Spørg Læserne: Har bov- og hækbølge samme vinkel?
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Spørg Læserne: Har bov- og hækbølge samme vinkel?

Steen Andersen skriver: Jeg glæder mig til foråret, hvor jeg skal ud på vandet i min sejlbåd. Mit spørgsmål er, om bov- og hækbølge altid har samme vinkel i forhold til en båds længdeakse - uanset farten, størrelsen af båden og skrogformen på båden? Jeg mener at have hørt, at dette er tilfældet, og hvis ja, så hvorfor?

Vi lægger spørgsmålet ud til læserne. Har du et godt bud på et svar? Så deltag i debatten nedenfor.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Vinklen som stævnbølgen danner med bevægelsesretningen afhænger af forholdet mellem bådens fart gennem vandet og bølgens udbredelsesretning. Start til t = 0 og sæt en prik. Til tiden t = 1 s. sætter du en ny prik som har flyttet sig x meter hvor x er bådens fart i meter / sekund. Den oprindelige prik er nu blevet til en cirkel med radius y hvor y er bølgens udbredelsesretning i meter / sekund og så fremdeles.

Samme argument for hækbølgen, og da begge ender har samme hastighed, vil de to bølger derfor have samme vinkel.

Meget teoretisk, så afhænger udbredelseshastigheden af vanddybden, så hvis man forestiller sig et meget langt skrog hvor der er forskel på vanddybden under h.h.v. agterstavnen og stævnen så kan hæk og bovbølge i princippet have forskellig vinkel i forhold til skroget.

Mit bedste bud er, at skrogform o.s.v kun påvirker bølgens form tæt på skibet. Når man er langt væk fra skibet så er bølgens form udelukkende bestemt af vandets viskositet, bunddybde etc.

  • 1
  • 1

Bov- og hækbølge vil, sammen med resten af skibsskroget, fremkalde et divergerende bølgesystem der udbreder sig med ca. 19,5 grader i forhold til sejlretningen. Denne vinkel afhænger ikke af skibets størrelse eller skrogform, men kan udledes af Bernoulli´s ligning. Bølgernes højde afhænger af Froudetallet, der er en funktion af farten og vandlinielængden. Foruden det divergerende bølgesystem dannes det transversale bølgesystem der ses som tværgående bølger bag skibet.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten