Spørg Læserne: Og hvad er det her så for en tang?

Illustration: Privatfoto

Det vælter ind med håndværktøj fra rodekasser rundt i de danske hjem.

Endnu en stribe billeder af en tang har vi fået fra Tom Ringtved fra Aalborg, som har haft denne dims liggende i nogle år.

Han fortæller, at den stammer fra en kasse, som han købte på auktion for ca. 10 år siden. Han kan dog ikke huske, hvorfor han i sin tid fattede interesse for kassen, men kan sige at:

»Sommetider bliver man bare grebet af situationer på auktioner og kommer til at købe noget, man overhovedet ikke har brug for.«

Og denne dims var altså noget, som Tom Ringtved overhovedet ikke fik brug for – formentlig også fordi det står lidt uklart, hvad den egentlig skal bruges til. Så nu hænger den bare hjemme på væggen i værkstedet.

Er den til læderarbejde?

Han fortæller videre, at den ene skrue fastholder den aflange fjeder, mens den anden skrue, hvor fjederens ene ende er monteret, kan skrues for at justere, hvor meget tangen kan lukkes.

Fjederen kan skubbes lidt frem og tilbage, men det yderste af tangen ændrer dog ikke størrelse i ‘gabet’ uanset, skriver Tom Ringtved.

Han foreslår selv, at den kunne være beregnet til læderarbejde, så lade os prøve at se på det: Er det en almindelig tang inden for dette fag? Eller kan den bruges til andre ting?

Byd ind på bagsiden@ing.dk eller i kommentarfeltet under denne artikel. Skriv gerne i dit svar, om du kunne være interesseret i tangen, for så vil Tom Ringtved gerne udlodde den.

Illustration: Privatfoto
Illustration: Privatfoto
Illustration: Privatfoto
Illustration: Privatfoto

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det ligner en udlæggertang, der bruges til at bøje savtænder på en nyslebet klinge til hhv højre og venstre, så der opstår friskær.... Ret sikkert til en båndsavsklinge. Det sker maskinelt nu om dage, men da jeg sidst i 80erne stod i lære som maskinsnedker lærte vi det på den "gamle måde".

 • 11
 • 0

Jeg har ikke selv benyttet mig af en sådan tang men jeg arvede een fra min far. Derfor er jeg enig med Keld i hans beskrivelse. Det er faktisk lige før jeg får lyst til at gå i værkstedet og studere tangen igen. God påske til jer alle.

 • 2
 • 0

.. havde været taget "fra siden", så ville det have været en del lettere at gennemskue.

I mangel af en udlæggertang, så må man ty til en skruestik og en papegøjetang når man skal lægge bøjlesave ud.

 • 1
 • 0

Enig i at det ligner en lidt avanceret udlæggertang, som jeg også har arvet fra min far, der stod i lære som tømrer i slutningen af 1940-erne. Der hører en hjemmelavet, bred træ"skruestik" til for med præcision at kunne udlægge savklingen på en rammesav.

 • 1
 • 0

Jubih. Så fandt jeg ud af, hvad den tang, jeg arvede fra min elskede morfar (tømrer) er til. Er der en af jer, der laver en hurtig video over, hvordan man bruger den?

 • 1
 • 0

Det er en udlæggertang. Jeg har set den i brug, da jeg i midten af 1950erne var i lære som modelsnedker på Orlogsværftet. En af de gamle svende havde til opgave at file og udlægger båndsavklingerne, når de var blevet slidt.

 • 1
 • 1

Udlæggertang. Jeg arvede den fra min far, og brugte den jævnligt indtil ca 1980- erne, da tandspidshærdede fukssvanse blev almindelige ( de er meget svære at file). Man filer gerne samtidig med at man udlægger og giver saven livsforlængelse. Anvendelse. Se billedet.Man stikker savbladet ind i slidsen fra højre med tænderne først. Fjederen indstilles med nederste skrue indtil at hver anden tand-( højre venstre) passer til udlægningen. Med et fast tryk lukkes tangen og den lille bevægelige kæbe på den nederste arm (kan ikke ses på billedet) trykker savtanden et lille stykke ud. Der er meget " gefuhl" i udlægning. Man gentager for hver tand og vender savbladet og tager resten . Mvh

 • 1
 • 0

Det er, som mange allerede har skrevet, en udlæggertang. Når en fukssvans skal files, er det nødvendigt (ikke hver gang, men ofte) at bruge tangen, da de enkelte tænder er bukket ud til skiftevis højre og venstre side. Når tænderne bliver filet for langt ned, skal de lægges ud igen efter samme mønster, som allerede findes. Udlægningen er nødvendig for at skabe luft i savsporet, da klingen ellers får en tendens til at kile sig fast, især ved tykt træ og lange savspor eller fugtigt (grønt!) træ (klemmer om savklingen). Fjederen er blot for automatisk at åbne tangen, når man slækker grebet, medens 'pinden' med fingerskruen bestemmer, hvor dybt man kan stikke savtænderne ind i tangen (små tænder/store tænder). Pinden er vinkelbukket i enden, så der er et stop, der reguleres efter tandstørrelsen ved at skyde pinden frem eller tlbage. Jeg har selv en helt tilsvarende tang, der er flittig brugt, men det er et større arbejde på en stor fukssvans med hundredevis af tænder!

 • 2
 • 0

tak for svaret alle. Jeg er nu begyndt igen at sove bedre om natten da jeg ikke længere har det mysterium hængende :-) Som skrevet i artiklen vil jeg gerne udlodde tangen til en der kunne have glæde af den..... og det er så først til mølle med svar til tom@ringtved.com :-)

 • 1
 • 0

... Og lige en kommentar til alle i "unge" som køber en nymodens fuksvans i dag: De nye save har hærdede tænder og kan derfor ikke lægges ud. Tænderne vil knække hvis I prøver. Nye save er desværre engangssave :-( God Påske til jer alle

 • 1
 • 0

Ja, jeg mente også straks at det er en udlæggertang, men den svarer ikke helt til min. Den viste tang har justering for sammenklem (den skrue der holder fjeder). Den anden funktion giver et nib. Min tang (igen, arvet fra min far der var udlært møbelsnedker, og dermed selv filede sine save) har et flytbart anlæg, til at sætte efter tanddybden, og stilleskruen til at sætte udlægget. Jeg sender et par billeder, og kan når jeg er hvor grejet er, gerne lave en video af sekvensen. Saven files, krydsfiles til tværgående snit, og så klemmer man så hveranden tand til den ene side, og tilsvarende den anden side, så den spidse del af tanden er ude til at give frigang. Som det er nævnt, stort arbejde, kun glæden ved en nyfilet sav er større end en ny sav.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten