Vores læser Lasse har spurgt:
Jeg ville bare høre, om det er lovligt at sende en amatørraket op i luften? Og hvilket brændstof må man bruge og ikke bruge?
John Leif Jørgensen, professor på Institut for Rumforskning og Rumteknologi på DTU Space, svarer:
Ja, det er i princippet lovligt, men i Danmark skal man have en særlig tilladelse, og det er i dag generelt forbudt at flyve objekter længere op end 300 m, hvis man ikke har en særlig tilladelse.
Man skal naturligvis heller ikke kunne være til fare for andre, så der opsendes kun raketter fra øde områder.
Sådanne er der ikke mange af i Danmark, og derfor tog de danske raketbyggere Copenhagen Suborbitals til internationalt farvand (ved Bornholm). Andre raketter har de og andre opsendt fra militære øvelsesterræner ved f.eks. ved Boris eller Jægerspris.
På DTU sender vi ikke raketter op selv, men det gør en del af vores studerende, og de har hidtil benyttet disse militære faciliteter.
Forskellige typer brændstof
Hvad angår brændstof, skal raketmotorer jo virke i rummet og både bruge et brændstof (fuel) og et iltningsmiddel (oxydizer).
Raketmotorer kan opdeles i tre forskellige typer; Faststofraketter, som nytårsraketter tilhører, flydende fremdriftsraketter tilsat iltningsmiddel, som f.eks. Saturn-5 og Falcon-9, samt hybridraketter, hvor den ene komponent er fast og den anden flydende.
Fælles for alle raketter er, at man ønsker størst mulig trykkraft (løfteevne) per kilo brændstof og iltningsmiddel. Dette ønske kræver, at de to komponenter brænder ved en meget høj temperatur og skaber et stort tryk, hvilket opnås i raketmotorens brændkammer.
Til meget store flydende fremdriftsraketter, som er langt de mest effektive, bruges f.eks. brændstoffer som brint, petroleum, hydrazin eller UDMH, og som iltningsmiddel ilt, flour, (rygende) salpetersyre, nitrogen tetroxid eller brintoverilte.
Faststofraketter bruger pulvere/plastikker sammensat af stoffer, der både indeholder brændstof og iltningsmiddel f.eks. krudt i nytårsraketter.
Hybridraketter bruger faste stoffer til brændstof, kemikalier, der let iltes, samt flydende iltningsmidler, som så brænder med overfladen på det faste brændstof.
De fleste af de ovennævnte stoffer er ret vanskelige at håndtere, og nogle er meget giftige, så udvalget for amatørraketter er noget begrænset. Men de ønsker naturligvis også at have så høj effektivitet som muligt, altså høj forbrændingstemperatur og hastighed, og højt energiindhold.
Forskellige raketklubber og studiegrupper har derfor udvist stor opfindsomhed med at finde effektive og sikre fremdriftsmidler. Til faststofraketter har de f.eks. anvendt zinksvovl-pulvere over flydende ilt og petroleum eller alkoholer og til hybrid brintoverilte og aluminium eller gummi.
Ofte er der tale om stoffer, der er vanskelige at få i større mængder og i de rette koncentrationer, da de selvsamme stoffer i andre konfigurationer kan bruges til at fremstille f.eks. sprængstof, og under alle omstændigheder brænder voldsomt, hvis det ikke sker under kontrollerede former.
Det har givet anledning til en tværministeriel betænkning, som sandsynligvis kommer til at munde ud i en ny dansk rumlov.
Rumlov vil have raketter under fyrværkeriloven
Rumloven vil begrænse flyvehøjden til 100 m og rakettens totalvægt til højst 25 kg (som for droner), og så vil ministerierne have raketterne ind under fyrværkeriloven, hvilket har betydning for brugen af brændstof.
Den lægger bl.a. op til, at kemikalier, der anvendes til raketter, kun må være dem, som bruges andre steder i det civile samfund, og kun i de mængder, der her anses for at være sikre.
I ministeriernes rapport forud for lovforslaget beskrives det, at der har været eksempler på uheld med raketbrændstof, bl.a. en sag fra 2015, hvor tre kemikere blev forbrændt, da de var i gang med at blande brændstof.
Rumloven står stadig i kø til lovbehandlingen, da der er andre ting, der har været mere presserende, men den bliver jo nok godkendt, selv om jeg desværre vil mene, at det går ud over landets udvikling af højteknologi.
Loven vil selvfølgelig medføre, at raketter der opsendes fra dansk jord, vil være meget sikre, men de vil heller ikke bevæge sig ud over legetøjsstadiet.
