Spørg læserne: Hvordan virker denne drejeskive?
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Spørg læserne: Hvordan virker denne drejeskive?

Illustration: Ingeniøren

En K’er fra Fredericia er faldet over en beregnerskive, der har at gøre med måling af fugtighed i luften. Han vedlægger et par billeder og spørger vore (tilsammen) alvidende læsere om, hvordan den har været brugt:

Illustration: Privat
Illustration: Privat
Skiven og en detalje af toppen på den drejbare temperaturskala. Illustration: Privat

Hej Lynch.

Selve skiven benyttes til at beregne relativ fugtighed ud fra tør og våd temperatur. På bagsiden er der et tilsva­rende for højere temperaturer.

Men jeg har ikke kunnet finde ud af, hvad den ekstra drejelige skive skal benyttes til, og håber her på hjælp fra Bagsidens læsere.

Jeg kunne gætte på, at det igen var indstilling af tør temperatur yderst, og så giver en relativ fugtighed en %-værdi på de kurvede skalaer. Eks 20o C og 45 % RH giver 2% på skalaen. Og denne % stiger ved lavere relative fugtighed.

Jeg har forsøgt at gætte på, at det kunne være mængden af vand, der kræves for at befugte luften, men kan ikke få %-værdierne til at stemme med de normale beregninger, man benytter hertil.

Håber du/læserne kan hjælpe med en løsning herpå?

Med venlig hilsen

Henning Jensen

– – –

Selv om vi ikke får plads til at bringe dine fotos i fuld størrelse, håber jeg, at en læser kan genkende den schweiziske regneskive og komme med forklaringen på dens anvendelse.

/Lynch

Illustration: MI Grafik
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Den del af skiven der dækker ca. 270 grader af den ligner en konvertering mellem dugtpunktstemperatur og relativ fugtighed. Mon den har været brugt inden for meteorologien?

  • 0
  • 0

Det link som Kikael kom med, virker meget sandsynligt:
http://www.forum-outils-anciens.com/t2220-...
>>>>>
...."à calculer l’humidité relative de l’air en fonction des températures sèches et humides données par le psychromètre ainsi que de la pression atmosphérique. ".....

frit oversat = beregning af relativ luftfugtighhed ud fra et tørt thermometer og et fugtigt samt også ud fra lufttryk.
Man svinger et vådt ( dækket i vat og destilleret vand) og et tørt termometer rundt i luften og aflæser de to temperaturer.
Regneskiven vil så give luftens fugtighed - som relativ luftfugtighed.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten