Spørg Fagfolket laver husforsøg: Hvor meget længere holder kaffen sig varm i et termokrus?

30. juni 2019 kl. 11:5711
Spørg Fagfolket laver husforsøg: Hvor meget længere holder kaffen sig varm i et termokrus?
Ingeniøren har testet disse termokrus. Illustration: Mie Stage.
En læser vil gerne vide, om termokopper er så gode, som producenterne påstår. Ingeniøren har gjort forsøget.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Jesper Kristensen spørger:

Man kan få diverse termokopper uden låg, men typisk med dobbelte sider som f.eks. Bodums Canteen.

De skriver selv i markedsføringen, at: »...the double walls of the BODUM®CANTEEN make sure the temperature stays the same a lot longer.«

Jeg vil tro, at langt det største varmetab sker fra den blotlagte overflade, selvom jeg da godt kan mærke, at min almindelige kaffekop er varm på siderne også - men det kan være jeg tager fejl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så: Hvor meget længere holder kaffen sig varm, hvis starttemperaturen er 70 grader, og sluttemperaturen er 50 grader i to ens kopper (samme overfladeareal osv.)?

Læs også: Spørg Fagfolket: Når der overhovedet noget koffein med ud i en espresso?

Malte Olsen, fysiker og redaktør af brevkassen 'Spørg Malte' på Niels Bohr Institutet, svarer:

De fleste af de kopper er flerlagskopper med lidt isolationsskum imellem lagene. Derved nedsættes varmeledningsevnen som i en termoflaske, og væsken holdes varm længere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men det er klart, at det også er et spørgsmål om fordampning, og her mener jeg, at det er et oplagt ’prøv selv’-spørgsmål. Man kan naturligvis undersøge Bodums model, men der er jo mange modeller på markedet, så det er svært at sige noget generelt.

De fleste termokopper er dog ret store og på den måde opnår man, at afkølingen går langsommer, fordi den større væskemængde har større energiindhold, uden at overfladen bliver tilsvarende større.

De fleste kopper jeg har set med isolation i væggene, har desuden et låg med drikketud, bl.a. fordi de ofte er tænkt brugt i transportmidler, og her er det jo nemmere at kontrollere fordampningen, da man kan lukke for dem.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor eksploderede mit te-vand i mikroovnen?

Men ellers vil jeg foreslå dig at afprøve din tese selv, hvis du har nogle termokrus. Gør følgende:

  1. Tag to helt ens tekrus (fabriksfremstillet).
  2. Stil dem et sted uden for meget eller med i hvert fald ensartet træk.
  3. Fyld dem med kogende vand til nær kanten.
  4. Læg en papplade over det ene – eller en korkplade, polystyrenskumsplade eller tilsvarende.
  5. Mærk på dem efter 1-2 timer afhængig af størrelsen.

På denne måde vil du finde ud af, hvor meget af varmefaldet, der skyldes afdampning fra overfladen.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor kan jeg lugte kaffen i soveværelset?

I øvrigt afhænger fordampningshastigheden jo også af luftstrømninger om den fordampende flade, af luftfugtigheden og af temperaturen i både rum og væske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Varmestrålingen ud af siderne af koppen afhænger også af luftstrømningerne, farven, overfladens karakter mm., så det kan ikke bringes på en simpel formel.

Huseksperiment af Mie Stage:

For at hjælpe spørgeren på vej, har jeres brevkasseredaktør fulgt Malte Olsens forslag hjemme i sit køkken samt opsat eget forsøg, hvor 70 grader varmt vand er blevet fulgt på vejen mod de 50 grader.

Til formålet har brevkassen tømt sparegrisen og indkøbt to stk. Canteen-krus, så spørger sparede udgiften i første omgang (og nej, vi tester ikke varmepumper og robotplæneklippere, nu vi er i gang). Vi sammenlignede med to forskellige almindelige krus fra skabet med en tilsvarende diameter.

Desuden er brugt et almindeligt stegetermometer, som vi satser på regner nogenlunde korrekt – eller i hvert fald nogenlunde ensartet.

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvornår bliver min sodavand hurtigst flad?

Disse fire krus indgik i forsøget. Illustration: Mie Stage.

Forsøg 1
2 Bodum Canteen og to almindelige krus fyldes med kogende vand. Et af hvert krus får et paplåg på, så vi kan se, hvor meget af varmen der tabes i overfladen vs. ud af siderne. Vi lader krusene stå 60 minutter.

Resultat:
Termokruset med paplåg på indholdt efter en time 47 grader varmt vand, mens det uden låg var faldet til 38 grader.
For de almindelige krus var resultatet hhv. 45 og 39 grader.

I forsøget indgik dette termometer. Illustration: Mie Stage.

Forsøg 2:
70 grader varmt vand blev hældt på de fire krus, der har stået og fået stuetemperatur igen. Det skal hertil siges, at temperaturen på vandet allerede var faldet til 60 grader, da det nåede i kruset, så man skal måske opvarme sit krus, hvis man vil holde yderligere på varmen.
Den videnskabelige forsøgsopstilling med halvdelen af krusene dækket med pap. Illustration: Mie Stage.

Herefter blev resultatet, at:
Det almindelige krus uden låg nåede 50 grader på 18 minutter. På dette tidspunkt var vandet i termokruset uden låg faldet til 49 grader.
Tager vi krusene med pap, tog det både termokruset og det almindelige krus ca. 26 minutter at falde til 50 grader.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvad er der galt med mit induktionskomfur?

Ud fra vores eget lille husforsøg (med forbehold for ikke-tilsluttende pap, forskellige typer krus, billigt termometer og alt det) må vi altså konstatere, at den bedste metode at holde kaffen varm på, er ved at sætte et låg på - termokrus eller ej.

Til termokrusenes forsvar skal vi så sige, at de er noget mere behagelige at holde på, fordi dobbeltvæggen gør, at kruset ikke bliver så varmt udenpå - men at det holder kaffen varm længere, har vi altså ikke kunnet bevise i dette forsøg.

Er der nogle læsere, der har gjort forsøget eller har andre krus, der lige kunne testes? Så smid gerne resultaterne og erfaringerne i kommentarfeltet herunder.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
29. september 2019 kl. 22:15

"Skynd dig at hælde den kolde mælk i kaffen - for den bliver hurtigst kold, mens den er varm."

10
4. juli 2019 kl. 09:30

@PR: Men er det ikke sådan cirka den måde vi i praksis anvender kaffekrus, og derfor også den måde de skal testes?

9
3. juli 2019 kl. 20:30

Kun 10ºC fald på 18 minutter? Det lyder forkert..

Det der går galt, når man instinktivt skal vurdere temperaturfald i to forskellige krus, er, at massen af et tungt krus øjeblikkeligt afkøler væsken (som det fremgår) 10 grader; men samtidigt opvarmer kruset, der derfor er med til at stabilisere varmen i væsken.

Man starter altså med en større masse med lavere temperatur i et porcelænskrus, og en lavere masse med en højere temperatur i et termokrus.

Da afkølingen er ulineær over temperaturspektret (afkølingen er størst ved høj temperatur) , ser vi altså at der praktisk taget ikke er forskel på to krus med vidt forskellige isolationskarakteristika over den prøvede tid.

8
2. juli 2019 kl. 00:06

når vi hurtigt skal have noget afkølet til drikketemperatur,

Hvis tanken var at holde kaffen varm i længre tid, så skulle kaffekrusene på billedet vendes på hovedet for at reducere overfladen, samt der skal være indbygget faseskift i isolationsmaterialet, så temperaturen på kaffen hurtigt kan bringes ned på et fornuftigt stade og holde sig der, til virkningen ophører, det ville sikre at kaffen holder sig tilpas varm i noget længere tid.

7
1. juli 2019 kl. 17:23

Termokrus fra den Kongelige Porcelænsfabrik i forhold til et forholdsvis højt og tyndvægget cylindrisk krus gav det tydelige resultat, at det kongelige krus var bedst til at afkøle. Årsagen var formentlig, at den tykke dobbelte porcelænsvæg sugede varmen til sig. Vi brugte hverken termometer eller anden avanceret teknik, måling med læberne talte deres tydelige sprog. Vi bruger altid det kongelige krus, når vi hurtigt skal have noget afkølet til drikketemperatur,

6
1. juli 2019 kl. 14:32

I mangler lige at veje krusene med og uden vand, jeg synes ikke krusene ser lige store ud?

5
1. juli 2019 kl. 12:12

Tak for en lavpraktisk og gør-det-selv venlig målemetode og så undrer jeg mig lidt over at der ikke er forskel om det bruges termokop eller ej, men måske det skal opfattes som om at den største del af varmetabet kommer fra den blotlagte overflade. Men analogien til et hus er jo at der spares mest på varmepengene ved at isolere loftet i forhold til at isolere husets vægge

2
30. juni 2019 kl. 14:33

70 grader varmt vand blev hældt på de fire krus, der har stået og fået stuetemperatur igen. Det skal hertil siges, at temperaturen på vandet allerede var faldet til 60 grader, da det nåede i kruset, så man skal måske opvarme sit krus, hvis man vil holde yderligere på varmen.</p>
<p>Det almindelige krus uden låg nåede 50 grader på 18 minutter.

Kun 10ºC fald på 18 minutter? Det lyder forkert..

1
30. juni 2019 kl. 13:03

Tak for de interessante tests.

Lige nu ville det være godt med test af hvor lang tid kold væske (fx øl) holder sig kold med eller uden isterninger i forskellige små beholdere (krus) :-)