorer (fordi kedlens tab er lille eller opvarmningen er fjernvarme), så kan det totale regnskab være godt.
  Affugteren er jo også en varmepumpe, hvor fordampningsvarmen frigives.

Så, når der kommer et teknisk svar, så husk: energien bliver ikke væk - den slippes løs i kælderen - hvor der måske er brug for den.
Og der kommer med sikkerhed mere varme ud, end elenergi kommer ind (fordampningsvarmen slippes løs).
Måske er alternativerne billigere, men sort- hvidt er der ikke (liter/kWh).

 • 8
 • 0

... er der nogen der kan uddybe:

Citat fra artiklen der linkes til tidligere:
"Der ses altså ikke samme energispild, som hvis man leder den varme damp direkte ud i omgivelserne, eller bruger energi på at kondensere dampen."

Den første del med at udlede dampen forstår jeg godt er en dårlig løsning set ud fra et energimæssigt perspektiv (men så er fugten helt væk :-)

Derimod forstår jeg ikke rigtig det med at kondensere dampen bruger - eller måske rettere spilder - energi. Jeg formoder at der tænkes på en kondenstørretumbler.

Hvis man sammenligner kondenstumbler med en luftaffugter:

Med luftaffugter sker tørring ret langsom ved at varmen i rummet fordamper væden fra tøjet, hvorefter affugteren trækker vandet ud af luften. Varmen afgives til rummet og vandet hældes væk.

Tørretumbleren tørrer ved at tilføre en masse energi og fordampe fugten hurtigt. Den varme fugtige damp afkøles og energien frigives igen til tørretumbler og ud i rummet. Vandet hældes væk - og måske en del energi hvis vandet er varmt. Det er måske der "hunden ligger begravet" ???

Jeg har ikke en kondenstørretumbler og dermed ikke erfaring med en sådan --- men de steder hvor jeg har været på besøg medens en kondenstumbler kører synes jeg at fugtigheden i luften har været ret høj.

 • 1
 • 1

Jeg har ikke en kondenstørretumbler og dermed ikke erfaring med en sådan --- men de steder hvor jeg har været på besøg medens en kondenstumbler kører synes jeg at fugtigheden i luften har været ret høj.


Heller ikke jeg, bruger affugter, men det kunne jo være, at noget af den varme fugtige luft undslipper rummet, hvor tørretumbleren står (skal stå i lukket rum), og kommer ud i køligere rum hvorved fugtigheden i disse stiger. Ved brug af affugter hæves rumtemperaturen jo ikke.

 • 0
 • 4

Ved brug af affugter hæves rumtemperaturen jo ikke.

Jo den gør!
Medmindre du samtidig lufter ud.

Med mindre affugteren er kraftigt overdimensioneret giver det vel ingen mening, at have både udluftning og affugtning kørende på samme tid.

Så skal man tørre tøj i et kælderrum, med hjælp fra en affugter, så gælder det vel om at:

 1. Vælge det mindste rum, man kan have tøjet i.
 2. Sørge for at rummet er så hermetisk lukket, som muligt.
 3. Vælge den rette affugter, m.h.t. kapacitet.

Da fordampning af vand forbruger varme, er det vel også rimelig evident, at fortætning af damp afgiver varme. Så under de rette forudsætninger kan en rigtig valgt affugter også om vinteren holde varmen på det niveau, hvorover den arbejder bedst.

 • 1
 • 2

Prøv at se dette: http://www.billigaffugter.dk/brug-affugter...

Den mest energi-effektive løsning, ville muligvis være at blæse luften igennem et eller flere "tæpper" af vand som har en temperatur som er lavere end luftens dugpunkt. Herved vil noget af luftens fugt kondensere på vanddråbernes overflade.

Vi tørrer tøj i bryggerset. Der er der så en udsugning til varmegenindvindingsanlægget. Det fungerer faktisk ret fint men giver selvfølgelig en del kondensvand i anlægget, hvilket dog ikke er noget problem.

Vi supperer dog med at hænge tøjet drivhuset, mest for at lufte tøjet. Det bliver det dog ikke tørt af i vores våde vintre, så det er ofte ret vådt når det kommer ind for at tørre færdigt.

 • 1
 • 0

Finn J. Nielsen spørger:
Hvorfor er der så stor forskel på luftaffugteres effektivitet målt som liter kondensat/kWh?
Jeg savner kildehenvisning og testdata fra Finn så Finn må formulere sig mere præcist.

Liter kondensat pr døgn som producenten angiver er urealistiske høje ift. normal anvendelse.
Kun en affugter som opererer i et fugtmættet tørrerum med en høj temperatur vil fjerne den vandmængde som producenten angiver.
Bruger altid selv en affugter til tørring af tøj og tørretumbleren er derfor ikke anvendt det sidste halve år.
På 5 timer fjerner den 2½ liter vand fra tørrerummet for en enkelt maskinvask.
Wasco model DKA20E 20L fungerer fint og den giver god kvalitet til prisen.
Fungerer kun ved rumtemperatur over 15* C.
Ved lavere temperaturer opstår isdannelse på fordamperen.
Anvender også affugteren i Badeværelset - i udestuen - og flere andre steder.

 • 0
 • 0

Vi har en moderne tørretumbler fra Bosch med indbygget varmepumpe. Er ret imponeret over den, da der kun bliver en smule lunt i rummet hvor den står og kører. Kan anbefales. Det er vel sammen effekt som at tørre tøj med en affugter?

 • 0
 • 0

Nej, Jesper!
Jeg argumenterede jo for at en affugter hæver rumtemperaturen, Jesper.
Udluftning en var alene nævnt som eneste måde at undgå den hævede temperatur, Jesper!


Ja, præcis. Og det kunne jeg da ikke drømme om, at modsige...
Hvoraf læser du det?

Derimod er affugterens varmeafgivelse jo med til fremme tøjets afgivelse af fugt til den omgivende luft, og dermed fremskynde tørreprocessen.

Men, stadigvæk er det, at der ikke cirkulerer luft udefra vigtigt for effektiviteten - det vil jo være spild af energi, at skulle affugte cirkulerende luft, udover at skulle affugte vasketøjet.

Derfor min bemærkning om det lukkede rum - uden ventilation.

 • 0
 • 0