Spørg Fagfolket: Når der overhovedet noget koffein med ud i en espresso?
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Spørg Fagfolket: Når der overhovedet noget koffein med ud i en espresso?

Illustration: Bigstock/Norn

Vores læser Johan Buchhorn har spurgt:

Tidligere hed det sig, at der skulle 4,5 minutter til at maksimere koffeinudtrækket fra bønnerne til kaffen.

Espresso har jo et tryk på 9,5 bar og en passagetid på ca. 20 sekunder. Kommer der overhovedet koffein med ud i espressoen, eller er det bare smag og ’crema’, der charmerer?

Læs også: Spørg Scientariet: Kan lakridsbolsjer holde mig vågen?

Jacob Karlsen, stifter og medejer af Copenhagen Coffee Lab, svarer:

Det er en helt rigtig betragtning og et godt spørgsmål.

Hvor meget koffein, kaffen kommer til at indeholde, afhænger af tre ting: Hvor meget kaffe man bruger, hvilken kaffe man bruger, og hvor længe den trækker.

Hvis vi starter med mængden af kaffe, så bruges der som udgangspunkt 12 gram kaffe pr. kop filterkaffe à 200 ml. Man siger derudover, at en kop filterkaffe indeholder 80 mg koffein.

I en espresso (i disse nye tider med lysere ristning) bruges der ca. 9 g kaffe pr. single espresso. Ved brug af de mørkere italienske ristninger skal der mindre kaffe til, gerne 7 gram. Koffeindindholdet i en espresso ligger på ca. 50 mg. Dette er generelle tal, som kan variere.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor kan jeg lugte kaffen i soveværelset?

Indholdet af koffein er derfor lavere i en espresso end i en filterkaffe, men målt pr. ml er espressoen den med det mest opkvikkende indhold, fordi der også bruges ret meget kaffe pr. ml.

Herunder skal man også se på typen af kaffe. Der er større koffeinindhold i en Robusta-kaffe frem for en Arabica, som espresso typisk består af. Filterkaffer består ofte af en blanding af Arabica og Robusta og har derfor som udgangspunkt et større koffeinindhold alene ud fra denne faktor. F.eks. bruger vi altid 100% Arabica i vores kaffer, hvilket vil sige, at koffeinindholdet som regel vil være mindre i disse end i kommerciel filterkaffe.

Ekstraktionstiden har selvfølgelig også en betydning, som du selv nævner. Tiden, hvorved vandet er i kontakt med kaffen, har betydning for koffeinindholdet, og igen er det en af årsagerne til, at der klart er mest koffein i en kommerciel filterkaffe.

Det betyder dog som sagt ikke, at der ikke også er koffein i en espresso - der skal bare mere kaffe til pr. ml. for at få 'meget' koffein med, fordi det netop går så hurtigt, og kaffetypen kan være mindre koffein-holdig i sig selv.

Og når vi taler ekstraktionstid, så kan jeg sige, at hvis man vil går efter det største skud koffein, så skal man kaste sig over koldbrygget kaffe, som ofte har trukket i 10-14 timer, gerne længere afhængig af brygmetode. Her bruger man typisk et par gram kaffe mere, måske 15-18 gram pr. kop mod filterkaffens 12 gram pr. kop. Til gengæld får kaffen op mod dobbelt så stort et koffeinindhold som en kop almindelig filterkaffe.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først