Spørg Fagfolket: Ville man være højere hvis man boede på Jupiter?

17. oktober 2018 kl. 15:393
Spørg Fagfolket: Ville man være højere hvis man boede på Jupiter?
Illustration: Bigstock/Allexxandar.
En læser diskuterer tyngdekraftens påvirkning på planeterne med sin kone. Lektor på Aarhus Universitet afgør dysten.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Jack Powderly spørger:

Spørg Fagfolket

Spørg Scientariet har fået nyt navn. Fremover kalder vi vores brevkasse for Spørg Fagfolket - mere mundret og mere dækkende for idé og indhold, men stadig med samme tankevækkende indhold.

Spørg Fagfolket bringer læsernes spørgsmål videre til de fagfolk, der bedst kan besvare de tekniske og videnskabelige spørgsmål, vi alle stiller os selv nogle gange.

Stil dit spørgsmål her


Jeg skriver til jer, fordi min kone og jeg er uenige om planeterne og tyndekraften.

Jeg mener, at hvis man boede på Merkur, så bliver man lavere pga. planetens størrelse og tyndekraften.

Og hvis man boede på Jupiter, så var man højere pga. størrelsen af planeten og tyngdekraften.

Min kone siger modsatte. Hvad mener I?

Læs også: Spørg Scientariet: Hvordan troede man Solen virkede i gamle dage?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Christoffer Karoff, lektor på Aarhus Universitet, svarer:

Tyndekraften afhænger både af planetens masse og dens størrelse. Jo mere en planet vejer, des større tyndekraft.

Da Jupiter vejer små 6000 gange så meget som Merkur (eller lidt over 300 gange så meget som Jorden), vinder Jupiter og din kone her.

Tyndekraften aftager dog også med størrelsen på planeten, og da Merkur er små 30 gange mindre en Jupiter (eller lidt under halv så stor som Jorden), vinder Merkur og du her.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tages både massen og størrelsen i betragtning, vinder Jupiter og din kone dog klart.

Læs også: Spørg Scientariet: Bliver Jorden forstyrret af andre planeters tiltrækningskraft?

Ikke så meget at hente som tilflytter

Tyndekraften er omkring 6,7 gange stærkere på overfladen af Jupiter end på overfladen af Merkur. Hvis der derfor fandtes rumvæsner på Merkur og Jupiter, er det rimeligt at antage, at dem på Merkur ville være højere end dem på Jupiter, simpelthen fordi de ville kunne holde en længere krop oprejst. De er selvfølgelig også den mulighed, at de blot ville udvikle mindre muskler.

På Jorden siger vi, at tyngdeaccelerationen er 9,8 m/sek^2. På Merkur er den med 3,7 m/sek^2 næsten en tredjedel mindre end på Jorden, mens den på Jupiter er 24,8 m/sek^2, altså omkring to en halv gang så stor.

Da kraft er givet som acceleration ganget med masse, betyder det, at den kraft, kroppen ville skulle bruge på at holde hovedet oppe på Merkur, ville være en tredjedel mindre end på Jorden, mens den på Jupiter ville være to en halv gang større.

Kommer man på tur til Jupiter eller Merkur som menneske fra Jorden, så vil man dog ikke få ændret synderligt på sin højde, da den relativistiske effekt er meget lille.

Så altså: Man vil altså ikke blive mærkbart højere eller lavere som tilflytter, men har grobund for at udvikle andre højder, hvis man stammer fra planeter med en anden tyngdekraft end her.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
19. oktober 2018 kl. 15:28

Jeg synes faktisk han svarer på spørgsmålet her: "Hvis der derfor fandtes rumvæsner på Merkur og Jupiter, er det rimeligt at antage, at dem på Merkur ville være højere end dem på Jupiter, simpelthen fordi de ville kunne holde en længere krop oprejst."

Den generelle antagelse, jeg har set rundt omkring, er at kraftigere tyngdekraft nok leder til lavere dyrearter. Svagere tyngdekraft giver højere dyrearter.

"Were the force of gravity to be doubled," Thompson declared, "our bipedal form would be a failure, and the majority of terrestrial animals would resemble short-legged saurians, or else serpents. Birds and insects would suffer likewise, though with some compensation in the increased density of the air. On the other hand, if gravity were halved, we should get a lighter, slenderer, more active type, needing less energy, less heat, less heart, less lungs, less blood. Gravity not only controls the actions but also influences the forms of all save the least of organisms."

-- se også https://www.bibliotecapleyades.net/vida_alien/xenology/papers_xeno/et_zoology.htm ... og ... https://www.bibliotecapleyades.net/vida_alien/xenology/11.0.htm

2
18. oktober 2018 kl. 15:20

Jeg forstår læserens spørgsmål, sådan at der er tale om hvordan en tænkt livsform vil udvikle sig under forhold med henholdsvis større eller mindre tryk og tyngdeacceleration. Ekspertens konklusionen:

"Så altså: Man vil altså ikke blive mærkbart højere eller lavere som tilflytter, men har grobund for at udvikle andre højder, hvis man stammer fra planeter med en anden tyngdekraft end her".

  • er et ikke-svar. For så kan man gentage spørgsmålet: Vil en tænkt livsform på henholdsvis en lille planet og en stor planet udvikle sig til at blive større eller mindre?
1
17. oktober 2018 kl. 23:22

Hvordan defineres overfladen af Jupiter?