Spørg Fagfolket: Tager tænderne skade af danskvand?
Vores læser Malene Mikkelsen spørger:
Hvor mange liter danskvand med brus kan man drikke om dagen, uden at tænderne tager skade?
Læs også: Bagsiden: CO2-neutralt danskvand - næsten, i hvert fald
Azam Bakhshandeh, lektor på Tandlægeskolen i København, svarer:
Det er ikke helt nemt at komme med et præcist svar til spørgsmålet.
Tanderosion (syreskade af tænder) kan komme af hyppig indtagelse af syreholdige drikkevarer, frugt mm. Det kan også komme af sygdomme eller være arbejdsrelateret, hvis man f.eks. arbejder med galvanisering og elektrolyse på en usikker måde.
Hvor meget syreskade, man kan få, og hvor lang tid det vil tage at få syreskade, er bl.a. afhængig af surhedsgraden af f.eks. drikkevaren, men også af patientens spytkvaliltet og indhold, patientens uvaner, hyppigheden af indtagelse, mundhygiejnevaner mm.
Hvis vi tager danskvand som konkret eksempel, så har det en surhedsgrad på 4,8 og er derfor knap så surt som appelsinjuice, der ligger på 3,7 eller cola, som ligger på 2,4. Almindeligt vand har en pH-værdi på 7,2.
Læs også: Spørg Fagfolket: Hvornår bliver min sodavand hurtigst flad?
Den syre, der bestemmer surhedsgraden i sodavand og energidrikke er kulsyre, fosforsyre, citronsyre eller andre frugtsyrer. Disse syrer har forskellige pH-værdier og kan derfor have forskellige konsekvenser for tænderne.
Ud over pH-værdien spiller drikkevarernes ’bufferkapacitet’ også en vigtig rolle. Bufferkapaciteten er drikkevarens evne til at blive neutraliseret og nå hen mod en neutral pH-værdi på omkring 7.
Hvis en drikkevare har lav bufferkapacitet, tager det længere tid at blive neutraliseret i munden ved spytsekretionen.
I den forbindelse er kulsyre en svag syre, og derfor er syreskader på tænderne ikke et problem. Cola indeholder derimod fosforsyre, og appelsinjuice indeholder citronsyre, hvilket begge er stærke syrer. Citronsyren har dog en lavere bufferkapacitet, og derfor vil pH-værdien i juice være høj i længere tid, og det betyder større risiko for skade på tænderne.
Læs også: Spørg Scientariet: Hvad sker der med kroppen, hvis man kun spiser slik?
Svaret på dit spørgsmål må derfor være, at man kan drikke alt det danskvand, man har lyst til uden at frygte skader på tænderne, fordi kulsyre ikke skader dem. Det er der lavet mange undersøgelser af gennem tiden. Det samme gælder for danskvand lavet i en SodaStream eller lignende.
Danskvand med citrus skal man heller ikke frygte, da citrussmagen kommer fra et smagsstof og ikke fra frugtsyre.
Jeg kan også tilføje, at light-sodavand gør lige så meget skade på tænderne som sodavand med sukker. Ved light-produkter er der lavet ændringer i sukkerindholdet og slet ikke i surhedsgraden, og derfor har light-sodavand samme pH-værdi som almindelig sodavand.
Og har man først mistet tandemaljen – måske efter lang tids indtag af syreholdige drikke – går det kun ned ad bakke, for når tandbenet under emaljen bliver blottet, vil dette opløses endnu hurtigere. Så hold dig gerne til danskvand.
