Vores læser Jack Powderly spørger: Spørg Scientariet har fået nyt navn. Fremover kalder vi vores brevkasse for Spørg Fagfolket - mere mundret og mere dækkende for idé og indhold, men stadig med samme tankevækkende indhold. Spørg Fagfolket bringer læsernes spørgsmål videre til de fagfolk, der bedst kan besvare de tekniske og videnskabelige spørgsmål, vi alle stiller os selv nogle gange.Spørg Fagfolket
Jeg skriver til jer, fordi min kone og jeg er uenige om planeterne og tyndekraften.
Jeg mener, at hvis man boede på Merkur, så bliver man lavere pga. planetens størrelse og tyndekraften.
Og hvis man boede på Jupiter, så var man højere pga. størrelsen af planeten og tyngdekraften.
Min kone siger modsatte. Hvad mener I?
Læs også: Spørg Scientariet: Hvordan troede man Solen virkede i gamle dage?
Christoffer Karoff, lektor på Aarhus Universitet, svarer:
Tyndekraften afhænger både af planetens masse og dens størrelse. Jo mere en planet vejer, des større tyndekraft.
Da Jupiter vejer små 6000 gange så meget som Merkur (eller lidt over 300 gange så meget som Jorden), vinder Jupiter og din kone her.
Tyndekraften aftager dog også med størrelsen på planeten, og da Merkur er små 30 gange mindre en Jupiter (eller lidt under halv så stor som Jorden), vinder Merkur og du her.
Tages både massen og størrelsen i betragtning, vinder Jupiter og din kone dog klart.
Læs også: Spørg Scientariet: Bliver Jorden forstyrret af andre planeters tiltrækningskraft?
Ikke så meget at hente som tilflytter
Tyndekraften er omkring 6,7 gange stærkere på overfladen af Jupiter end på overfladen af Merkur. Hvis der derfor fandtes rumvæsner på Merkur og Jupiter, er det rimeligt at antage, at dem på Merkur ville være højere end dem på Jupiter, simpelthen fordi de ville kunne holde en længere krop oprejst. De er selvfølgelig også den mulighed, at de blot ville udvikle mindre muskler.
På Jorden siger vi, at tyngdeaccelerationen er 9,8 m/sek^2. På Merkur er den med 3,7 m/sek^2 næsten en tredjedel mindre end på Jorden, mens den på Jupiter er 24,8 m/sek^2, altså omkring to en halv gang så stor.
Da kraft er givet som acceleration ganget med masse, betyder det, at den kraft, kroppen ville skulle bruge på at holde hovedet oppe på Merkur, ville være en tredjedel mindre end på Jorden, mens den på Jupiter ville være to en halv gang større.
Kommer man på tur til Jupiter eller Merkur som menneske fra Jorden, så vil man dog ikke få ændret synderligt på sin højde, da den relativistiske effekt er meget lille.
Så altså: Man vil altså ikke blive mærkbart højere eller lavere som tilflytter, men har grobund for at udvikle andre højder, hvis man stammer fra planeter med en anden tyngdekraft end her.
