Spørg Fagfolket: Kan man tjekke sit varmtvandssystem for legionella?

27. september 2021 kl. 10:2019
Spørg Fagfolket: Kan man tjekke sit varmtvandssystem for legionella?
Illustration: tang90246/Bigstock.
En læser vil gerne vide, om han kan tjekke varmtvandsbeholderen i sommerhuset og hjemmet for farlige legionella-bakterier. Det svarer seniorspecialist fra Teknologisk Institut på.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Knud Thrane har fulgt med i vores legionella-dækning, og det har givet anledning til følgende spørgsmål:

Kan man undersøge, om der vokser legionella i ens varmtvandssystem, eller skal man bare sørge for, temperaturen i varmtvandsbeholder er over 55 grader celsius? Jeg har varmtvandsbeholder i hjem og sommerhus.

Læs også: Rekordmange dør af bakterier i vandinstallationer

Leon Buhl, seniorspecialist inden for Installation og Kalibrering på Teknologisk Institut svarer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ja, man kan godt få undersøgt, om der er legionella i varmtvandssystemet, men det kræver, at man får et laboratorium til at udtage en vandprøve, som efterfølgende skal analyseres.

Det mener jeg ikke, er nødvendigt at gøre, medmindre man har en voldsom mistanke om, at man har bakterier i varmtvandsbeholderen. Det kan være, hvis vandet lugter, eller nogen får symptomer.

Det nemmeste er at tænde vandhanen på højeste varme, lade den løbe et minuts tid og stikke et termometer ind i vandstrålen. Så skal det vise over 50 grader og gerne 55-57.

Ligger temperaturen for lavt, må man justere sin termostat, hvis problemet ikke ligger i, at den er gået i stykker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Legionella-alarm: Kører med alt for lav temperatur

Bor man i lejlighed, vil eventuelle justeringer foregå centralt, så det er varmemesteren, man skal have fat i, hvis vandet er for koldt.

Der kan være en lille ekstra udfordring, hvis man bor i et enfamilieshus med varmeveksler, fordi denne kan kalke til, og så kan temperaturen falde. Så skal man have service på den for at fjerne kalken.

En del fjernvarmeforsyninger har dog en serviceordning, som man kan tilmelde sig. Så tjekker de, at varmen er rigtig og udfører service på varmeveksleren.

19 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
9. oktober 2021 kl. 22:57

Hvilke principper benytter man så?

I mit parcelhus fra 1967 er det sidste tappested køkkenvandhanen, hvilket effektivt sikrer daglig gennemskylning af rørsystemet med både koldt og varmt vand.

18
9. oktober 2021 kl. 21:40

Hej Erik,

Jeg kender RCV 017 ganske godt. Man bygger bare ikke enfamilieshuse efter de principper.

16
27. september 2021 kl. 09:48

Erik, det har nu ikke noget med forkert designede rørsystemer at gøre. I alle nye huse i dag, findes der 2 badeværelser. Ofte bliver kun bruseren på det ene badeværelse brugt. Herved har du en død ende i det andet badeværelse (typisk gæstebadeværelset). Her skal skylles et par gange ugentligt.

Anders Ravn Aquatex Water Management

15
27. september 2021 kl. 09:44

Hej Erik,

Tak for din kommentar om vores produkt fra Hydrosense. Testkittet har ganske rigtigt en præcision på 100 cfu/L, hvorfor du skriver dette i citationstegn, ved jeg ikke. Kan du uddybe?

Vi råder ikke vores kunder til at købe dette kit ved vurdering af legionellarisiko i en ejendom, da dette kit udelukkende tester for serotype 1 (den dødeligste). Det er desværre pt. kun muligt at teste for serotype 1 med disse "hjemmetests". Testkittet er anvendeligt, hvor der er påvist SG1, hvor der efter f.eks. desinfektion/rensning skal testes for stadig tilstedeværelse af SG1.

Vi har også muligheden for at PCR-teste for både Legionella spp. og Legionella Pneumophila. Dette kan vi gøre på 2-4 timer. Test på det akkrediterede laboratorie tager 7-15 dage. Så er der måske dødsfald i mellemtiden.

Med venlig hilsen,

Anders Ravn Aquatex Water Management

14
23. september 2021 kl. 12:23

Genbrug Mens rørerne er varme går jeg rundt i huset og åbner varmtvand hanerne een ad gangen og checker vandets temperatur. Herved undgår jeg lommer. Det sker også ved en hane tæt ved vaskemaskinen. Her tilsluttes vaskemaskinens tilledning via en ventil. Til skyllefasen flyttes tilledningen til den kolde hane. Ordet 'tømmer' burde være 'tilslutter'. Og ja, hele processen er lavet automatisk via ventiler.

13
23. september 2021 kl. 12:23

MS ved vi med sikkerhed det?</p>
<p>Jeg kunne godt savne en opgørelse af legionella forekomster i fælleds- og egne varmtvands forsyninger.</p>
<p>Evt, pr 1.000 installationer...

Svaret var nu hæftet på den løsning som Kim eftespørger beskrivelse af... Hvis man er i eget hus så kan man lave de nødvendige installationer for at kunne lave den løsning og den kunne også tidsstyres med et ur og elektriske ventiler.

Opgørelsen syntes jeg til gengæld også er relevant.

11
23. september 2021 kl. 11:07

Jeg kan ikke gennemskue, hvordan du gør det?

I eget hus er det ikke noget problem...

...og ellers så kan man sætte afløbsrøret fra vaskemaskine i toilettets tank, hvis vaskemaskine er tæt på toilet.

Hele processen kan oven i købet automatiseres.

8
23. september 2021 kl. 02:30

Een gang om måneden skruer jeg det varme vand op på 65° og lader det cirkulere i ca ½ time. Herefter tømmer jeg det varme vand i rørene til min vaskemaskine og vasker månedens sengetøj mm. Vaskemaskinens 1ste skyl med sæberester fyldes i en åben beholder ca 45° varmt Vandet bruges herefter rengøring af mit hus. Det brugte sæbevand ender til sidst i toilettet.

7
22. september 2021 kl. 19:20

KH - Det er selvfølgelig korrekt, dit ledningsnet kan være designet forkert, men så vil du også have problemer med andre bakterier. “Blindtarme” med stillestående vand som opvarmes til stuetemperatur er de rene bakteriebomber.

Vigtigt er det at varmtvandsbeholderen er over 50 C og at dit kolde vand er under 10 C, samt at koldt og varmt vand først blandes umiddelbart før tapning.

6
22. september 2021 kl. 14:54

Der er også værd at bemærke, at teknologiske løsninger er på plads. F.eks. brusehoveder og lignende, der forhindrer legionellabakterien i at nå ud til slutbrugeren.

5
22. september 2021 kl. 13:11

Og hvis dit varme vand er over 50°C, som beskrevet i artiklen, så har du ikke problemer med legionella.

EV - og hvis du har et varmtvandssytem med fordelerrør og PEX koblingsledninger, hvor der typisk kun bliver brugt 3-4 stk ud af 8-10 koblingsledninger, så er der lommer hvor legionellaen kan trives fint.

Så udover at holde varmtvandsgeneratoren over 50 gr., så skal man også lave tappeprogram til vandudskiftning f.eks. en gang ugentlig.

4
22. september 2021 kl. 12:54

Og hvis dit varme vand er over 50°C, som beskrevet i artiklen, så har du ikke problemer med legionella.

3
Journalist -
22. september 2021 kl. 12:53
Journalist

Hej Jan,

Jeg har stillet Leon Buhl dine opfølgende spørgsmål, og han svarer:

Der findes en række forskellige typer af testkits. Fælles for de fleste er, at de giver et billede af, hvor mange bakterier (hvor meget biofilm) der er i installationen, men ikke et billede af, hvor mange legionella der er, og især ikke hvilken art (sero-gruppe) der er tale om.

Der er visse af disse kits, der er baseret på PCR og derved kan vise, om der er legionella i systemet, men kan ikke artsbestemme og giver resultat af både døde og levende, så omfanget ikke kan bestemmes.

Der er i princippet ikke tale om værdiløst fup, men man skal være klar over, hvad det er for et resultat, man får. Der er vandforsyninger, der anvender dem til at holde øje med deres installationer og derved kan reagere, såfremt der sker ændringer.

Hvis der er mistanke om bakterier i en installation, kan de også anvendes til at få et første overblik.

2
22. september 2021 kl. 12:47

Ser netop en fra Aquatex til 850 kr + moms. Med en "præcision" på 100 cfu/L. Spild af penge efter min mening.

Brug hellere lidt ekstra og få et akkrediteret laboratorie til at undersøge dit vand.

1
22. september 2021 kl. 11:04

På nettet findes adskillige testkits, som skulle give svar på 30 minutter.

Er det værdiløst fup, eller er svaret i artiklen mangelfuldt og ukomplet ?

Måske er brug af et testkit, som ikke er så kostbart, et udgangspunkt ?