Spørg Læserne: Hvad koster det, at vinduet står på klem i kulden?
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Spørg Læserne: Hvad koster det, at vinduet står på klem i kulden?

Illustration: Privatfoto, Poul-Henning Kamp

Tim Zink skriver:

Jeg har en datter, der lader vinduet stå åbent (på klem ca. 10 cm åbent) flere timer hver dag (ca. fem timer) med varme på også her om vinteren. Hvad koster det bare sådan nogenlunde i timen eller pr. 100 timer?

Kunne godt tænke mig et svar for at høre, om jeg skal tage konflikten eller være overbærende?

Termostaten står på 4, og der er ca. 20 grader i hele huset, som er 135 kvm og 20 kvm kælder.

Det er et hus fra 1959, dårligt isoleret med kun 100 mm på loft og i krybekælder. Der er en gammel hulmursisolering (ved ikke hvor godt den virker). Termoruder fra 2000.

Værelset er ca. 9 kvm.

Håber I kan hjælpe?

Kan du det? Så skriv i kommentarfeltet herunder!

Da jeg boede til leje og varme var inkluderet i min husleje, kunne jeg finde på det samme. Men nu, da jeg har en andelslejlighed og selv betaler for varmen, så har jeg fundet ud af, at det er dyrt! Altså ca. 2000.- ekstra om året.

Tricket er, at lufte ud uden at nedkøle alt inventaret (møbler osv.) og murene. Det gør man ved at slukke for varmen - åbne vinduerne HELT op i ca. 15 minutter. Lukke vinduet og tænde for varmen igen. På den måde sparer man, at thermostaten går amok, når man åbner vinduet - og, at nedkøle hele huset og inventar (som jo bare skal opvarmes igen).

Det kan man gøre flere gange om dagen og både få frisk luft og samtidigt holde varmen uden at skulle betale en masse.

  • 11
  • 0

Man udlufter primært især for at komme af med den fugt, som vi mennesker tilføjer luften. Man oplever nemt fugt på indersiden af ruden i soveværelset når man står op.
Frisk luft er naturligvis godt, men vi er her i husstanden begyndt at bruge en affugter en del mere. prøv blot at lade sådan en køre et par timer i soveværelset efter at have stået op, og tjek så fugtopsamleren.
Jeg er sikker på at mange kunne have glæde af en affugter, hvis man tørrer vasketøjet på disse fold-ud stativer, især hvis den står i opholdsrum. Luk det fyldte stativ inde i et rum med affugteren og lad dem overnatte der. Resultatet er slående.
I øvrigt kan jeg anbefale at bruge den til bilen en gang imellem. Mon ikke den anvendte strøm er billigere end Tim Zinks øgede varmeregning.

  • 2
  • 0