Spørg Læserne: Hvilken membran skal jeg bruge til forsøget?
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Spørg Læserne: Hvilken membran skal jeg bruge til forsøget?

Søren H. Hansen skriver: Jeg har brug for en foliemembran, der tillader transport af Na+ ioner, men spærrer for Cl- ioner.
Membranen skal bruges til undervisning i fremstilling af NaOH ved elektrolyse af saltvand, klor-alkali-processen. Der er tale om laboratorieforsøg med åbne kar, og jeg ønsker at kunne klippe membraner på ca. 5x5 cm ud af et stykke folie. Forsøget kan muligvis lykkes med en saltbro, men der er gået ’sport’ i at inddrage membranteknologi.
Jeg har forespurgt adskillige professionelle leverandører udi membranteknologi, men ingen kan hjælpe.
Jeg er helt ude i at forsøge med husholdningsfilm, smørebrødspapir, bagepapir osv. (hvor tætte er disse?), men inden jeg bruger en masse tid på spildt arbejde, er jeg sikker på at kunne få hjælp her.

Har du en idé til, hvad Søren skal gøre? Så skriv den i debatten herunder.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvorfor ikke netop bare prøve "alle" de forskellige mulige (improviserede) membraner som du har let adgang til - eventuelt sammen med dine elever? Det kunne jo blive et interessant lille studie i sig selv, med mulighed for masser af elevinddragelse og paralelle systemer - og hvis selv professionelle membranteknologer har svært ved at svare, så er det jo meget sandsynligt at du ikke er den første der har opgivet og er gået tilbage til saltbroen... Så mangler den viden jo... og som altid, så bør selv negative erfaringer publiceres, så andre netop ikke behøver starte forfra igen. :-)

mvh Martin PS: Tanke: hvis det virker med en saltbro, hvad så med et blad husblas? Eller en agarplade?

 • 0
 • 0

Jeg har som regel haft gode erfaringer med at kontakte producenter eller grossister, forklare hvad min sitaution er og spørge om "samples" eller "development kits" - folk ved da godt at 24 ud af en klasse på 28 aldrig nogensinde vil købe noget, men de ved også at måske bliver een ud af to-tre årgange indkøbschef engang. Hvis leverandørerne ikke selv kan hjælpe med 1 m^2 så kender de ofte nogen som kan.

Jeg ville starte med DuPont.

 • 0
 • 0

Saltvand er tykkere end ferskvand, og du skal vel have en membrand til dette hvilket er svært. hvis du istedet tager en åndbar jakke, måske goretex, har denne jo et forhold for åndbarhed der er tæt på, men ikke nok. Herfra kan du tilsætte en sæbe, som blødgører vandet du bruger på begge sider, til det kan løbe igennem. Jeg ved at det skum brandvæsenet bruger, til slukning af stråtage, gør vandet så tyndt at det løber igennem stråtage, goretex, og meget andet. bare et bud, men måske har jeg misforstået opgaven.

 • 1
 • 0

Du skal bruge en ionbytter membran, som kan modstå stærk base, da den skal arbejde under barske betingelser. Der er kun få producenter, som fremstiller den slags membraner, men een af dem er tyske FumaTec. Vi er til gengæld et hold danske eksperter i polymere membraner, så hvis du på et senere tidspunkt skulle løbe ind i et problem vedrørende cross-flow membranfiltrering af væsker, så tøv endelig ikke med at kontakte os i Alfa Laval Nakskov A/S. http://www.alfalaval.com/about-us/our-comp...

 • 1
 • 0

Det var åbenbart ikke så vanskeligt at finde en membran. Membranen til dialyse apparat fra Frederiksen.dk skulle kun kunne tilbageholde store sukkermolekyler, men det kører fint. Når der er spænding på elektrolysen holdes ionerne fint adskilt.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten