Vores læser Troels Christensen har spurgt:
Jeg har tit tænkt på, hvad der sker, hvis man tatoverer med frugtfarve. Kan man det? Og vil en sådan tatovering forsvinde af sig selv over tid?
Dorthe Romain, kasserer i Dansk Tatovør Laug, svarer:
I princippet kan man jo tatovere med, hvad man har lyst til – også frugtfarve. Men der vil være flere ulemper ved det.
For det første vil tatoveringen kun holde i ca. 24 timer, før den er væk igen.
Læs også: Nanopartikler fra tatoveringer ophober sig i lymfeknuderne
Kan give allergiske reaktioner
For det andet – og vigtigere – kan der opstå en allergisk reaktion, som i værste fald skal behandles på hospitalet, fordi huden kan boble op og måske skal fjernes kirurgisk, hvis symptomerne er voldsomme.
Nogle mennesker er fx allergiske over for røde vingummibamser, og det gør det ikke bedre at sprøjte farven ind under huden.
I det hele taget ser vi desværre en del problemer i tatovørbranchen med brug af farver, der kan skabe problemer.
Det kan være private mennesker, der tager printerblæk eller autolak i brug, eller det kan være tatovører, der køber farver i Kina med et flot klistermærke på, men som indeholder allergifremkaldende stoffer.
Markedet er lidt af en jungle, og der begynder først at komme lovgivninger på området nu, hvor flere kommer på hospitalet, fordi farverne er forkert blandet.
Læs også: 13 ud af 65 tatovørfarver kan give kræft
Ny forbudt-liste
Vi har for nylig fået en ’forbudt-liste’ med 4000 stoffer på, som ikke må komme på eller under huden, men der er fx ikke CE-mærkning af tatovørfarver, og det ser vi nok heller ikke foreløbig.
Der er også kommet en lov, der siger, at man ikke må foretage tatoveringer uden for autoriserede lokaler. Det indebærer også, at det er ulovligt at tatovere på hjemmeplan, selvom det kun er en hobby.
Og så må man selvfølgelig heller ikke tatovere i ansigtet i Danmark, medmindre der er tale om permanent makeup uden bindemidler, så det i princippet ikke er permanent, men forsvinder over tid. Desuden har vi nu en lov om, at man kun må bruge kosmetisk godkendte pigmenter til tatovering, og så er det også
Også henna-tatoveringer kan det betale sig at være varsomme med. Vi har set eksempler på, at også børn må leve med permanente ar, efter de har fået en tatovering på rejsen med forældrene.
Dette skyldes, at paprikaen, som giver farven, skal ætses ned i huden for at holde. Det sker ved hjælp af citronsyre, men hvis blandingsforholdet er forkert, kan det give store skader.
Læs også: Elektronisk tatovering låser din smartphone op
Forskning i gang
Der bruges ikke syre ved almindelige permanente tatoveringer, hvor nålen skubber farven ind under huden, men ud over forbudt-listen er det svært at vide, hvad der er blandet i malingen, så det kan betale sig at se sig godt for, når man vælger tatovør.
På Bispebjerg Hospital har læge Jørgen Serup specialiseret sig i allergier forårsaget af tatoveringer, og der er et større forskningsprojekt i gang, som skal ’skille’ tattoo-farverne ad og se på, hvordan de opfører sig under huden og mellem hudlagene.
Der kan opstå forskellige reaktioner alt efter, hvordan pigmentet i farven bliver behandlet, så det er interessant at få kortlagt kemien og reaktionerne. Der er alt for mange, som producerer farve, selv om de ikke har forstand på det, og som ikke har den store føling med konsekvenserne.
Desværre vil der nok gå en del år, før vi fx vil se miljømærkninger på tatoveringsfarve, men heldigvis begynder der er komme lovgivning på området.
