Spørg Fagfolket: Tager tænderne skade af danskvand?

19. maj 2019 kl. 09:124
Spørg Fagfolket: Tager tænderne skade af danskvand?
Illustration: Bigstock/alenaohneva.
En læser undrer sig over, om man bare kan drikke løs af danskvand, eller om emaljen tager skade af kulsyren. Det svarer lektor fraTandlægeskolen på.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Malene Mikkelsen spørger:

Hvor mange liter danskvand med brus kan man drikke om dagen, uden at tænderne tager skade?

Læs også: Bagsiden: CO2-neutralt danskvand - næsten, i hvert fald

Azam Bakhshandeh, lektor på Tandlægeskolen i København, svarer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ikke helt nemt at komme med et præcist svar til spørgsmålet.

Tanderosion (syreskade af tænder) kan komme af hyppig indtagelse af syreholdige drikkevarer, frugt mm. Det kan også komme af sygdomme eller være arbejdsrelateret, hvis man f.eks. arbejder med galvanisering og elektrolyse på en usikker måde.

Hvor meget syreskade, man kan få, og hvor lang tid det vil tage at få syreskade, er bl.a. afhængig af surhedsgraden af f.eks. drikkevaren, men også af patientens spytkvaliltet og indhold, patientens uvaner, hyppigheden af indtagelse, mundhygiejnevaner mm.

Hvis vi tager danskvand som konkret eksempel, så har det en surhedsgrad på 4,8 og er derfor knap så surt som appelsinjuice, der ligger på 3,7 eller cola, som ligger på 2,4. Almindeligt vand har en pH-værdi på 7,2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvornår bliver min sodavand hurtigst flad?

Den syre, der bestemmer surhedsgraden i sodavand og energidrikke er kulsyre, fosforsyre, citronsyre eller andre frugtsyrer. Disse syrer har forskellige pH-værdier og kan derfor have forskellige konsekvenser for tænderne.

Ud over pH-værdien spiller drikkevarernes ’bufferkapacitet’ også en vigtig rolle. Bufferkapaciteten er drikkevarens evne til at blive neutraliseret og nå hen mod en neutral pH-værdi på omkring 7.

Hvis en drikkevare har lav bufferkapacitet, tager det længere tid at blive neutraliseret i munden ved spytsekretionen.

I den forbindelse er kulsyre en svag syre, og derfor er syreskader på tænderne ikke et problem. Cola indeholder derimod fosforsyre, og appelsinjuice indeholder citronsyre, hvilket begge er stærke syrer. Citronsyren har dog en lavere bufferkapacitet, og derfor vil pH-værdien i juice være høj i længere tid, og det betyder større risiko for skade på tænderne.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvad sker der med kroppen, hvis man kun spiser slik?

Svaret på dit spørgsmål må derfor være, at man kan drikke alt det danskvand, man har lyst til uden at frygte skader på tænderne, fordi kulsyre ikke skader dem. Det er der lavet mange undersøgelser af gennem tiden. Det samme gælder for danskvand lavet i en SodaStream eller lignende.

Danskvand med citrus skal man heller ikke frygte, da citrussmagen kommer fra et smagsstof og ikke fra frugtsyre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg kan også tilføje, at light-sodavand gør lige så meget skade på tænderne som sodavand med sukker. Ved light-produkter er der lavet ændringer i sukkerindholdet og slet ikke i surhedsgraden, og derfor har light-sodavand samme pH-værdi som almindelig sodavand.

Og har man først mistet tandemaljen – måske efter lang tids indtag af syreholdige drikke – går det kun ned ad bakke, for når tandbenet under emaljen bliver blottet, vil dette opløses endnu hurtigere. Så hold dig gerne til danskvand.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
21. maj 2019 kl. 06:41

Ideen med at lave boblevand var at folk blev mere sultne ved at drikke vandet ligeinden maden. Da CO2 giver en kortvarig methedsfornemmelse, fordi fordøjelse normalt forbuger ilt og frigøre CO2. Når denne methedsfornemmelse forsvinder så bliver man sulten.

5
20. maj 2019 kl. 10:31

Du har vist byttet om på lav/høj bufferkapacitet. En buffer mindsker ændringer i pH ved tilsætning af syre eller base, og des større kapacitet des mere kan det udholde. Altså vil det tage længere tid i munden at neutralisere en opløsning med en høj bufferkapacitet fremfor en lav bufferkapacitet.

Dette er jf. Tandlægebladet og Tandlægeforeningen:https://www.tandlaegebladet.dk/10-ting-du-boer-vide-om-erosionerhttps://www.tandlaegeforeningen.dk/Patienter/Livsstil/Syreskader/energidrikke_SKEMA

Desuden undrer det mig at du skriver at danskvand med citrussmag ikke er værre end danskvand uden smag samt at smagsstoffer og frugtsyrer er usammenlignelige. Tandlægebladet (se linket ovenfor) skriver det modsatte og i de fleste danskvand med citrussmag er der vel netop tilsat citronsyre (E330) som smagsstof.

4
19. maj 2019 kl. 23:18

Jeg bruger normalt sukkerfri læskedrik i danskvand - det er bedre end sodavand. Der er en smule citronsyre i læskedrikken, men da blandingsforholdet er 1 til 11, så tror jeg ikke det betyder noget.

3
19. maj 2019 kl. 12:57

Min tandlæge siger ellers ofte, at jeg ikke må drikke danskvand. Jeg må lige tage en diskussion med ham næste gang.