Spørg Læserne: Hvad holder bedst sodavand kold?
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Spørg Læserne: Hvad holder bedst sodavand kold?

Mie skriver: Jeg er ivrig coladrikker, men foretrækker drikken fra dåse eller glasflaske, da jeg synes, den dermed er mere kold og bobler bedre, end hvis den kommer fra plasticflaske. Er det noget, jeg bilder mig ind?

Giver glas og dåse koldere sodavand og bedre bobler end plastic? Giv dit bud på et svar i debatten herunder.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Mon ikke det har noget at gøre med hvor tæt emballagen er?
Det er kulsyren der skaber brusen(boblerne) og kulsyre i sodavanden dannes ved følgende reaktion.
H20 + CO2 <=> H2CO3
Bemærk ligevægtspilen, der viser at reaktionen forløber begge veje. Altså når du åbner sodavanden, laver du også et ingreb i ligevægten der mindsker koncentrationen af CO2, hvilket får reaktionen til at forløbe mod reaktanterne(le chatelier's princip) så kulsyren omdannes til vand og CO2.

Hvis emballagen ikke er helt tæt, vil det CO2 der er i flaksen/dåsen ligeså stille blive udskiftes med atmosfærisk luft, hvilket sætter gang i reaktionen på samme måde som når colaen åbnes og på den måde gør cola'en "kedelig" når den skal drikkes.

Jeg håber ikke jeg er helt forkert på den. I hvert fald giver jeg dig ret i at dåsecola oftest er langt bedre end plastflaske cola, hvilket nok skyldes at dåserne er mere tætte?

 • 0
 • 0

Jeg bruger af og til nogle af mine 1,5L Coca Cola plastikflasker til Ribena-saft. Jeg kan drikke Ribena både koldt og lunket.

Har dog lagt mærke til at når jeg har drukket Ribenaen så føles plastikken i flasken anderledes og blødere end hvis der kun havde været Cola eller vand i flasken. Er plastikken anvendt i flaskerne specielt udviklet til sodavand?

Foretrækker helt klart også kolde Cola'er fra dåse eller glasflaske, selvom plastikflaskerne i dag bibeholder den gode smag bedre end de første plastikflasker der blev brugt herhjemme. Husk også altid at lade flaskerne stå oprejst i køleskabet efter de har været åbnet første gang. Lægger du dem ned så bliver colaen flad i smagen.

 • 0
 • 0

...giver ikke koldere sodavand og bedre bobler end plastic, men:

Både glas og aluminium er bedre ledere end plast - hvad kan bemærkes når man griber om beholderen og fører den til læberne - hvilket kan give en oplevelse af at væsken er koldere.

Endvidere vil sammen forhold gøre sig gældende generelt - køber man en læskedrik i en beholder af glas eller aluminium frem for plast - vil den køletid læskedrikken har fået i salgsstedets køleanlæg have større effekt på læskedrikkens temperatur, indtil et vist punkt, hvorfor - især i omsætningens højsæson - det er nærliggende at antage, at læskedrike i glas eller aluminiums beholdere generelt er koldere end ditto i plastbeholdere.

Hvad angår boblerne - så vil en varm sodavand boble mere end en kold - jeg henviser her til Niels Bohr Institutet:

http://www.nbi.ku.dk/spoerg_om_fysik/fysik...

Sodavand giver desuden huller i tænderne -uagtet beholder - ikke at forglemme.

 • 2
 • 0

Aluminium har en varmeledningsevne, der er over 200 gange højere end glas. Derudover er godstykkelsen langt mindre i en aluminiumsdåse end en glasflaske.

Plastik har typisk en varmeledningsevne på ca en trediedel af glas men den tyndere godstykkelse gør at flaske ikke isolerer bedre.

Tilhængere af empiri kan prøve at drikke øl i en sauna af hhv. aludåse og glasflaske.

 • 0
 • 0

Der er mange dåser der ikke er lavet af aluminium, men derimod ståldåser eller hybriddåser lavet af stål med et låg af aluminium.

http://en.wikipedia.org/wiki/Beverage_can

Beverage cans are made of aluminium (75% of worldwide production)[1] or tin-plated steel (25% worldwide production). Worldwide production for all beverage cans is approximately 475 billion cans per year worldwide, 52 billion per year in Europe.[1]

...Most metal beverage cans manufactured in the United States are made of aluminium,[4] whereas in some parts of Europe and Asia approximately 55 percent are made of steel and 45 percent are aluminium alloy. Steel cans often have a top made of aluminium. The aluminium used in United States and Canada are alloys containing 92.5% to 97% aluminium, <5.5% magnesium, <1.6% manganese, <0.15% chromium and some trace amounts of iron, silicon and copper according to MSDS from aluminium producer Alcoa.

http://www.enotes.com/aluminum-beverage-ca...

The next model was a steel can with an aluminum top. This hybrid can had several distinct advantages. The aluminum end altered the galvanic reaction between the beer and the steel, resulting in beer with twice the shelf life of that stored in all-steel cans.

 • 0
 • 0

Der er ikke tale om fuldstændigt sammenlignelige produkter, så vidt jeg kan se. Coca Cola fra dåse indeholder mere sukker end Coca Cola på PET flaske, og derfor kan både smagen og fornemmelsen i munden være forskellig blot af den grund. Jeg kan ikke lige huske forskellen på stående fod, men det er ikke småting, det drejer sig om.

 • 0
 • 0

Det har nok mest at gøre med hvor kold sodavandensbeholderen føles på dine fingre, end hvor kold selve sodavanden er.

Plastik er nok den dårligste varmeleder, og dermed den bedste til at holde på temperaturen af sodavanden, men netop da plastik ikke leder varmen så godt, så føles flasken ikke så kold på fingrende.

Dog er plastik flaskerne idag så tynde, at det ikke har meget at sige.

På grund af tykkelsen, vil jeg tro at glasflasken holder sodavanden best kold.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten