Spørg Fagfolket: Kan mundbind fryses og genbruges?

4. august 2020 kl. 16:1936
Spørg Fagfolket: Kan mundbind fryses og genbruges?
Illustration: Mihailo K | Bigstock.
En læser vil gerne vide, om man kunne spare lidt på mundbindene ved at give dem en tur i fryseren. Det svarer professor fra KU på.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Anna Grethe Fyrst spørger:

Kan mundbind fryses og bruges igen?

Læs også: Spørg Fagfolket: Bliver bakterier frostsprængt i fryseren?

Jan Pravsgaard Christensen, professor på Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet, svarer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mundbind er engangsforbrug, og de kan ikke fryses.

Når man kun kan bruge dem én gang, er det fordi, man kontaminerer dem ved brugen, så de er ikke sikre, næste gang man tager dem på.

Desuden skal materialet være intakt for at yde beskyttelse, og det er det ikke, når de har været fugtige ved brug.

Hvis man fryser et mundbind, vil man også fryse evt. virus uden at slå det ihjel. Frysning er faktisk en metode, man bruger, hvis man vil bevare en virus eller bakterie. Så det vil i dette tilfælde være en dårlig idé.

Det eneste, der ville dræbe virus, ville være en kogevask, men det kan masken jo ikke tåle og skal derfor bortskaffes efter brug.

36 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
37
10. august 2020 kl. 21:00

lige meget om noget er levende eller ej... så kan det ødelægges.... alt er i bund og grund kemi .. liv er bare komplex kemi. og at tilføje noget til formel vi ofter forusage en ændring i udfaldet af reagtioenen

36
10. august 2020 kl. 09:02

Troede ikke virus var levende og dermed kan "dræbes".

Det fremgår i al fald af et svar fra en anden professor på et virusspørgsmål her på sitet.

33
5. august 2020 kl. 22:53

Måsker kan det også benyttes på dem af papir?

Vasker du kaffefiltre og genbruger dem? Hvis man godt kan lide god kaffe, kan det ikke anbefales.

Men dampstrygejern til mundbind af stof, sikrer varmebehandlingen. Efterfølgende tøring på tøjsnor vil også sikre en behagelig duft, som tørretumbleren ikke kan. Dog koster det ingen tid at vaske det i håndvasken med lidt vaskepulver beregnet til 20-30⁰. Vigtigt er det med strygning med dampstrygejern bagefter.

32
5. august 2020 kl. 22:11
31
5. august 2020 kl. 21:41

i tyskland anbefaler myndighederne at man stryger sine hjemmesyede mundbind, hvis man ikke har haft tid til at vaske dem.

Måsker kan det også benyttes på dem af papir?

30
5. august 2020 kl. 20:41

Det er meget svært at forestille sig at der skulle være noget smittedygtigt virus tilbage efter at et mundbind har hængt til tørre i et døgn. Så det myndighederne burde anbefale var at anskaffe nogle stykker. De brugte i en pose, og de rene i en anden. Hæng de brugte til tørring næste dag , og herefter kan de bruges igen. Med de priser der er på dem nu, er jeg bange for at de ikke vil få den ønskede anvendelse, hvis de ikke kan genbruges. Husk at det bedste ofte er det godes værste fjende.

29
5. august 2020 kl. 17:38

Gi den en spray håndsprit.

Det kan da godt være, du dræber eksisterende virus - men samtidig ødelægger du materialets filteregenskaberne, og så er filtret jo ikke meget værd. Brug engangsmasker og smid dem ud bagefter...

28
5. august 2020 kl. 13:14

Vel derfor det er engangs mundbind. Samme gælder for bleer og bind.

27
5. august 2020 kl. 13:03

Når man spørger om en genstand er købt i Danmark er behørigt CE mærket svarer det vel nogenlunde til at spørge om den er købt af en kriminel, Erhvervsvirksomheder mi ikke sælge noget som ikke er CEmærket, alternativt med en overensstemmelseserklæring.

Ikke korrekt. Det gælder kun for produkter, som er omfattet af af de EU-direktiver, som fx legetøj, maskiner, medico og elektrisk udstyr, der kræver CE-mærkning. Du må da gerne sælge en kuglepen, der ikke er CE-mærket.

26
5. august 2020 kl. 13:01

Gi den en spray håndsprit.

25
5. august 2020 kl. 12:59

Nej, det kan man ikke. I svaret fremgår det, at mundbindet ødelægges af fugten fra udåndingsluften.

23
5. august 2020 kl. 12:26

Når man spørger om en genstand er købt i Danmark er behørigt CE mærket svarer det vel nogenlunde til at spørge om den er købt af en kriminel, Erhvervsvirksomheder mi ikke sælge noget som ikke er CEmærket, alternativt med en overensstemmelseserklæring.

22
5. august 2020 kl. 10:29

Har læst et sted at 80 grader i en halv time anvendes for at sterilisere. Kan man anvende denne praksis for at sterilisere mundbind?

20
5. august 2020 kl. 10:04

Hvorfor ikke bare lægge dem et par timer i solen, Hans?

Så må man vente en ekstra dag, for solen skinner ikke om natten. Om dagen, hvis der er skyfrit, er UV-indekset højest midt på dagen.

Hvorfor mundbind af stof ikke anbefales, er en gåde. Disse kan vaskes og hænges op på en tørresnor. Det er at indbyde til kaos, kun at anbefale engangsmundbind.

Det er nok at bremse smitten, for 100% sikker er engangsmundbind heller ikke. Det vi har prøvet, som virker er afstand. De sidste par måneder har folk slækket paraderne. F.eks. går på indkøb med hele familien. Et mundbind af stof alene vil måske ikke beskytte nok, men sammen med mere afstand igen, vil det værre tilstrækkeligt. Særligt med bedre hygiejne med håndsprit.

17
5. august 2020 kl. 08:53

Er der krav / anbefaling om brug af mundbind og i så fald i hvilke tilfælde? Jeg ser stort set ingen bruge det, her i Esbjerg. Men jeg kommer heller ikke så meget ud. Men kører dog en tur et par gange om dagen for at hente / bringe min kone på arbejde, samt ved indkøb.

16
5. august 2020 kl. 08:18

""På pap holdt corona-virussen sig i live i op mod 24 timer, mens den overlevede længst på plast og rustfrit stål. Her fandt forskerne levende virus i op til tre døgn.

Det betyder, at der kan findes viruspartikler på forskellige ting såsom papæsker eller bænke-overflader i ganske lang tid, men at der samtidig vil blive mindre og mindre virus, som tiden går.""

Kilde: https://videnskab.dk/krop-sundhed/saa-laenge-overlever-coronavirus-i-luften-og-paa-plast-metal-og-pap

""Ser man på vasketøjet, vil virus fra en vask ikke smitte til den næste, for virus bliver ødelagt af sæben. Selv ved 20 grader, slår du virus ihjel med opvaskemiddel, fordi sæben opløser fedt og dermed også virussens fedtmembran.""

Kilde: https://ing.dk/artikel/spoerg-fagfolket-smitter-virus-faellesvaskeriet-233541

12
4. august 2020 kl. 23:28

UV lys?

som bruges til bakteriebekæmpelse. Kan det også anvendes imod virus?

11
4. august 2020 kl. 22:30

UV lys?

9
4. august 2020 kl. 20:34

Mundbind er hverken ressourcemæssigt eller økonomisk nogen stor belastning.

Kender da til priser på 20 kroner pr. stk. Hvis man så tager "en gangs" alvorlig kan man sagtens bruge 5-7 stykker hver dag. Kan det så undre at folk ønsker alternetive måder at bruge mundbind på? Sådan noget beskæftiger myndighederne sig åbenbart ikke med. Penge har borgerne altid nok af, og er da inderligt ikke deres problem.

I øvrigt godt at mine forespørgsler nu tages op i denne tråd.

7
4. august 2020 kl. 19:22

Eller en tur i mikrobølgeovnen?

fra svend petersen's link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7153525/

Microwaving, for example, can partially melt the masks [5]. Alcohol and bleach destroy the static charge within the mask, which is vital to its proper function.

Istedet er der en metode, der benyttes i Kina:

The first step calls for steeping used masks in hot water at a temperature > 56 °C (typically 60–80 °C) for 30 min. The temperature and timing are based on guidance from the National Health Commission of the People’s Republic of China for killing the COVID-19 coronavirus [2]. In the second step, essential to restoring the electrostatic charge critical to their filtering function, the masks are dried with a standard—but non-static—hair dryer for 10 min.

6
4. august 2020 kl. 18:43

Eller en tur i mikrobølgeovnen?

1
4. august 2020 kl. 17:13

Kan man lade masken ligge i 14 dage og så bruge den igen?