Spørg Læserne: Er fluers øjne upåvirkede af laserlys?

Ingvar Christensen skriver til os: Jeg forsøgte at ’bedøve/blænde’ en stueflue med en ’prof’ laserpen (5 mW) på ca. 75 cm afstand. Den blev belyst lige i øjnene i flere sekunder ad gangen. Et menneskeligt øje ville have været skadet for evigt, men fluen reagerede ikke (selv over flere omgange) og gik/fløj (helt normalt?) med et normalt adfærdsmønster. Hvordan kan så kraftigt et lys undgå at påvirke fluen?

Har du et bud på et svar, så deltag i debatten nedenfor.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

en 5mW laser er meget begrænset farlig, det er en Class 3R. og du skal godt nok sidde og se længe og direkte i den for at du tager noget skade. og der står sikkert på den <5mW så det kan godt være den kun er på 2-3 mW. da de skal holde sig under 5mW og er lavet i kina.

så find dig en 100-200mW og brænd dem i stedet. men bliver nok ikke nemt at holde focus på dem når de flyver væk

 • 2
 • 1

Hos mennesker har i en stor linse der fokuserer alt laserlyset ned til et lille intensivt punkt på nethinden.

Hos fluer der har facetøjne er der ikke en stor linse der fokuserer alt lyset. Men derimod påvirker laserlyset kun en lille del af facetterne fordi facetterne peger ud i forskellige vinkler og da laserlyset kun har en meget snæver udbredelse vil det hos fluen ikke opfattes intensivt.

Det er klart at 100-200mw laser vil påvirke fluen da den ville brænde facetterne

 • 1
 • 0

de mærkeligste fluer nogensinde, halv spyfluestørrelse, dobbelt normalstørrelse. Rendte tilsyneladende forvirrede rundt, flymotoren ville ikke starte, man(jeg) kunne sætte pegefingeren ned i tuden af dem, og de stoppede bare op og gloede dumt med deres flueøjne, og rendte en anden vej, og stod så dér og pudsede forben og bagben, det hele om og om igen. En af galningene forfulgte mig fra haven og ind i stuen. Da jeg sagde, at jeg ville klaske den, kunne den pludseligt flyve. CIA-produkt? Eller Guds humor?

 • 1
 • 0

Jeg har lige mødt...... Rendte tilsyneladende forvirrede rundt, flymotoren ville ikke starte, man(jeg) kunne sætte pegefingeren ned i tuden af dem, og de stoppede bare op og gloede dumt .......det hele om og om igen. En af galningene forfulgte mig fra haven og ind i stuen....

CIA-produkt? Eller Guds humor?

Adfærd er da typisk institutionel præget... Det er de nye eksperimentale 'rekrutter', som er under optræning hos Skat og kommunens dyneløfterkorps.

De har i nogle år ønsket droner til effektivisering af razzia og udkørende forretninger :)

 • 2
 • 0

Insekter kan ikke så godt se rødt.

Det er bl.a. også derfor meget af den frugt, som skal facilitere spredningen af kerner via fugle eller pattedyr, netop er rød (tomater er i øvrigt fremavlet røde).

Desuden, så er facetøjnene (som tidligere nævnt) anderledes fra vores. Fluernes øjne består af en masse brønde. Dette betyder at hver lille 'sektor' af fluens synsvidde dækkes af en enkelt eller få brønde. Så det er muligt, at fluen ikke generes, da kun nogle få 'pixel' i synsfeltet berøres, hvis overhovedet.

Som bonusinfo: brøndene i fluens (og andre insekters) øjne gør det også muligt at retningsbestemme lyset. Det er også derfor møl og natsværmere kan navigere efter månens lys. Det er jo ikke fordi disse insekter forsøger at flyve til månen, som er årsagen til at de klasker ind i lyset på terassen. Årsagen til klaskeriet er, at en lyskilde tæt på (pæren) sender lys ud i alle retninger på een gang, hvilket forvirrer dem.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten