Spørg Læserne: Hvem har ret - min kone eller jeg?

Søren Breddam søger hjælp hos ing.dk's læsere. Han skriver følgende: Jeg har en disput med min kone. Hun insisterer på at stille tørrestativet i stuen, hvor der er brændeovn og måske 25 grader, mens jeg foreslår, at det bliver stillet i et ubenyttet værelse, hvor der er måske 18-19 grader med åben dør. Jeg hævder, at der ikke er en nævneværdig forskel i tørretiden (en time fra eller til), fordi den absolutte fugtighed må antages at være den samme, selvom den relative fugtighed i værelset godt nok er højere.

Hvem har den bedste sag?

Kan du hjælpe og Søren og hans kone? Så skriv i debatten herunder.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Og jeg har radiatoren kørende- og ventilatoren. Der kommer rigtig meget fugt i luften, så det mest effektive er dør eller vindue åbent (men så fyrer man for gråspurvene!).

Jeg ønsker mig en fugtstyret ventilator, men mit tøj tørrer også på badeværelset, hvor en sådan kunne være meget nyttig.

Jeg vil ikke ellers anbefale, at man tørrer tøj inde, det afgiver rigtig meget fugt (risiko for skimmelsvampe!), det bedste er ude (HA! Men de sidste måneders regn!) eller en tørretumler (kondens). De sidste kan anbefales, men er, ret dyre.

Men et hus med svamp- er dyrere...

Mvh Tine- uden tumbler pt

 • 4
 • 1

I princippet tørrer tøjet hurtigere foran brændeovnen, da varm luft kan indeholde mere vanddamp, og man derfor hurtigere får drevet vandet ud af tøjet. Men uanset hvor i tørrer tøjet indendørs er der stor risiko for kondens og dermed skimmelsvamp .o.l., medmindre i har et utæt hus og/eller lufter ekstremt meget ud.

Konklusion: Ingen af jer har ret, i skal tørre tøjet udenfor :-)

 • 3
 • 0

Varm luft kan indholde mere vand per rumfang/vægt luft end kold luft og derfor kan der fordampes mere vand i stuen ved 25 grader end i værelset ved 18 grader.

Forskellen er dog, som du selv er inde på relativt begrænset.

Hvis du skal have tørringen til at gå hurtigere, er det mest effektive at skifte luften omkring tøjet ud med mere tør luft efterhånden som fordampningen skrider frem. Det er princippet i en tørretumbler.

Derfor kan trafikken i rummet også spilde ind: Hvis folk bevæger sig og dermed luften i stuen, vil det fremskynde tørringen, i forhold til stillestående luft i et værelse, eller omvendt.

Brændeovnen vil helt sikkert hjælpe til med at cirkulere luften i stuen og ydermere vil dens forbrug af forbrændingsluft være med til at få noget af den fugtige luft ud af stuen, hvilket reducerer risikoen for kondens og skimmelsvamp.

 • 7
 • 0

Jeg vil antage at brændeovnen er det absolut hurtigste og bedste. For det første sker der en del konvektion omkring den varme ovn, hvilket for luften til at cirkulere og dermed skifter den fugtig luft ud omkring tøjet. For det andet forbruger en brændeovn en del luft den suger ind fra sine omgivelse og blæser ud igennem skorstenen. Man kan opleve at temperaturen i de omkringliggende rum faktisk falder pga. brændeovnen suger deres luft til sig og dermed trækker kold luft ind igennem sprækker og vinduer. Dette resultere i at luften i rummet bliver skiftet hurtigere ud, hvilket er med til at holde luftfugtigheden nede i rummet og dermed gør tørringen hurtigere og risikoen for skimmelsvamp mindre.

Når vores brændeovn kørte på fuld tryk i vores stue (en 10 år gammel Morsø), så var det tit nødvendig på kolde dage, at sætte en kettel med vand oven på, for at luften ikke blev for tør og ubehagelig at indånde.

 • 3
 • 0

Jeg ville altid tørre tøj på et vel-ventileret sted. Hvis der i begge tilfælde du beskriver kun er ventilation til resten af lejligheden, så ville jeg vælge det varmeste sted, men hvis der er rum med åbent vindue, eller udsugning kørende, så ville jeg vælge det.

Altså, jeg ville priotere ventilation > varme.

 • 0
 • 0

Også helt enig. Udluftning er den vigtigste faktor. Luften bliver hurtigt mættet ellers, uanset temperatur, hvis vi antager at stativet er godt fyldt op med tøj, og så sidder man der og får vand i lungerne og svamp i soklen. Og gennemluftningen under tørringen er nemlig meget vigtig, og det blæser jo næsten altid lidt. Det må være en pendant til wind chill faktoren der gør det, eller hvad siger panelet?? Men varme plus udluftning egner sig utrolig godt til at tørre en trøje på 20 minutter, hvis man skal til fest lige om lidt, men så skal man forklare sig overfor Connie Hedegaard bagefter (miljøet og alt det der).

 • 1
 • 0

I den kolde vintertid er luftfugtigheden i vor stue, kva brændeovnen, så lav at hygrometeret (elektronisk) helt opgiver at vise det. - Her ville tøjtørring absolut ikke skabe risiko for fugt-, skimmelskader.

Jeg har faktisk overvejet, om man kan få noget lignende de 'dimser' man for mange år siden så hængende på radiatore, så de kunne 'fordampe' vand. Bare i metal (alternativt ler) så den kan hænge på siden af konvektions-brændeovnen

 • 0
 • 0

I den kolde vintertid er luftfugtigheden i vor stue, kva brændeovnen, så lav at hygrometeret (elektronisk) helt opgiver at vise det.

Jeg har ikke brændeovn; men kommer RF ikke over 60%, kan jeg ikke se problemet ved at tørre indendørs. I mit hus er der 3 stk. elektroniske hygrometre, som viser samme RF +/- 2%

Så hvis man kan holde RF under 60% og man ikke har væsentligt større kuldebroer, kan jeg ikke se et stort problem i at tørre tøj i samme rum som brændeovnen

 • 0
 • 0

Har pr. definition altid ret....... Men i dette tilfælde HAR hun altså ret :-)

Det er sådan at det er den relative fugtighed der gør at tøjet tørrer, og temperaturen spiller også kraftigt ind. Når du så samtidigt har en brændeovn kørende, som sørger for naturligt udskiftning af luften i stuen, ja så er det faktisk det næstbedste sted overhovedet at tørre tøj. (udendørs er bedst)

Et værelse med relativt stillestående luft, og relativt lav temperatur, vil hurtigt få en relativ høj luftfugtighed, og så vil tørreprocessen gå noget langsommere.

Køb en plade chokolade, og kryb til korset ;-)

 • 2
 • 0

Man skal være lidt forsigtig med at tørre tøj indendørs, fordi risikoen for skimmelsvamp er stor. Som udgangspunkt bør det kun ske ved lav relativ luftfugtighed - det vil sige om vinteren i et varmt lokale. Og så lad være at overdrive det, og lad være at have tøjet tæt på væggene.

 • 0
 • 0

En åben pejs skifter trækker 100 m3 luft ud og en moderne brændeovn kan i bedste fald bringes ned på 20 m2 i timen. Det er en betragtelig størrelse som hurtigt erstatter fugtig luft efter tørring af tøjet..

 • 0
 • 0

Jeg synes at den vigtigste pointe er, at udeluften allerede har været gennem turen med temperatursænkning og evt kondensering. Derfor er det absolutte vandindhold meget lavt på denne årstid, og derfor bliver luften ekstremt tør når den suges ind i huset og opvarmes til stuetemperatur. Derfor er det indsugning af udeluft mere end luftbevægelse som sådan, der er vigtig - desværre er det også det der koster penge, så, tilbage til udendørs tørring.

 • 1
 • 0

Jeg lært i folkeskolen at temperaturen kun bestemmer hvor hurtig tøjet tørrer, mens den relative fugtighed kun bestemmer hvor tørt tøjet ender med at blive. Nej?

 • 0
 • 2

Undskyld jeg siger det, men her på Ingeniøren burde nogle i det mindste have lært noget om luftfugtighed!

Luftens indhold af vanddamp er temperaturafhængig, og luft ændrer rumfang med temperaturen, så der er kun een måde at udtrykke luftfugtighed på: blandingsforholdet, gram vanddamp pr. kg luft.

Luftens tørrende evne er mætningsdeficitten, den mængde vanddamp pr. kg luft, der mangler i at luften er mættet.

Ved 25C og 60% RH indeholder luft 12.0 g vanddamp pr kg, mættet luft indeholder 20.1 g pr. kg, så mætningsdeficitten er 8.1 g pr. kg luft.

Ved 18C og 60% RH indeholder luft 7.7 g pr. kg luft og mættet 13.0 g pr. kg, så mætningsdeficitten er 5.3 g pr. kg.

Så ved 25C er der næsten dobbelt så meget tørring i luften, er der luftbevægelse indvirker det på resultatet med luftbevægelsen i anden potens.

 • 5
 • 0

Jeg bor i en lejet villa, og her har udlejeren forbudt:

1) Tøjtørring indendøre

2) Kondenstumplere, da de henviser til, at de medfører for meget fugt i indendørsluften.

Jeg kan godt forstå dem - nu har jeg selvfølgelig ikke linket ved hånden, men kondens-tumblere tager langt fra al fugten fra tøjet.

Tøj skal tørres udendørs, eller vha. en tumbler med udtræk.

De trækker naturligvis opvarmet luft ud af huset, og den varme, som bruges til tørring går tabt - men hellere det, end skimmelsvamp.

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten