Spørg Fagfolket: Kan mikroovnen eller UV-lys dræbe virus på mundbindet?

Illustration: Bigstock/karpovkottt

Flere læsere, heriblandt Tom Ferslev Jakobsen, Lars E. Brath og Tove Bahn Sanger, har spurgt, om man ikke kunne give mundbindene en tur i mikrobølgeovnen for at dræbe virus og bakterier.

I debatten under artiklen Spørg Fagfolket: Kan mundbind fryses og genbruges? bliver der desuden spurgt til, om UV-lys kan dræbe virus.

Jan Pravsgaard Christensen, professor på Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet, svarer:

Mikroovn er ikke nogen god idé. Det ødelægger både stof og mikroovn, da der sidder et metalstykke i masken. Så lad være med det. Og selv hvis mundbindet ikke har metal i sig, så risikerer du, at varme mundbindet så meget op, at materialet ændrer struktur, uden at du nødvendigvis kan se det.

Opvarmning i en almindelig ovn er heller ikke en god idé. Igen fordi det ødelægger materialet i masken, og nogle af komponenterne kan ikke tåle høj varme uden at smelte.

Når man steriliserer den type masker, vi ser i bus og tog, er det ved at sende den forbi en kraftig røntgenkilde.

UV-lys kan slå virus ihjel, men det kan også introducere mutationer i virus, så det er måske heller ikke den bedste idé.

Læs også: Spørg Fagfolket: Smitter virus i fællesvaskeriet?

Solen er ikke stærk nok

Det UV-lys, vi oplever fra Solen, er ikke kraftigt nok, der skal en speciel lampe til, hvor pæren er meget dyr og har en kort holdbarhed. Det er sådan med UV-lamper, at de kun i et begrænset antal timer afgiver den effekt, de er designet til, og herefter aftager værdien af lampen, hvis man ikke skifter pæren.

Det forslag, der er på nettet, om f.eks. at vaske mundbind i sæbevand, tørre dem med en hårtørrer og herefter teste, om de virker, understreger, at det ikke må bruges til kritiske personer eller sundhedspersonale.

Min opfattelse er derfor, at det nok kunne lade sig gøre at rense og genbrug mundbind, men noget jeg absolut ikke vil anbefale, for det bliver hurtigt en falsk sikkerhed, hvis man ikke gør det rigtigt.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Spørgsmålet der skal besvares er ikke "om mundbind kan genbruges", men hvordan man bedst desinfisere det (ikke sagt det bliver 100% desinfisere, men den løsning der er bedst). Der ér forstået at det ikke kan anbefales, men dem der uanset anbefalinger, alligevel VIL desinfisere, hvordan gør man det bedst?

 • 4
 • 1

Hvad med en 75% spritblanding, der sprayes gennem bindet fra begge sider? Det kan virus' cellemembran jo ikke klare, men kan mundbindet?

 • 2
 • 0

Hvad med en 75% spritblanding, der sprayes gennem bindet fra begge sider? Det kan virus' cellemembran jo ikke klare, men kan mundbindet?

De amerikanske sundhedsmyndigheder beskriver det således:

"Microwaving, for example, can partially melt the masks [5]. Alcohol and bleach destroy the static charge within the mask, which is vital to its proper function."

Med andre ord: Maskerne fanger virus på grund af statisk elektricitet inde i materialets porer - på sin vis lige som et elektrofilter kan rense røg. Når masken bliver våd af den ene eller anden årsag (herunder brug), virker denne mekanisme ikke længere.

Det er også derfor, at diverse hjemmelavede masker og vaskbare masker ikke er nær så effektive som medicinske masker.

 • 12
 • 0

Kernepunktet i diskussionen er at eksperterne IKKE forholder sig til prisen på mundbind.

Link til Politiken bag betalingsmur: https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedo...

Fra Berlingske: "Mundbind er langt billigere i nabolandene Danskerne betaler en stor overpris, når de på Sundhedsstyrelsens anbefalinger går ud og shopper engangsmundbind til at have på i den offentlige transport. Det skriver Politiken. En tysk familie slipper for eksemepel med en fjerdedel af danskernes omkostning for månedens forbrug af masker, mens en britisk familie og en svensk familie slipper en tredjedel billigere. Det viser en undersøgelse, som prissammenligningsdatabasen PriceRunner har gennemført for Politiken.

»Det overrasker mig meget, at forskellen er så stor. Vi har at gøre med produkter med samme specifikationer og funktioner. Og så er prisforskellen alt for stor«, siger countrymanager for PriceRunner Martin Andersen."

 • 4
 • 0

Er mundbind ikke mest effektive til at beskytte andre? Og kan man ikke bare have til 4 dage så de tørrer/virus dør i løbet af 3?

Type 1 er beregnet til at beskytte andre. Type 2 er beregnet til både at beskytte bæreren og andre. Type 2R giver en bedre beskyttelse end type 2.

Hvis en medicinsk maske har været fugtig, er det ikke sikkert den beskytter som den skal, selv om den er blevet tør igen.

Og helt ærligt - hvem har lyst til at tage et gammelt, snasket mundbind på, selv om det er blevet tørt i mellemtiden. Gemmer du også papirlommetørklæder til de er tørre?

 • 1
 • 10

Og helt ærligt - hvem har lyst til at tage et gammelt, snasket mundbind på, selv om det er blevet tørt i mellemtiden. Gemmer du også papirlommetørklæder til de er tørre?

Nøh - men i min baglomme har jeg et stoflommetørklæde, som er blevet vasket adskillige gange. I denne tråd efterspørger folk et billigt trick, som er ligeså effektiv, som at købe sig fattig i engangsmundbind. Sorry - det sidste har noget med økonomi at gøre, - spørg dig frem for at blive klogere på fænomenet.

 • 5
 • 0

som er ligeså effektiv, som at købe sig fattig i engangsmundbind

Jeg vil gerne bede dig dokumentere, at et forvasket lommetørklæde er lige så effektivt som certificeret medicinsk udstyr. Hvis du ikke kan det, er du bare en sølle lyveprins.

Nøjagtigt, som når du udtaler dig om priserne på elbiler - og bagefter står afsløret tilbage og må indrømme, at det havde du ikke engang undersøgt selv, før du kom med dine påstande.

Det skriger jo til himlen. Et lommetørklæde er i gunstigste fald en lille smule bedre end ingenting - men der er langt op til professionelle værnemidler. Synes du, at personalet på plejehjem bare skulle tage et gammelt, forvasket lommetørklæde for munden?

Ville du gerne have en åben operation udført af en kirurg med et gammelt lommetørklæde for munden? Du skal bare svare ja eller nej!

Alt andet end "ja" viser, at du er useriøs! Svarer du "ja" er det muligt, at du er seriøs - bare dum.

I forhold til alle de udgifter, vi alle må afholde i forbindelse med en pandemi som denne, er det latterligt at ville spare på mundbind.

Sæt i gang!

 • 1
 • 19

Jeg vil gerne bede dig dokumentere, at et forvasket lommetørklæde er lige så effektivt som certificeret medicinsk udstyr. Hvis du ikke kan det, er du bare en sølle lyveprins.

Kan vi ikke bede dig om at forbedre sprogbruget? Det jeg svarede på i mit forrige indlæg var :

"Gemmer du også papirlommetørklæder til de er tørre?

Nøh - men i min baglomme har jeg et stoflommetørklæde, som er blevet vasket adskillige gange. "

Som du kan læse drejer denne tekst Ikke om mundbind.

 • 3
 • 0

Okay - måske skal vi bare bede dig om at finde de billigste biler, som kan trække min campingvogn i kategorierne diesel, hybrid og elbil. Kan du mon magte det?

Hvorfor skulle jeg dog bruge tid på det? Debatten handlede på ingen måde om campingvogne, men om hvorvidt en pluginhybrid er en klimavenlig løsning , når man primært kører korte ture.

Hvis du vil køre rundt med en prutboks efter din bil, må du bare træffe dine valg efter det. Hvad det har at gøre med den problemstilling, vi debatterer - og som du pludselig blander dig ind i - fatter jeg simpelthen ikke.

 • 3
 • 12

Jeg tillader mig lige at overføre et indlæg fra en anden tråd, men som rettelig hører til her:

HJN:"Nu har du jo også været ude med råd til anvendelse af mundbind, vistnok uden hensyn til omkostningerne i kroner og ører"

Jan Nielsen:"Korrekt. Jeg vil hellere give 7-8 kr. for et mundbind, der virker efter hensigten, end spare pengene på at genbruge et gammelt, beskidt bind. Det er trods alt kun en ottendedel af en god IPA på et brygværtshus.

Men sådan er vi jo så forskellige. Nogle er ligeglade med andre mennesker, bare de selv kan spare. Desværre kan fornærethed som din også gå ud over andres helbred, så dit sparesynspunkt er usselt."

Igen - tråden handler om at holde en forsvarlig standard m.h.t. mundbind, men til en betalelig pris. 7-8 kroner for et mundbind, som jeg også har set prissat til 20 kroner pr. styk. Når man så skal bruge 10+ mundbind om dagen, og altså op mod 90 om ugen eller 400 om måneden, ja så løber det op. Men det betyder åbenbart ingenting for Jan Nielsen.

B.t.w. - IPA??

 • 1
 • 2

Jan Nielsen I #12 skriver du:

Nøjagtigt, som når du udtaler dig om priserne på elbiler - og bagefter står afsløret tilbage og må indrømme, at det havde du ikke engang undersøgt selv, før du kom med dine påstande.

I # 15 skriver du

Hvis du vil køre rundt med en prutkasse efter din bil, må du bare træffe dine valg efter det. Hvad det har at gøre med den problemstilling, vi debatterer - og som du pludselig blander dig ind i - fatter jeg simpelthen ikke.

Hvad synes du selv ?

 • 4
 • 2

Hvad synes du selv ?

At manden da bare skal købe den bil, han har brug for- men at hans skal lade være med at bruge behovet for at trække en campingvogn i en debat, der handler om, hvorvidt det klimamæssigt er en god ide at køre i en plugin-hybrid, hvis man kun har et behov for at køre korte ture, så man lige så godt kunne bruge en elbil.

Plugin-hybrider har ingen berettigelse, når man taler klima - en elbil eller en effektiv diesel er altid bedre, afhængigt af kørselsbehovet.

 • 0
 • 13

400 om måneden,

Som man skal bruge på vej til og fra arbejde i bus og tog???

Det er 10 om ugen og 40 om måneden. Hvor kommer de 400 om måneden dog fra?

Nå, hvad fa'n - en faktor 10 fra eller til betyder jo ikke så meget, når det gælder om at få ret...

 • 2
 • 9

Hvad synes du selv ?

Hej søren. Jan Nielsen befinder sig tydeligvis - - - i et andet univers end os andre. Udtryk som "pædagogisk rækkevidde" comes to mind, og jeg gider ikke at går i Flemming Rasmussen / Per Hansen uendelig selvsving, så jeg lader ham brænde ud nu ?

 • 7
 • 2

i et andet univers end os andre

Ja, heldigvis. I mit univers behøver man ikke 400 mundbind om måneden for at bruge to pr. arbejdsdag. Dit univers forstår jeg ikke - men det er åbenbart et, hvor det er tilladt at føre sig frem med totalt forkerte oplysninger.

Du skal i øvrigt ikke prøve en IPA. Du kan ikke lide den - en billigpilsner fra Netto passer dig nok bedre.

så jeg lader ham brænde ud nu

Helt sikkert en smart beslutning - så slipper du for at stå til regnskab for de 400 mundbind om måneden...

 • 0
 • 13

det er dog utroligt som et par børn kan forvanske en ellers vigtig diskussion

med hensyn til antallet af mundbind så er der ingen tvivl om at det kan være dyrt for en familie på 4 eller 5 der skal med bus eller tog ud og hjem. Jeg har nu selv købt en pakke mundbind til stkpris af knap 10 kr. Til en familie på 5 holder den ikke engang en uge. 2000kr/md eller mere oveni budgettet er nok mere end mange kan holde til

 • 8
 • 0

et er dog utroligt som et par børn kan forvanske en ellers vigtig diskussion

Det er dog utroligt, at du ikke ved, at 50 mundbind hos Matas i Århus koster 99 kr. Så hvis nogen forvansker diskussionen, er det da dig og dine fejlagtige oplysninger.

"De mange mundbind – de såkaldt type 1 mundbind - vil komme til salg i 50 stk pakninger. Prisen hos Matas er 99 kr pr pakning: Fra i dag søndag: Tre af Matas-kædens butikker i Aarhus Kommune - Bruuns Galleri, Storcenter Nord og Søndergade 32 (Strøget)".

Det samme vil naturligvis være tilfældet alle andre steder, hvor mundbind bliver påbudt , fordi leverancen kommer fra NOST.

Og mener du, at det er korrekt, at hver person skal bruge 400 mundbind om måneden?

 • 1
 • 6

Det er muligt at der kommer nogle type I mundbind til salg til billige pris. Hvorfor mon du henviser til de dårligste typer ? Jeg har naturligvis valgt type IIR. Og så er det slet ikke muligt at købe hos Matas. De varer jeg kan finde på Matas.dk koster 200 per pakke og er slet ikke på lager

5 personer i en familie = 5 bind på vej ud og 5 bind på vej hjem. Det kan være 10 om dagen til arbejde og skole. Plus forbrug til sport og andet så kan familien godt ende med en meget høj regning.... og det er jo det der er diskussion. At hænge sig i om 400 lige er tallet, det er sgi barnagtigt

 • 6
 • 0

Jeg har netop søgt på mundbind på tyske hjemmesider. Det er korrekt at man kan få nogle uklassificerede ret billigt, men hvis man vi have nogle type II eller IIR så stiger prisen til ca 3/4 af prisen i DK. Det er dog også billigere og forsendelsesomk er ca de samme som i DK for de webshops. der faktisk vil sende til DK. Det er ikke alle.

 • 4
 • 0

Det er muligt at der kommer nogle type I mundbind til salg til billige pris.

Er for længst kommet - blev solgt hos Matas med søndagsåbent i går og på apoteker i dag. Men naturligvis kun i Århus, fordi det er det eneste sted, masker er påbudt.

At hænge sig i om 400 lige er tallet, det er sgi barnagtigt

Nu var det jo ikke 400 mundbind til en større familie, men 400 mundbind pr. person pr. måned, en debattør fandt nødvendigt. Han regnede ud, at hver eneste person skal brug 13 mundbind hver eneste ugedag - og det er jo totalt vrøvl. I en familie på 5 skulle man så bruge 2.000 mundbind om måneden - come on. Men hvis du vil forsvare det synspunkt, så gør det da bare.

Hvis du vil beskytte dig 16 timer om dagen non-stop , behøver du jo bare fire. Og de færreste sover nok med mundbind på eller bruger dem hjemme i haven.

Og det er ikke noget krav, så du vælger selv, hvad du vil betale for. Hvis det bliver et krav i dit område, kommer der billige forsyninger fra NOST.

Så let er det.

 • 0
 • 5

Da det her jo ikke er EB.dk eller Harald Nyborg, men noget der skulle forestille at være et fagtidsskrift, kan vi så ikke blive enige om at det hedder en mikrobølgeovn?

Dvs. en ovn, der opvarmer med mikrobølger, og ikke en ovn som er meget lille.

 • 2
 • 0

Jeg håber da, at alle har opdaget, at man nu kan købe kirurgiske mundbind type IIR flere steder (f.eks. Føtex) til 3kr/stk (æske med 50stk for 150kr). :-)

 • 0
 • 0

Dette virus siges ikke at kunne overleve så længe uden en krop at være i. Så hvad med bare at lade bindet ligge et par dage, så kan det bruges igen.

 • 2
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten