Spørg Fagfolket: Kan selvkørende biler dytte og se blå blink?
Vores læser Martin Rygaard spørger:
Min datter stillede det gode spørgsmål: »Kan en selvkørende bil dytte?«
Og jeg følger op: Hvis den kan dytte, hvordan gør den så i praksis? Kan andre selvkørende biler ’høre’ dyttet?
Og så har Benny Bech spurgt:
Når der snakkes om selvkørende biler, bliver det ofte nævnt, at de skal kunne orientere sig på veje og se andre trafikanter og lignende.
Men bliver der i disse biler også lavet styring, som kan undvige for udrykningskøretøjer, uanset hvilken retning de kommer fra?
Og hvis der er, er det udelukkende styret via visuelt blåt blink, eller er der andre signaler?
Læs også: Spørg Fagfolket: Hvordan orienterer selvkørende biler sig i snevejr?
Ole Ravn, professor på DTU Elektro svarer:
Det er et rigtig godt spørgsmål, din datter stiller. Lige nu er Google jo ved at ’lære’ deres biler at dytte, og det er et emne, der er meget oppe i tiden lige nu, for hvordan gør bilerne bedst muligt omgivelserne opmærksom på deres intentioner?
Udfordringen er jo, at vi mennesker bruger mange forskellige tegn til at lede os i trafikken. Vi giver håndtegn, hvilket kan være svært nok for os selv at forstå, fordi det handler mere om intention end en præcis lyd eller bevægelse.
Hornet er jo en advarsel, som man kan bruge, inden der sker noget alvorligt. Og der står også i færdselsloven, at biler skal kunne afværge fare ved lyd- eller lyssignaler.
Men hvordan skal bilerne tage højde for, hvis en bilist nikker eller vinker for at indikere, at en anden bil må køre først? Og hvordan skal bilen selv vise dette?
Læs også: Spørg Fagfolket: Sparer bilers stop-start-system virkelig energi?
Lys eller lyd
Ford og Virginia Tech Transportation prøver at lave noget standardisering omkring signalgivning, så man kan kommunikere efter standarder i trafikken. Her bliver der brugt lys til at give besked til fodgængere og andre bilister om, hvilke intentioner den selvkørende bil har.
De tester konceptet ved at skjule førerne bag rattet, så fodgængerne ikke ved, at der er nogen.
Grunden til, at der er valgt lys, er, at det i forvejen bliver brugt, når man skal dreje eller bremse, så tanken er at få så mange intentioner som muligt bygget ind i lyset.
Om de andre selvkørende biler så kan ’høre’ hornet eller se lyset ... ja, nu er biler jo som udgangspunkt døve, men de har kameraer og lidarer og radarer, og så kan der nok også laves en form for lyddetektion.
Når bilerne kører, arbejder de med sikkerhedszoner ligesom almindelige robotter, hvor de reagerer, hvis nogen eller noget kommer inden for denne zone. Det er nok her, de starter.
Læs også: Spørg Fagfolket: Hvad blev der af det alternative dieselbrændstof DME?
Men det er klart, at til blandet kørsel, hvor der både er selvkørende biler og mennesker, er det strengt nødvendigt både at kunne afgive lyd og høre den.
Hvad angår spørgsmålet om udrykningskøretøjer, så ser det også ud til at være noget, producenterne først er begyndt at interessere sig for nu.
Google har nu været ude at sige, at deres bil Waymo kan genkende blinket på udrykningskøretøjer, og Tesla vil også have det med på kørecomputeren i de kommede generationer af almindelige elbiler.
Men så er der jo hele problematikken med, om lys er nok. For hvordan skal politiet få signaleret til en selvkørende bil, at netop den skal køre ind til siden? Det er også noget, der nu bliver kigget på – i hvert fald i USA.
Og så er der det med lys, der ikke kan ses – f.eks. hvis en brandbil eller ambulance kommer kørende, og man endnu ikke kan se den, men gerne skulle flytte sig. Her kan det være nødvendigt at kunne opfange lyd.
Jeg tror dog, at den del vil blive løst med V2V (vehicle to vehicle), hvor udrykningsfartøjerne vil sende nogle signaler, der bliver opfattet af de førerløse bilers kørecomputere. De protokoller er mig bekendt ikke udviklet endnu, men de kan blive ganske nødvendige, før bilerne kan færdes i trafikken.
Horn bliver misbrugt
Til dette supplerer Debra Stokes, marketingchef hos bilproducenten Local Motors:
Vores selvkørende minibus ’Olli’ har et horn, men det bliver ikke brugt p.t. i vores selvkørende system.
Vi fortsætter med at evaluere på, hvilke beskeder og signaler der er nødvendige i forhold til selvkørende kørsel, og hornet kan meget vel blive en af de ting, vi ser på.
Horn og køretøjer har hængt sammen i mindst 100 år, men i mange tilfælde er horn blevet misbrugt af forskellige årsager.
Læs også: Spørg Fagfolket: Hvorfor skal jeg trykke på en knap for at få grønt lys?
Måske horn igen
Vores ønske er, at Olli kan køre problemfrit i de områder, den skal. Det autonome system er blevet udviklet til at respektere andre køretøjer og fodgængere i nærheden.
Vi tænker, at det omfattende netværk af sensorer vil overflødiggøre nødvendigheden af et horn i de fleste tilfælde.
Men i takt med, at hele industrien lærer mere og mere om autonomi, kan det være, at det traditionelle horn finder vej tilbage igen.
