Spørg Fagfolket: Løber vi tør for råstoffer til batterier og vindmølledynamoer?

Plus18. juli 2020 kl. 14:006
Spørg Fagfolket: Løber vi tør for råstoffer til batterier og vindmølledynamoer?
Illustration: VW.
En læser er bekymret for, at vi løber tør for materialer til batterier, som transportsektoren bliver mere grøn. Centerleder hos Geus giver et overblik over råstofferne.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Gunnar Madsen har spurgt:

Vil der vedblivende være råstoffer nok til fremstilling af batterier, hvis alle biler bliver el-drevne, og der samtidig skal være nok til vindmøllernes dynamoer?

Jakob Kløve Keiding, centerleder for Videncenter for Mineralske Råstoffer og Materialer hos Geus, svarer:

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
20. juli 2020 kl. 16:07

Grønland er ikke værre eller bedre end mange af de andre minelande.

Hvis jeg må bygge lidt videre;

Det er samtidig en misforståelse at sætte det op som Grønland eller kina.

Der er opstået et idé om at Grønland er snart det eneste land som kan løse Kinas monopol. Dette er slet ikke rigtigt, som nævnt i svaret er rare Earth's slet ikke sjældne og de fleste typiske mine lande har forekomster. Grønland konkurrerer således også med allerede etablerede og regulerede lande om at huse fremtidige miner.

Mit gæt er, at skal der bygges på Grønland, bliver det en politisk beslutning, med økonomisk støtte eller ihvertfald stats garanteret lån fra dk - så ironien vil være, at det slet ikke vil hjælpe til selvstændighed...

5
20. juli 2020 kl. 07:03

Grønland er ikke værre eller bedre end mange af de andre minelande. Selve lovgivningen og sagsbehandlingssystemmet er ikke dårligt, også selv om der er ganske få ansatte, som skal varetage dette område (set i forhold til andre lande som man normalt sammenligner sig med). Problemer opstår ved at de grønlandske landspolitiker ikke tænker nok på Grønlands interesser, men mere på deres eget lille lokale område (altså den by eller bygt hvor de kommer fra). Man får desuden indtrykket af, at der mangler en viden (blandt politikerne) om hvorledes mineindustrien fungere på verdensplan. En af de ting som der mangler er en forståelse af, er at malm ikke er det samme som selve råstoffet. Lidt groft sagt, at 100.000 tons gulm malm ikker er det samme som 100.000 tons guld, og at mineselskabet også har udgifter med at bryde og oparbejde malmen.

Jeg har ikke oplevet at mineselskaber har nogle problemer med grønlandske system for behandling af ansøgninger om udvindingstilladelser, så længde at systemet ikke ændre sig hele tiden. Desværre vil de grønlandske politiker gerne fremstå som de "stærke", som skaffer penge og muligheder til Grønland (læses deres egen byg eller bygt) og vil derfor gerne har sat deres fingeraftryk på en udvindings tilladelser.

4
19. juli 2020 kl. 21:03

måske er det bare nemmer at

Jah, eller måske er der noget i vejen med det grønlandske system for behandling af ansøgninger om udvindingstilladelser? Det synspunkt kan man læse mere om i en interessante kronik, bragt i Sermitsiaq.ag den 11. ds.: ' Er Grønland ved at snuble i sin egen råstofstrategi'. Forfatteren er Ole Christiansen, der bl.a. har været direktør for det delvis selvstyreejede Nunaminerals, men som i de seneste par år har været konsulent for Kommune Kujalleq, der er hjemsted for den enestående Ilimaussaq intrusion, der rummer både Kvanefjeldet og Kringlerne, på hver sin side af Skovfjorden:

https://sermitsiaq.ag/node/222868

3
19. juli 2020 kl. 15:27

Ja det giver i den grad mening at begynde på minedrift på Grønland. Det vil kunne gavne dem meget. Netop det at Grønland/Danmark kan være et alternativ i forhold til den Kinesiske dominans gør det oplagt. Lad os håbe vores danske politikere åbner for dette og at det bliver danskejede konsortier der kan klare opgaven.

2
19. juli 2020 kl. 09:11

Derfor er EU meget interesseret i de store grønlandske forekomster, og EU har estimeret, at de sjældne jordartsmetaller i Grønland kan dække en fjerdedel af verdens behov i 50 år

kilde: [https://www.geus.dk/udforsk-geologien/vi-de-jordbundne/geus-geologiske-arbejde-i-groenland-1995-2013/eu-og-de-sjaeldne-jordartsmetaller/] Hvis virksomhederne i EU og Danmark virkelig mener, at der er et problem, så er der altså muligheder for, at de selv at bryde de sjældne jordartsmetaller i Grønland. Desværre er interessen fra EU og USA ikke særlig stor. Det er "nemt og billigt" at få en efterforskningslicens i Grønland[se https://govmin.gl/da/], så det er ikke der problemet ligger...måske er det bare nemmer at købe de sjældne jordartsmetaller af Kina.

1
18. juli 2020 kl. 16:18

Altså - sammenlignet med oliekrisen i 1973, vil vi så ikke havne i en knaphed som vil lamme os lige så hårdt. Så den grønne omstilling er klar til at blive rullet ud hvis der samtidig arbejdes på en forbedret forsyningskæde. At Kina er dominerende på mineområdet har været kendt i mere end 5-10 år, så måske er det der man skal forbedre og sikre med en second source.