Spørg Læserne: Hvordan bruger jeg regnvand optimalt?

Andreas Thygesen skriver:

Jeg er meget interesseret i, hvordan man som haveejer og borger kan få skabt et regnvandssystem i sin have. Jeg tænker her ikke bare på faskine, men på at være selvforsynende med grøntsager i egen have - og genbruge så meget som muligt til vanding, fuglebad, drikkevand og alm. forbrug af husholdningsmaskiner, såsom toilet og vaskemaskine.

Hvor kan jeg henvende mig? Jeg kunne tænke mig en pumpe, der er drevet af solenergi, til mine regnvandstønder og springvand samt en solovn til brug udendørs. Har I kendskab til den slags i Danmark? Ser meget frem til at høre fra jer.

Venligst Andreas

PS. Det har ikke været muligt at få vejledning om genanvendelse ud over renovation! En stor skam. Der er mange, der ville kunne gå i gang med det samme.

Kan du hjælpe Andreas? Så skriv i kommentarfeltet herunder!

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Googlede det lige igen. Som jeg forstår det er det afgørende hvordan dit lokale forsynings selskab mener at den ged skal barberes. Og du risikere at komme til at betale vandafledningsafgift afgift for dit have vandings vand.

Min googling førte mig til Www.genvand.dk.

Men jeg er ikke ekspert på nogen måde og er gerne med på en lytter især hvis nogen sidder med vide om skanderborg

 • 0
 • 0

Prøv at tjekke tropf blumat til Vanding af Potter og bede fra regnvandstønde. Det er passive keramiske fugtmålere/selvvandings dripp systemer. De er ret fede imo :)

 • 0
 • 0

Hvis du er tilsluttet almen vandforsyning, må kun en autoriseret VVS'er pille ved din vandinstallation. Der må ikke tilsluttes andet vand til installationen. Hvis regnvand skal anvendes til toilet og vandværket skal supplere i tørre perioder, skal der være luftgab mellem vandværksinstallationen og regnvandet. Regnvand er IKKE drikkevand. En bekendt har oplevet at fuglene ikke bruger fuglebadet, når det er fyldt op med vand fra regnvandstønden.

 • 4
 • 1

@Peter Din bekendte må ha' kræsne fugle ;o) Jeg fylder regnvand i fuglebadet og de bader lystigt deri.

;o))

 • 3
 • 0

Mine katte har altid foretrukket tagvand frem for hanevand. Jeg har lavet forsøg med 2 identiske skåle ved siden af hinanden og de er ikke et sekund i tvivl og rører ikke hanevandet! Det er da lidt bemærkelsesværdigt. Til daglig drikker de sammen med fuglene af min havedam (tagvand) som er grøn af alger om sommeren. Øjensynligt uden problemer. Kun når den er frosset til drikker de nødtvunget hanevand. Som jeg ellers selv synes smager udemærket.

 • 2
 • 0

Jeg har selv arbejdet med tanken om anvendelse af regnvand, også i husinstallationerne, eksclusive drikkevand. Min konklusion er blevet, at det bliver for omstændigt og dyrt, jordtanke, rør, parallelinstallation til toilet, vaskemaskine, pumpe, automatik mm. Mm. Jeg har taget den nemme løsning, 2x1000 l palletanke til 150 m2 tag. Jeg har højdeforskel på grunden, så jeg kan godt få vand i haven med bare tyngdekraften, meen. Det går hurtigere, også med bilvask, når der er en trykpumpe. Jeg anvender en fra Harald Nyborg med automstik og buffer, det fungerer perfekt, ca dkk 800,- Når vi har rigtigt regnvejr, det sker, kan jeg fylde en palletank på 1 1/2 time. Sørg for at bruge en sort palletank, de er ekstraudgiften værd. En gennemsigtig palletank gror til i løbet af få dage med dagslys. PS vor kat vil ikke drikke vandværksvand, den drikker af fuglebadet med regnvand.

 • 3
 • 0

Tidligere har jeg haft en regnvandstønde, men når haven havde brug for vand, var tønden tom og fuld, når jorden var mættet af regn :( så det opgav jeg.

Nu har jeg netop anlagt et surbundsbed på et par kvm på et tørt sted og ført en slange fra tagrenden til bedet. Rhodendendronen stortrives, og ideen med at løfte slangen op, så vandet løb i afløbet, når bedet blev for vådt, er indtil videre skrinlagt. Der er tilsyneladende dræn nok til stede i form af en naturlig faskine.

Det er godt nok ikke den store forkromede løsning, men en simpel lavpraktisk løsning, der fritager mig for manuelle fugtighedscheck og havevanding.

Derudover leder vi uden problemer regnvand i havebassinerne (der har overløb til regnvandskloak) og har ingen problemer med det, men sparer vandværksvand til efterfyldning.

 • 1
 • 0

Jeg forstår heller ikke, hvorfor fuglene ikke vil drikke af vand fra tønden - hos min svigermor. Selvfølgelig er der ikke noget galt med regnvand, men tagvand er jo regnvand, der faldt på et hendes tag af cementtagsten (med lidt alger og en del fugleklatter), løb gennem tagrende og plasttønde, hvor det kan have haft lang opholdstid. Forklaringen må ligge et sted mellem himlen og fuglebadet.

 • 0
 • 0

Jep! Brug af regnvand er en god ting, hvor det gør livet lettere - og hvor vandet har kvalitetsmæssige fordele (blødt vand), men der er nok sjældent den store økonomiske gevinst. En palletankfuld vandværksvand koster trods alt "kun" 40 - 60 kr..de fleste steder.

 • 0
 • 0

Hvad er der for et problem ved det?

Sundhedsstyrelsen skriver godt nok at der ikke er nogen påviselig risiko, men asbest er altså rigtigt meget giftigt. Du finder ikke artikler på nettet ud over denne som siger god for det: https://sundhedsstyrelsen.dk/da/sundhed/mi...

Et eller andet sted skal de jo sige god for det, ellers skulle vandet alle gamle asbesttage jo opsamles og sendes til kommunekemi. Dog sker der nok en så stor fortynding videre i systemet at det næppe kan blive et problem. Men vander du haven med det, hvad sker der så med de fibre som bliver liggende på jorden når det tørrer?

Så må man selv vurdere om man vil bruge regnvand fra et asbest tag som er ved at forvitre.

Tilgengæld er der disse artikler som også stiller spørgsmålstegn ved en række andre former for tage, f.eks. tagpap. https://www.bolius.dk/genbrug-af-regnvand-... http://jyllands-posten.dk/livsstil/bolig/t...

 • 0
 • 1

Et eller andet sted skal de jo sige god for det, ellers skulle vandet alle gamle asbesttage jo opsamles og sendes til kommunekemi.

Problemet med asbestfbrer er jo at de er farlige luftbårne, altså hvis de kommer i lungerne. Jeg tror ikke at du kan dokumentere, at der er mange asbestfibrer i tagvand fra eternittage, men selv om der skulle være enkelte, så udgør de ikke nogen sundhedsfare overhovedet! Mig bekendt kan du rolig spise "asbestgrød", uden at du får noget der ligner mavekræft!

John Larsson

 • 3
 • 1

Hvad så med andre anvendelser, hvor du ikke spiser det? Sundhedsstyrelsen fraråder jo også at man vasker tøj i det.

Fibrerne er temmelig ufarlige når de ikke spreder sig i luften. Når man vasker tøj med asbestfibrer, vil en del utvivlsomt skylles ud i kloakken, men der vil altid være en væsentlig del tilbage i vasketøjet, og da vasketøjet tørrer, er jo nogle af fibrerne luftbårne igen!

Når du spiser "asbestgrød" er der jo normalt ikke samme udtørring, men lad være med eksperimentet alligevel! ;-) Der kan jo være at slammet fra rensningsanlægget bliver til et problem, hvis man spørger om lov!

 • 1
 • 0

For mange år siden lavede jeg hjemmelavet hvidvin. Det var på tørrede figner, hvilket er ulovligt, men nu har jeg, som Bjarne Riis, ventet på at forbrydelsen skulle forældes! ;-)

Hvinen var faktisk ikke den ringeste hedvin jeg har smagt, men jeg brugte altså et filtersystem, som man den gang kunne købe i Matas. Fliterpladerne var af asbest! Jeg er ikke sikker på at filterplader i dag er af asbest, men den vin havde formentlig haft en meget mere intens omgang med asbest end tagvand fra eternittage!

John Larsson

 • 1
 • 0

Nu er asbest altså mest farlig for lungerne, hvad der sker i mave-tarmsystemet er trods alt noget andet.

 • 0
 • 0

It's a long time since we lived in Denmark, so I can't help with any of the legal side of this, but we reuse some of our rain water here in NE England. I'd love to be able to take all the water coming off our house roof, as we get the rain from both our neighbours' houses too! That would require a lot of space to put the water containers (they're called "semi-bulk" containers here in the UK) and I don't have it! Currently we reuse some of the rain water falling on our conservatory. We have a number of blueberry plants in pots protected from the local birds (who prefer their blueberries less ripe than we do) in a fruit cage. This is watered using a small solar powered pump which drip feeds each pot giving more water when the sun (what's that???) is stronger and less when the weather is overcast. We picked several kg of blueberries last year (and I have a tyttebaer plant on the same system which is beginning to give a reasonable pick of fruit at last, too).

I've just bought another system from the same manufacturer to fit in the greenhouse next year, instead of the current timer controlled system from the tap water system.

I'd love to go further as our house (built in 1929) runs all the surplus rain water straight into the "main drain" (kloak) which is an extra load the system could do without.

As for the issues of asbestos from "eternittag", I'd suggest if you are seriously intending to build a big system, that you simply fit an appropriate filter to remove them. I don't know how things are with disposing of asbestos waste in DK any more. Here in the UK we have local waste disposal sites which take waste from householders and which are manned. They have locked units where asbestos waste can be placed for disposal, opened and re-locked by the site staff, so disposal of spent filter material here would be quite easy. I'd start by using a simple sand filter, which is likely to be entirely sufficient. All the risk factors about asbestos have been discussed here already, so I won't pick up on that.

A good thought to use black storage containers. Personally I think I'd go for ordinary ones and black paint, if I ever get the space to put them. I've never seen black plastic storage tanks of this type for sale in the last 20 years here in the UK, although recycled bulk orange juice containers were very big for ecological gardening about 20 - 25 years ago. I haven't been able to find any source for them recently...

Regards

David Walland

 • 2
 • 0

Artiklen er ganske vist et år gammel, men den er stadig lige relevant.

Der er masser af hjælp at hente og et anlæg til genbrug af regnvand, uanset om det kun er til havebrug eller til toiletskyl og tøjvask, så er det langt billegere i anskaffelse og installation end de fleste tror.

Jeg er naturligvis farvet, da jeg driver www.regnvandstanken.dk men vi hjælper gerne og jeg har prøvet at samle så meget relevant information som muligt om opsamling og genbrug af regnvand på vores hjemmeside, men spørg endelig hvis de er nogen der har behov for hjælp.

De bedste hilsner

 • 0
 • 0

Jeg er naturligvis farvet, da jeg driver www.regnvandstanken.dk men vi hjælper gerne og jeg har prøvet at samle så meget relevant information som muligt om opsamling og genbrug af regnvand på vores hjemmeside, men spørg endelig hvis de er nogen der har behov for hjælp.

Det vil jeg så gøre :-) Vi er, i vores rideklub i gang med at bygge en ny ridehal en ny ridehal, en 20x60 ridehal.

Bunden i denne ridehal skal jo vandes jævnligt og vi har beregnet at vi skal bruge omkring 72 m3 / år til dette. Derudover har vi en ældre 20x40 ridehal som også har en bund som skal vandes jævnligt. Så vi er oppe omkring 150 m3 vand / år.

Den nye hals tagareal bliver ret stort, det bliver omkring 1560 m2, og vi skal jo have ledt det regnvand væk på en eller anden måde, og det vil blive til omkring 800 m3 / år.

Vi har tænkt lidt på om det kunne være en god løsning at lave et regnvandsanlæg til at forsyne vandingsanlægget i enten den nye hal eller måske begge haller. Er det noget du har nogle erfaringer med ?

 • 0
 • 0

Hej Christian

Ja, det har vi erfaringer med. Vi har leveret en del tanke der anvendes til vanding af ridebaner, det kan du sagtens. De tanke der har været anvendt har været på 10.000 liter og det vil også være i det leje jeg vil råde jer til. Jeres tag er rigeligt stort til den vandmængde i forventer at bruge, det man skal huske er, at regn falder ikke ens over året og ofte når du har behov for at vande, så er det i de samme perioder hvor det ikke regner så meget.

Jeg ved ikke hvad i giver for vand i dag, men i vil have den fulde besparelse på vandprisen fra dag 1, hvis i bruger vandværksvand.

Rent lovgivningsmæssigt er der ikke noget i vejen for at bruge regnvand til at vande dyr med, men der kan være nogle andre forbehold der gør at man ikke ønsker dette.

Der skal altid etableres overløb på en regnvandstank, det kan blot gå til jeres nuværende løsning, f.eks. faskine eller kloak.

Uanset hvilke spørgsmål du har, er du altid velkommen til at kontakte mig på 40684803 eller info@regnvandstanken.dk.

De bedste hilsner

Søren

 • 0
 • 0

Jeg ved ikke hvad i giver for vand i dag, men i vil have den fulde besparelse på vandprisen fra dag 1, hvis i bruger vandværksvand.

Når man nu skal betale vandafledningafgift hvis man bruger vand fra egen brønd, så skal man vel også betale vandafledningaafgift for regnvand som man bruger for at holde støvet nede på sin ridebane. Vandet ender jo alligevel som grundvand, lige som det vand fra brønden, som man vander sin græsplane med?

John Larsson

 • 0
 • 0

Når man nu skal betale vandafledningafgift hvis man bruger vand fra egen brønd, så skal man vel også betale vandafledningaafgift for regnvand som man bruger for at holde støvet nede på sin ridebane. Vandet ender jo alligevel som grundvand, lige som det vand fra brønden, som man vander sin græsplane med?

Vandet fra brønden antages vel at skulle afledes gennem kloak, at man så bruger det til vanding af enten ridebane eller græsplæne er vel "bare ærgeligt". Regnvandet skal der vel først betales vandafledningsafgift på hvis det reelt bliver afledt via kloak, vanding af ridebane, græsplæne eller lign. er vel at betragte som nedsivning ala faskine.

 • 0
 • 0

Hej John

Nej, man betaler ikke vandafledningsafgift af regnvand, uanset hvordan man bruger det. Normalt er det sådan, at du betaler vandafledningsafgift af den mængde vand der kommer ind i huset, altså fra vandværket. Når du tager en stor del væk, ved at anvende regnvand til vanding af ridebane eller græsplæne, så betaler du altså mindre i afledningsafgift.

Du betaler vandafledningsafgift af egen brønd, for at spildevandsselskabet kan holde styr på hvor meget spildevand de får fra dig.

 • 0
 • 0

Hej Christian

Som jeg skrev til John, du betaler ikke vandafledningsafgift af regnvand, uanset hvordan du bruger det, du vil altså spare 100% på din vandregning, på den del af vandværksvand du erstatter med regnvand.

De bedste hilsner

Søren

 • 0
 • 0

Det ville være godt med nogle regnestykker for at se om det egentligt kan betale sig.

Angående vandafledningsafgift, mener jeg at det har været sådan at man betalte efter tagets areal også. Den del skal vel også med.

 • 0
 • 0

Hej Kjeld

Regnestykkerne vil altid være individuelle, det kommer altid an på forbrug, vandpris installationsomkostninger på ejendommen og ofte også om kommunen vil tilbagebetale den del af tilslutningsafgiften der vedrører regnvand.

Min holdning er, det kan altid betale sig, i nogle tilfælde vil det betale sig tilbage på få år og i andre tilfælde tager det mange år, men det er kun et spørgsmål om hvor mange penge du vil tjene. Gns. prisen på vand i DK er ca. 63,-/m3. Bruger du 100 m3 vand om året, der kan erstattes med regnvand, så kan du altså spare 6.300,- om året, hvert år, hvis ellers du tror at vandprisen ikke ændrer sig fremadrettet?

Og så er der hele bæredygtighedsspørgsmålet, hvor længe kan vi forsvare at bruge drikkevand til at skylle toiletter og vande haver?

Du betaler vandafledningsafgift efter hvor meget vand du køber af dit forsyningsselskab.

De bedste hilsner

Søren

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten