Spørg Læserne: Er det sværere at pille helt friske, kogte æg?

9. februar 2012 kl. 15:0422
Spørg Læserne: Er det sværere at pille helt friske, kogte æg?
Illustration: Stockxchange.
Artiklen er ældre end 30 dage

Claus Wøbbe har følgende spørgsmål, som sikkert har undret rigtig mange:

Er det korrekt (og hvorfor?), at friske, kogte æg er sværere at pille end ældre, kogte æg, da skallen på de første brydes i små stykker, mens den brydes i større stykker på de sidste?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi lægger spørgsmålet ud til jer læsere. Har du et godt bud på et svar? Så skriv det i debatten nedenfor.

Dokumentation

Læs mere og stil dine egne spørgsmål

22 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
22
23. februar 2012 kl. 22:32

Men i Kinderæg skal du undgå at spise den gule kerne...

20
13. februar 2012 kl. 00:42

Spis kun Kinderæg - de er nemme at pille !

:-)

19
13. februar 2012 kl. 00:12

Når et æg har ligget i køleskabet 1-2 dage efter kogningen sidder hinden (og skallen) rigtig godt fast, så flager af æggehviden ryger med af når man skal afbarke ægget. Men man kan rulle ægget over en plan flade og forsigtigt banke ægget mod underlaget så skallen revner mange steder. Herefter holdes det i koldt vand i <½minut og bliver så lettere at skrælle. Men det bedste er at afskalle det nykogte æg efter at det har været i koldt vand i kort tid og så opbevare det i lukket beholder.

18
11. februar 2012 kl. 01:16

Finn Kristensen har ret. Ved at læse Tjavs´ gode råd på bagsiden af mayland afrivningskalenderen lærte jeg at salt i kogevandet får skallen til at slippe lettere når man koger æg. Det gode råd var på vers, men jeg husker ikke den præcise formulering. Imidlertid har jeg prøvet det mange gange og det virker! Når du koger æg, kom salt i vandet og skallen slipper lettere.

Venlig hilsen Gerda Vilholm

17
10. februar 2012 kl. 20:33

Kom en stor spiseskefuld kogsalt i vandet samtidig med æggene. Måske også et kort kuldechok. Venlig hilsen Finn

16
10. februar 2012 kl. 18:26

Jeg kan ud fra egne erfaringer bekræfte, at tricket med en kortvarig nedkøling i koldt vand af de netop kogte æg er ganske effektiv.

Om effekten er mindre på frisklagte æg, har jeg ikke nogen forudsætninger for at kommentere på. Det er sjældent man finder sådanne æg i almindelige supermarkeder. SuperBest på Frederiksberg solgte i sin tid dagfriske æg fra en mindre producent, men det holdt de desværre op med for nogle år siden :-(

15
10. februar 2012 kl. 14:47

One of my favourite meals is soufle, which I also enjoy making, but the egg whites (which are separated during the process of making a soufle) are almost impossible to whip stiff unless they are at least 2 days old.

My experience is that the cold water treatment is fine for hard-boiled (haard-kogt) eggs but not effective with soft-boiled (bloed-kogt).

MVH

David Walland

14
Indsendt af (ikke efterprøvet) den fre, 02/10/2012 - 11:37

Bruger selv følgende metode til hårdkogte æg, til ungernes store begejstring :)https://www.youtube.com/watch?v=qSR9Z1H0ycs

Venligste hilsener - Jakob

13
10. februar 2012 kl. 09:16

Jeg lærte i en ung alder at hvis man vil have æg som er nemme at pille, så skal man køle dem lynhurtigt ned med kold vand, gerne i 5-7 min, eller mere. Og det virker altid

Det lærte jeg også. Dog ikke længere end ét minut. Og det virker. Men er ægget mere end en uge gammelt, eller hvis det er angrebet af salmonella, hænger den inderste hinde fast i hviden, og det er klogere (bl.a. p.g.a. salmonellaen) at koge ægget hårdt.

12
10. februar 2012 kl. 08:24

Måske, jeg har dog aldrig bemærket det.

11
10. februar 2012 kl. 08:21

Det er (troede jeg) helt almindelig viden, men det besvarer jo stadig ikke spørgsmålet (for det er formodentlig stadig lettere at pille ikke-friske æg end friske, selv om de er blevet nedkølet)?

10
10. februar 2012 kl. 06:53

Jeg lærte i en ung alder at hvis man vil have æg som er nemme at pille, så skal man køle dem lynhurtigt ned med kold vand, gerne i 5-7 min, eller mere. Og det virker altid

8
9. februar 2012 kl. 19:36

Jeg beklager dybt for at have ødelagt tråden.

7
9. februar 2012 kl. 18:22

@Mikkel Du snyder!

6
9. februar 2012 kl. 17:11

Jamen det er jo fantastisk hvad man kan finde derinde. Jeg har sakset lidt i det.

https://en.wikipedia.org/wiki/Boiled_egg

"Immersing the egg in cold water after boiling is a common method of halting the cooking process to prevent this effect.[5] It also causes a slight shrinking of the contents of the egg, easing the removal of the shell.

Peeling

Hard-boiled eggs can vary widely in how easy it is to peel away the shells. In general, the fresher an egg before boiling, the more difficult it is to separate the shell cleanly from the egg white. As a fresh egg ages after being processed for human consumption, it gradually loses both moisture and carbon dioxide through pores in the shell; as a consequence, the contents of the egg shrink and the pH of the albumen becomes more basic. Albumen with higher pH (more basic) is less likely to stick to the egg shell, while pockets of air develop in eggs that have lost significant amounts of moisture, also making eggs easier to peel.[11] Adding baking soda to the boiling water can help make it easier to peel the eggs.[citation needed] Peeling the egg under running water is another effective method of removing the shell."

5
9. februar 2012 kl. 16:27

- Er det denaturering af proteinerne i hinden (men ville proteinerne i hinde og hvide så ikke krølle sammen, hvis de ligger tæt på hinanden?

Her er vi nok nær sandheden. I det hedengangne radioprogram "Lexicon" var de inde på problemet. Æggehviden er ikke en homogen massen som man ellers synes at men kan se. Den er lagdelt, men med tiden binder lagene sig sammen. Derffor er der ofte en et tyndt lag hvide med skallen når man piller nye kogye æg

4
9. februar 2012 kl. 16:06

Det der gør et æg irriterende at pille er vel når man ikke kan få skal + hinde til at slippe æggehviden.

Helt enig - det er præcis min erfaring.

  • Søren
3
9. februar 2012 kl. 15:52

Det kunne vel også være, at hinden er stram og frisk på nylagte æg.

Det der gør et æg irriterende at pille er vel når man ikke kan få skal + hinde til at slippe æggehviden.

Ligger hinden løst ovenpå æggehviden, så kan man bedre tvinge større dele af skallen af.

Holder hinden skal og hvide sammen, så knækker man skallen af i små bidder og skal nulre hinden af.

Så hvad kan få hinden til at slippe sit tag i hviden?

  • Er det et vaccum der forsvinder? (men ville damp ikke allerede løsne hinden, eller er den så permeabel, at damp fiser uhindret igennem?)
  • Er det denaturering af proteinerne i hinden (men ville proteinerne i hinde og hvide så ikke krølle sammen, hvis de ligger tæt på hinanden?

Hvis nu man bygger videre på Morten Jacobsens fordampning, hvad ville det så medføre? Så bliver hviden mindre, og der kommer til at være afstand imellem hvide og hinde. Når man så koger ægget, så kommer der vand ind mellem hvide og hinde og de to koges hver for sig, og hænger derfor ikke sammen...

Men så må man vel også kunne gøre nylægte æg klar til at koge ved at få dem til at svede før kogning?!

Hvis der er nogle af jer der i den nærmere fremtid skal koge en masse æg på en bestemt dag, kan i så ikke købe nogle friske æg, og så lade halvdelen ligge på køkkenbordet i et par dage, mens resten forbliver i køleskab (og evt. en pose)?

Hvis dem fra køkkenbordet er lettere at pille, så er det måske fordampningen, der gør det.

2
Indsendt af Jesper Udby (ikke efterprøvet) den tor, 02/09/2012 - 15:51

...men det er helt sikkert: når vi har købt friske æg, lagt samme dag, på vores lokale økologiske gårdsalg, så er de som kogte æg til æggemadder fuldstændig umulige at pille.

Men smager FANTASTISK!

Allerede efter en dag eller 2 i køleren er de til at håndtere...

1
9. februar 2012 kl. 15:16

Ja, det er mig bekendt korrekt. Det er ihvertfald en gammelkendt sandhed som jeg ofte hørte på mine bedsteforældres landbrug.

Jeg mener dog ikke det har noget med selve skallen at gøre.

Årsagen skulle være at der sker en fordampning (eller måske en nedbrydning) af æggehviden således at skallen "sidder mere løst" på ægget når det er kogt. Det bliver derfor simpelthen nemmere at få fat i skallen og få den af.