Spørg læserne: Hvordan kører man mest effektivt ved lyskryds?
Hans Jørgen Nielsen spørger:
Man kommer kørende i sin bil med en vis fart og opdager et lyskryds med rødt lys forude. Man ved ikke hvor længe der har været rødt og heller ikke hvornår det måtte skifte til grønt.
Hvis man ønsker at opretholde højest mulig fart til lyset skifter, hvordan gør man det så mest effektivt?
Bevarer man farten kommer man måske for tidligt frem og må hugge bremsen i. Bremser man for tidligt er bilens inerti tabt for tidligt, selvom man giver lyskrydset mere tid til at skifte. Hvad er mest optimalt?
Husk at give tid og plads til en mulig opbremsning, hvis løsningen ikke er "vandtæt".
Vi lægger spørgsmålet ud til jer læsere. Har du et godt bud på et svar? Så skriv det i debatten nedenfor. Vi følger debatten og fremhæver gode svar
Spørg Scientariet er i dag redigeret af Julian Henlov, juh@ing.dk
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
og når der bliver gult, gives fuld gas så man rammer grønt med max km
er også en option. Bremsning hvis nødvendigt, kan foretages med motoren. Trædes koblingen ned, kan genstart af motor foretages ved genindkobling i passende gear. Skal der stoppes helt kan nøglevridning eller tilsvarende aktivitet genstarte motoren ved gult før grønt.
Når jeg ser lyset skifte til rødt slipper jeg ofte speederen og lader bilen motorbremse stille og roligt ned et gear ad gangen.
Moderne biler slukker nemlig helt for benzintilførslen ved motorbremsning og derved bruger 0 l/km modsat tomgangskørsel.
Yderligere spares der lidt på bremseskiverne og motoren kan sagtens holde til det.
Hvis man ved at der er rødt i lang tid, kan man bremse lidt så tidligt som muligt så der stadig er bevægelse i bilen når man når lyskrydset.
Jeg kan på min computer se hvad jeg bruger af energi på at frembringe bilen med 80 km/t og hvor meget jeg bruger ved at lade bilen gå i tomgang.
Jeg lader normalt bilen løbe farten af i tomgang fordi det er den brændstofbilligste måde at få farten af på.
7-800 meter i tomgang er billigere end at holde hastigheden yderligere 150 meter for så at lade farten løbe af med motorbremse.
Regn selv på det i stedet for at gøre det ene eller det andet på fornemmelsen ;)
Hvis du ofte kommer nogenlunde på samme tid til en lyskurve så indlær dig lyskurvens skifte frekvens.
Meget ofte kan jeg køre i egen "grøn bølge" - med et "råddent æg" mellem fod & speeder.
Ved et bestemt kloakdæksel i Østbanegade skal jeg holde præcis 50 Km/t -så glider det bare helt til Svanemøllen osv.
Ofter kan man skimte krydsende fodgænger lyskurve status og herefter i god tid afpasse evt. motorbremse.
Nøjagtig min anbefaling.</p>
<p>Det er jo bare svært at få folk til at køre således, når de ikke lærer det på køreskolen :-(
Præcis. Jeg husker stadig i sin tid da jeg tog kørekort hvordan kørelæreren gjorde nar ad en elev der foreslog motorbremsning. Det blev afvist med at "så kunne man ikke finde ud af at køre bil".
Begynd straks at motorbremse i det gear, du kører i, når lyset ses. Bliv ved med det, indtil du føler, at første bil/krydset kommer for tæt på i forhold til farten. Gear så ned (et eller 2 trin) og fortsæt. Til slut, hvis der ikke er mere plads, rul langsomt i 2. eller 1. gear med kobling nedtrådt, og begynd at accelerere igen, så snart bilen foran begynder at køre.
Nøjagtig min anbefaling.
Det er jo bare svært at få folk til at køre således, når de ikke lærer det på køreskolen :-(
Hvis sagen drejer sig om hurtigst muligt at komme videre, må det optimale være at køre med højst tilladte hastighed frem i krydset netop som det bliver grønt. Når man skal overhale - er det optimale, at køre langsomt tilpas langt bag den langsomtkørende og accellerere, så man når op tæt på forankørende med marchhastighed, netop når sidste modkørende er passeret. Forskellen til lyskurven er, at man ikke ved med sikkerhed, hvornår lyset bliver grønt. Det må betyde, at man skal køre "med stor sandsynlighed for at lyset bliver grønt". Det betyder desværre også, at du engang imellem får brug for at bremse hårdt op - men ikke så tit, hvis man har is i maven. En slags tommelfingerregel: Når man ca. 1 km fremme i byen ser en grøn lyskurv, så sæt farten ned til 30 km/h over 600 m. Accellerer derefter til 50 - 60 km/h og det passer (med næste grønne periode). Er lyskurven derimod rød, så hold farten på 50 - 60 km/h og den bliver grøn for dig. Mange gør modsat. Vi snakker jo ikke trafiksikkerhed - for så er det vigtigt, at den tværgående trafik "kan se din hensigt".
Der er efterhånden en del indlæg, der anbefaler motorbremsning, og det gør jeg også. Jeg følger selv altid følgende princip:
Begynd straks at motorbremse i det gear, du kører i, når lyset ses. Bliv ved med det, indtil du føler, at første bil/krydset kommer for tæt på i forhold til farten. Gear så ned (et eller 2 trin) og fortsæt. Til slut, hvis der ikke er mere plads, rul langsomt i 2. eller 1. gear med kobling nedtrådt, og begynd at accelerere igen, så snart bilen foran begynder at køre.
I langt de fleste tilfælde behøver jeg hverken at bremse eller at holde helt stille, før jeg igen kan accelerere fremad.
Motorbremse lukker helt for benzinen, og det er ikke korrekt, som én skriver, at ved stilstand + tomgang bruges ingen benzin: der bruges altid benzin i tomgang!
Det må være lidt som med racerbilerne, når de skal gennemkører et sving hurtigst muligt.
enten bremser man i sidste øjeblik og mister lidt hasighed.
Eller også bremser man blødt inden og kører en anelse hurtigerer igennem svinget.
det må værer et temperament spørgsmål.
Ja, det gør den, da styringen siger at motoren skal køre i tomgangshastighed når der ikke trædes på speederen. Når bilen motorbremses, kører motoren med højere omdrejningstal end tomgang. Du kan prøve at køre 40km/t i 2. gear. Slip speederen helt og se hvad der sker. Når den når under tomgang tilkobler indsprøjtningen igen.
Min datter har sin egen næsten skudsikre måde. Hun kører ambulance og kan sætte udrykningen til inden hun når krydset. Det giver rigelig mulighed for at komme relativt sikkert over. Øvelsen kunne også ske i andet udrykningskøretøj f.ex. en politibil ;o)
[...]
Ja der skal accelereres efterfølgende, men man har ikke spildt energi på at varme bremseskiverne op og man accelererer mod lavere vindmodstand. Desuden spilder man ikke brændstof på tomgang. 0 km/t ved 800rpm giver jo 0 km/l.
Vrøvl. Din antagelse er helt forkert. 0 km/l er et uendeligt højt brændstofforbrug. I den modsatte ende af skalaen har du uendeligt antal km/l - eller som boardcomputeren i de fleste biler skriver: 99 km/l
Ved at holde i tomgang spilder man netop brændstof på ingenting. Hvilket du også er kommet frem til i din udregning.
Moderne motorer laver fuelcutoff ved speederløft. Først når motoren når under den fastsatte tomgangshastighed begynder motorstyringen igen at sprøjte brændstof ind i motoren.
Nedenstående tilgang til problemet er baseret på, at man ikke kan få yderligere info ved at kigge på andre trafikanter, tværgående lys eller andre indikatorer, der fortæller noget om, hvor tæt det grønne lys er på. Jeg antager også, at der ikke er andre trafikanter jeg skal tage hensyn til.
For at løse problemet må man kende rødlysperioden. Når man så opdager det røde lys, så vil man gennemsnitligt få grøn lys efter en halv rødlydperiode. Umiddelbart må det så være fornuftigt at gå efter at ens tidsforbrug på at køre til lyskrydset svarer til en halv rødlysperiode.
For at hastigheden er højest muligt sidst i den periode skal den derfor være lavest muligt i starten. For at bruge mindst muligt brændstof skal speederen være sluppet i hele perioden og bilen skal forblive i gear. Derfor skal man med det samme bremse bilen lidt ned med bremsen og derefter lade bilen løbe i gear frem mod krydset. Hvor meget der skal bremses må man kunne stille en formel op for, men den er ikke helt simpel, da bilens desacceleration ved speederløft ikke er den samme hele vejen ned i hastighed. Hvis formlen skal være perfekt, skal den også tage hensyn til den tid, det tager at bremse i starten plus at der skal være en sikkerhedsmargin til slut.
Om det lige præcis er bedst at gå efter at ramme en halv rødlysperiode er heller ikke sikkert. Det vil afhænge lidt af, om man går mest efter størst hastighed eller mindst forbrug.
hold øje med de professionelle, minibusser, og lignende, og læg mærke til hvem der 'flyder', ofte i lidt langsommere tempo en blodtrykkerne. Det er de 'garvede' der kender tid,trafik og lyssignaler. følg dem... Så glider man stille og roligt igennem morgentrafikken, i jævnt tempo med få eller ingen opbremsninger.
JA (i hvert fald siden 1995 med undsprøjtningssystemer)
Hvordan kan motoren ikke bruge noget brændstof når man motorbremser? Ved blien at den ikke er koblet ud og derfor stopper brændstof tilførelsen til cylinderne, og starter brændstof tilførelsen igen når man kobler ud?
Der er jo som bekendt "grønne bølger", men man skal kende dem for at kunne bruge dem, der er jo også steder hvor man skal overskride hastighedsbegrænsnigen for ikke at komme til at stoppe helt op.
Så er det bare underligt der ikke findes en dims som kan fortælle trafikanterne hvor hurtigt man skal køre for at den grønne bølge kan bruges, det burde ikke være særligt svært at udvikle sådan en fætter og skulle nemt kunne indbygges i en GPS, hvis det ikke allerede findes, jeg har ikke én.
Sjovt spørgsmål med stor interesse omkring! Når et rødt lys kommer i mit synesfelt forude, prøver jeg hver eneste gang at bremse mindst muligt. Dvs passere i højest mulig fart. Ligesom cykelbudet holder jeg øje med andre bilers fart.. Hvis man bremser en del, i god tid, kan det betyde, at man kan opretholde en større fart gennem krydset, hvis der er lang tid til lyset skifter. Men skifter lyset hurtigt kan dette være en fejlinvestering. Hvis man venter for lang tid med at bremse, må man bremse for meget, fordi lyset ikke når at skifte. Det mest irreterende der findes er, hvis der er to vejbaner, hen til krydset. Du ligger forrest, og ved du må sænke hastigheden for at kunne holde farten oppe i selve krydset. DIn lave fart gør at en anden bil væger at overhale og tonse frem til krydset for at standse helt op og vente på at lyset skifter. Så bliver du nødt til at bremse helt op. Med mindre anden vejbane er fri og du nemt overhaler i krydset, fordi du jo er oppe i fart idet der skriftes til grønt. Hvilken triumf!
@Kim Tunbo
Og på den måde bruger du maks brændstof.(Den motorbremser naturligvis i det højest mulige gear og bruger ingen diesel når der motorbremses)
Nu er dit udgangspunkt at du har en god fornemmelse af afstanden til stoplinien og hvor lang tid du skal være om at komme derhen, hvis du med din teknik rammer rigtigt, så har du ikke brugt brændstof fra du besluttede dig til næste grønne lys, men du har i stedet smidt unødvendig meget enerti væk, og den skal nu erstattes med et hårdere tryk på speederen, hermed bruger du mere diesel.
Forudsat der ikke kører nogen bag dig vil et kort hårdt tråd på bremsen, hvorefter du kører hen til og over krydset med konstant hastighed, være den mest sparsommelige løsning.
Både enerti og diesel representerer energi, enerti er mere værd end diesel, hvis du vil optimere kørslen så skal du undgå at smide enerti væk, at det så også er hurtigere og giver mindre støj er ekstra bonus.
Den artikel jeg linkede til tidligere viser, at der ikke findes nogen optimal "bremseprofil", hvis man kun kender (eller har et godt gæt på) den maksimale tid lyset kan være rødt. Egentlig et interessant resultat.
Hvis man yderligere ved (eller har et godt gæt på) hvor længe lyset minimum forbliver rødt, så er den bedste strategi at gå efter at standse ved lyset efter denne tid er gået.
Jeg kører Lupo 3L (3L/100km) så jeg øver mig nærmest altid i denne diciplin når jeg kører rundt her i Århus.
Jeg plejer, så snart jeg kan se at lyskrydset foran mig skifter til rød, eller hvis fodgængerne får rød og jeg endnu er langt fra krydset, at slippe gassen. Så kobler bilen ud og triller i tomgang. Derefter vurderer jeg om min hastighed er for høj til at trille præcist hen til krydset. Er den det tapper jeg kort på bremsen så den aktiverer motorbremsen. (Den motorbremser naturligvis i det højest mulige gear og bruger ingen diesel når der motorbremses) Så skulle jeg gerne tabe fart hurtigere og ramme lyskrydset lidt senere. Dermed når det måske at skifte til grøn ellers standser jeg med mindst muligt diesel forbrug.
Er der alt for meget fart i bilen så motorbremser jeg med det sammen og benytter kun pedalbremsen til sidst for ikke at køre over for rød. Der er ikke noget at gøre, i det tilfælde er energien tabt. :-(
Det kan dog være til gene for bagvedkørende at trille langsommere og langsommere så det er ikke altid jeg gør sådan.
... og overlad problemet til buschaufføren :-)
Uden at have tænkt nærmere over det før nu tror jeg, at jeg (og vist mange andre) både på cykel og i bil plejer at bremse så tilpas lidt eller meget, jeg med konstant bremsepåvirkning netop vil nå ned på hastighed 0 når jeg når stopstregen. Og det uanset om det sker med bremsen eller med motoren. Skulle lyset så io mellemtiden skifte til gult holder jeg naturligvis straks op med at bremse. Jeg kan ikke matematisk påvise, at dette er optimalt, men det føles rigtigt.
Det er et spørgsmål om at undgå en lav hastighed på noget som helst tidspunkt.
Netop. Faktisk lige præcis.
</p>
<p>Desuden må det antages at der spørges efter en løsning med størst statistisk sandsynlighed for en optimal løsning.
Er det rigtigt forstået?
Man har vel en tendens til sagtens at kunne forstå sine egne spørgsmål, og måske har jeg været for diffus, men du er inde på den rigtige.
Ja, et lille angreb på de stakkels Københavnere.
Jeg har i årevis lagt mærke til at specielt Københavnere ikke kan finde ud af at bremse med motoren. Og i denne tråd er der også kun ganske få personer der nævner muligheden for at bremse med motoren.
Sig mig, er det ikke noget man bliver undervist i her i landet?
Det er altid en god ide at bremse med motoren, både for miljøet, din pengepung og nogle gange for din egen sikkerhed.
Men generelt er der ingen der kan finde ud af det!. Det er selvfølgelig beklageligt.
Prøv at spørge de nye bilister hvordan man motorbremser. De fleste ved ikke engang hvad det er.
Så for at svare på spørgsmålet, så start med at motorbremse hvis der er plads til det og man ikke generer andre i trafikken. I København lykkes det mig ganske ofte (ikke i myldretiden) at motorbremse over derved bruge præcis 0 dråber benzin. Og ganske ofte triller bilen stadig med 5-20 km/h når jeg igen skal accelerere når det bliver grønt.
Derfor burde alle lyskryds udstyres med synlig nedtælling, hvad de sikkert også bliver. Det ses ihvertfald allerede enkelte steder i København. Og det er jo en klimarelevant installation, da det er med til at mindske brændstofforbruget...
Sømmet i bund og bremsen i....
Titel: Probability in action: the red traffic light.http://www.amstat.org/publications/jse/v15n1/shanks.html
Hvis vi er så optimistiske at tro at vi inden for en overskuelig fremtid alle har biler med mulighed for at opspare noget af bremseenergien til genanvendelse ved senere lejlighed, bliver svaret enklere.
Man fortsætter med den fart man har indtil det sidst punkt, hvor man stadig kan nå at bremse udelukkende ved hjællp af regenerativ opbremsning.
(jeg går ud fra at alle biler vil have en kombination af regenerative bremser og "gammeldags" bremser da det næppe kan betale sig at dimensionere regenerative bremser til at klare nødopbremsninger).
Jeg havde også ret svært ved at forstå spørgsmålet, men tror nu at forstå det. Man ønsker at opnå den højest mulige minimumshastighed over distancen til signalet. Altså det er ikke et spørgsmål om at komme hurtigst gennem krydset, eller hurtigst til sin destination, eller at passere signalet med højest mulig hastighed. Det er et spørgsmål om at undgå en lav hastighed på noget som helst tidspunkt. Der bliver så også spurgt om effektivitet, og det må enten forstås således at spørgeren mener at dette er det samme som den mest effektive løsning, eller bare forstås som at man betragter den bedste løsning, som den med mest effektiv forklaringskraft. Ellers er der tale om to forskellige spørgsmål. Desuden må det antages at der spørges efter en løsning med størst statistisk sandsynlighed for en optimal løsning. Er det rigtigt forstået?
Landkryds med godt overblik og sigtbarhed! Kig på fodgængerlyset i den tværgående køreretning. Er dette grønt i din køreretningen har krydset skiftet til rødt kort forinden, og man bør tilpasse farten til lyskrydset med en hastighed der er forsvarlig efter hvor stedkendt man er på pågældnede kryds.
Er det rødt bør observeres på de tilkommende biler i tværgående retning, bremser de på vej til krydset må det formodes dehar gult og ens egen retning vil snart skift til grønt.
Bykryds med dårlig overblik!
Kig på fodgængeren. Løber han i den modkørende vognbanes fodgængerfelt er der snart grønt for dig, går han er der lige blevet rødt for dig. Dette gælder dog ikke for pensionister med rollator og folk med barnevogn.
Uanset bør farten justeres så man kan nå til sikker standsning, hvis et udrykningskøretøj kommer i tværgående retning.
Alternativ løsning, hvis du er et par km fra lyskrydset: ring 112 og sig du kører i en Toyota, hvor speederen har sat sig fast. Tryk derefter speederen i bund, så sørger politiet for fri bane. Lyset kan så skifte, når lyset skifte vil.
Jeg har også været cykelbud, så jeg har svaret:
Hvis man ønsker at opretholde højest mulig fart til lyset skifter, hvordan gør man det så mest effektivt?
Man trykker speederen i bund, lukker øjnene og krydser fingre for, at der ikke kommer nogen på tværs. Hvis der er forankørende, kan fortovet benyttes.
Hvis der alligevel skulle komme nogen på tværs, sker opbremsningen helt automatisk...
@ Tobias Tobiasen og Flemming Frøkjær
I er inde på det rigtige, altså det jeg efterspørger. Med "billigst" mener jeg bevarelse af mest mulig fart og benzin i tanken liiige når det skifter til grønt mens jeg er på tærsklen til krydset, dog med et sikkerhedsmargen for at kunne bremse inden fodgængerfeltet, hvis det grønne lys udebliver.
Ja der indgår sikkert en del faktorer i ligningen, og det er netop derfor jeg henvender mig her hos cremen af orakler :-) Har ikke lovet at det skulle være simpelt.
Du har ret. Man skal motorbremse i så højt gear som muligt, med det samme man ser det røde lys. Det kobler indsprøjtningen helt fra. Det har jeg selv målt med oscilloscope på flere biler.
Det gælder om at ankomme til krydset netop som det bliver grønt med størst mulig fart. Hvis du køre hurtigt frem mod krydset bruger du hurtigt afstanden og kommer til at bremse yderligere. Hvis du derimod bremser tidligt, og netop så lidt at du triller ud i krydset samtidig med at det bliver grønt har du den højeste udgangs fart til at accelerere op fra. Det kræver mindst brændstof, og du kommer hurtigst frem til det næste røde kryds, for du accelerere alt for hurtigt til de grønne bølger.
Modsat andre så mener jeg det er et meget spændende hverdags spørgsmål. Og der må der findes et "ingeniør" svar der er bedre end "slip speederen".
Men vi må nok bede dig om at være lidt mere præcis.
Hvad betyder billigst for dig?Hvordan slipper jeg "billigst" fra denne forhindring
Er det at bruge mindst mulig benzin? Hvis det er tilfældet må det bedste bud være at slippe speederen.
Er det at komme hurtigst muligt i gennem krydset? Det er straks mere besværligt. Jeg tror bestemt ikke den bedste strategi er at holde farten og så blokere bremsen i sidste øjeblik. Så er der jo stor risiko for at du ender med at holde stille ved krydset. En eller anden der har bedre tid må kunne opstille nogle ligninger der gør at man med stor sansynlighed kommer trillende lige når der skiftes til grønt. De faktorer der skal indgå er vel:
- Din fart
- Afstand til krydset
- Hvor lang tid du har vidst der er rødt lyst
- Hvis man kender tidsintervallerne for lysskift vil det naturligvis blive lettere. Men man må også kunne opstille ligningerne uden denne viden.
En sikkerheds bemærkning: Jeg har før brugt tricket med at kigge efter det tværgående signal også bruge det. Det har dog vist sig ret farligt, for hvis der er tværgående der kører overfor rødt (lige efter der er skiftet fra gult) så møder man dem midt i krydset hvis man selv kører overfor gult.
Hvis man motorbremser bruges så vidt jeg har hørt ingen benzin, da bilens inerti holder motoren i omdrejninger.
Så svaret må være at man skal motorbremse hen mod krydset. Kun hvis det ikke skifter til grønt inden man når frem skal man koble ud og bremse.
Hvis man ønsker at opretholde mest mulig fart...</p>
<p>Øhhhh, ja opretholder mest muligt fart og hugger bremsen i, hermed opretholder man mest mulig fart.</p>
<p>HVAD MENER MANDEN med ordet mest mulig fart ?????</p>
<p>Tåbeligt spørgsmål, der nok burde kraftigt opformuleres så man var klar over hvad manden faktisk mener og ønsker svar på.</p>
<p>Hvad er højest Rundetårn eller et tordenskrald ?</p>
<p>
Formoder at "manden" må være mig. Egentlig mener jeg at jeg efterspørger noget ganske enkelt. Jeg kommer kørende med en fart, som jeg ønsker at opretholde, men et rødt lyskryds forude er en potentiel forhindring for denne fart. Hvordan slipper jeg "billigst" fra denne forhindring? Jeg ønsker trods alt at overholde færdselsloven, så rødt lys er nogo. Et par cyklister her kender problemstillingen ganske godt, og har foreløbig de bedste bud.
Måske er problemstillingen ikke defineret præcist nok, da man f.eks. ikke kender tidsintervallerne for lysskift. Hermed er der go ahead for at indlægge sådanne.
P.S. Tak for funderingerne hertil :-)
Hvis man ønsker at opretholde mest mulig fart...
Øhhhh, ja opretholder mest muligt fart og hugger bremsen i, hermed opretholder man mest mulig fart.
HVAD MENER MANDEN med ordet mest mulig fart ?????
Tåbeligt spørgsmål, der nok burde kraftigt opformuleres så man var klar over hvad manden faktisk mener og ønsker svar på.
Hvad er højest Rundetårn eller et tordenskrald ?
Først kan man se om der er kø op til et grønt signal. Er dette tilfældet, er det sandsynligt at lyset lige er blevet grønt.... Tillige kan man se på den tværgående trafik. Er der en lille kø der holder for rødt i den tværgående retning, er det sandsynligt at det lige er blevet rødt for den tværgående trafik, og ergo at lyset lige er skiftet til grønt i ens kørselsretning. ... Hvis man kører imod et signal der er rødt, så kan kigge på selve lyssignalet for den tværgående trafik (hvis det er synlig fra ens kørselsretning). Hvis den tværgående tafiks signal skifter fra grøn til gul, så ved man at ens eget signal skifter fra rødt til gul/grøn om ca. 4-6 sek.
Hvis man ikke kan se det tværgåendes lyssignal, kan man kigge på selve den tværgående trafik. Tager de farten af, så ved man at de har gul eller rødt, og at ens eget røde lys meget snart skifter til gul/grøn.</p>
<p>Derudover kan man kigge efter bussernes signal, og fodgængernes signal. Dette skifter ofte først fra rødt til gul/grøn. Og derfter skifter bilernes signal.
De ting ser jeg somme tider på når jeg cykler eller går, men ikke når jeg kører i bil. Så følger jeg bare trafikken uden at tænke over det.
Der er en risiko ved at kigge på de tværgående lyssignaler. Hvis man har en distræt dag kan man pludselig komme til at reagere på de tværgående signaler i stedet for de ligeudgående. Det er farligt.
Man får mest ud af at bruge stoppet som en lille stresspause hvor man ikke skal være opmærksom på andet end at afvente lysets skiften. Hvis man sidder og holder øje med alt muligt, sparer man måske et halvt sekund, men man får ikke afslapningen.
Min far sagde at man skulle undgå at bremse, men køre på koblingen... Han påstod at en gammel mand i vores by havde kørt sådan i hele sit liv og aldrig brugt bremsen :-)
Det er nok ikke et særlig godt råd, da man slider på koblingen, og det er relativt dyrt at få skiftet den. Så hellere bruge bremsen.
Spørgsmålet kan ikke besvares, med mindre man er vant til at køre på ruten og ved hvor lang tid lyssignalet er om at skifte. Men der er vist næppe grund til at tænke for meget over det. Kør blødt og fornuftigt og tænk på de bagvedkørende, så går det af sig selv.
Jo, tomgang vil altid spilde energi. Men hvis man ruller i tomgang, bevæger man sig stadigvæk. Kommer man hurtigt frem til rødt lys, skal man jo bare holde tomgangen længere.
Er ikke helt sikker på hvad spørgsmålet går ud på?
Jeg kan ikke se at det jeg skriver ikke kan være sandt fordi andre har svaret noget andet?
Nej, jeg har rigtigt nok ikke indregnet folks held eller uheld gennem livet. Hvis nogen får grønt lys hele livet, vil jeg da anbefale dem at holde farten konstant. Men til gennemsnittet som vil møde halvt rødt og halvt grønt, synes jeg ikke de skal spilde energi på bremserne og efterfølgende tomgang. ;-)
Jeg har været cykelbud i Kbh, så netop dette spørgsmål har jeg funderet over mange gange, da det er det samme princip på en cykel som i bil.
Der er flere metoder som man kan benytte sig af for at få en ide om hvornår et lyssignal har skiftet, og hvornår det skifter næste gang.
Først kan man se om der er kø op til et grønt signal. Er dette tilfældet, er det sandsynligt at lyset lige er blevet grønt.
Er der ingen kø, og har bilerne høj fart igennem et kryds, er det sandsynligt at signalet har været grønt et godt stykke tid.
Tillige kan man se på den tværgående trafik. Er der en lille kø der holder for rødt i den tværgående retning, er det sandsynligt at det lige er blevet rødt for den tværgående trafik, og ergo at lyset lige er skiftet til grønt i ens kørselsretning.
Og modsat gæler det hvis den tvæergående kø er lang.
Hvis man kører imod et signal der er rødt, så kan kigge på selve lyssignalet for den tværgående trafik (hvis det er synlig fra ens kørselsretning). Hvis den tværgående tafiks signal skifter fra grøn til gul, så ved man at ens eget signal skifter fra rødt til gul/grøn om ca. 4-6 sek. Hvis man ikke kan se det tværgåendes lyssignal, kan man kigge på selve den tværgående trafik. Tager de farten af, så ved man at de har gul eller rødt, og at ens eget røde lys meget snart skifter til gul/grøn.
Derudover kan man kigge efter bussernes signal, og fodgængernes signal. Dette skifter ofte først fra rødt til gul/grøn. Og derfter skifter bilernes signal.
Følg med og læs trafikken, har dit eget udsyn været blokeret, så ved du hvilke andre biler i bølgen der tidligere har har ramt rigtigt, hvad de gør er et vink med en vognstang om hvad du skal gøre.
Har du ikke haft mulighed for at lure de andre af, så brems tidligt, når farten er lavere har du længere tid til at være heldig, med en lille indsats forbedres chancen for at køre gennem krydset med højst muligt inerti bevaret.
-Daniel Schultze
- mister man ikke altid en smule brandstof ved tomgang uanset hvor kort den tid så end er? For der må da gå bare en smule til spilde?
MvH Emil
En ting er sikkert. Undgå bremsen.</p>
<p>Bremsen tager energi ud som man har tilført bilen.</p>
<p>Vindmodstanden gør det også, men lavere hastighed, betyder også mindre vindmodstand.</p>
<p>Ja der skal accelereres efterfølgende, men man har ikke spildt energi på at varme bremseskiverne op og man accelererer mod lavere vindmodstand. Desuden spilder man ikke brændstof på tomgang. 0 km/t ved 800rpm giver jo 0 km/l.
Ikke ret gennemtænkt når du læser de andre indlæg....
En ting er sikkert. Undgå bremsen.
Bremsen tager energi ud som man har tilført bilen.
Vindmodstanden gør det også, men lavere hastighed, betyder også mindre vindmodstand.
Ja der skal accelereres efterfølgende, men man har ikke spildt energi på at varme bremseskiverne op og man accelererer mod lavere vindmodstand. Desuden spilder man ikke brændstof på tomgang. 0 km/t ved 800rpm giver jo 0 km/l.
... og brems når du når et naturligt bremse"punkt" (altså afstand til lyskrydset), for den fart du så har på dette tidspunkt.
Hvis du så ikke er netop ved stregen, når lyskrydset skifter til grønt, kommer du 3 sekunder senere hjem. Medmindre du senere skal holde for et andet lyskryds eller andre trafikanter.
Du vil stadig kunne sige til konen, at du kørte hjem så hurtigt som muligt.
Altså, en faktor kunne jo være hvor langt væk du kan se lyset på et lyskryds(dette kan jo variere fra person til person) og hvor langt tid det i givet fald vil tage dig at køre hen til det ved normal bykørsel. En anden faktor kunne være gennemsnitsventetiden mellem gult og gult lys for den primære traffik (læs den mest befærdede retning) af et lyskryds i de fleste byer. Der må da være nogen der kender disse værdier.... ;-)
Dette er jo en ligning der ikke man besvares da de matematiske rammer ikke er givet.
Vidste man at et lyskryds var max 30 sek. om at skifte så havde man en mulighed idet man kendte sin afstand til krydset.
Når man ikke kender tiden mellem rødt og grønt har man desværre ikke mulighed for at beregne det rigtige tidspunkt.
Når man ikke ved hvor lang tid der er til at lyset skifter til grønt er spørgsmålet ubesvarligt. Det er som at spille på rouletten. I øvrigt er chancen for at der lige netop befinder sig en bil i tværgående retning i øjeblik, hvor man passerer krydset mindre, jo hurtigere man kører over.